Pagal Europos teisminio mokymo tinklo (EJTN) teisėjų mainų programą Nacionalinėje teismų administracijoje (NTA) viešėjusius Austrijos, Italijos ir Prancūzijos teisėjus ypač sudomino Lietuvos teisėjų skyrimo, karjeros bei vertinimo tvakra ir nesenai startavusi elektroninių bylų sistema.
 
Anot Romos apygardos administracinio teismo teisėjo Emiliano Raganelos Italijos teisėjai lietuvius galbūt lenkia tik tuo, kad teisėjai gali dirbti iš namų, naudodamiesi elektroninių bylų sistema ir per mėnesį teisme turi tik vieną teismo posėdį.
 
Lietuvoje e. bylos procesas pradėjo veikti šių metų liepos 1 d., startavus šalies teismų elektroninių paslaugų portalui e.teismas.lt. Nors kai kuriems teismams visiškam e. bylos proceso užtikrinimui dar trūksta visos techninės įrangos, per du mėnesius teismuose jau užvestos 16 759 elektroninės bylos.
 
Užsienio šalių teisėjai susipažinę su teisėjų atrankos ir vertinimo procedūromis, jas įvertino, kaip labai teigiamos ir motyvuojančios. Tuo tarpu kalbėdama apie teisėjų padėjėjų skaičių, būtiną efektyviam teismo darbui užtikrinti, Austrijos nepriklausomo senato teisėja Gabrielė Krafft pažymėjo, kad su padėjėjų problema susiduriama ir jų šalyje.
 
,,Mūsų teismuose vienas teisėjo padėjėjas tenka 4–5 teisėjams, todėl teismo šaukimus ir kitus organizacinius klausimus teisėjai sprendžia ir surašo patys”, – pasakojo Austrijos teisėja. Panaši situacija yra ir Prancūzijoje.
 
Kaip pranešė NTA, Lietuva Europos teisminio mokymo tinklo teisėjų mainų programoje dalyvauja pirmą kartą. Planuojama, kad mainų programoje šiais metais dalyvaus ir mūsų šalies teisėjos – Vilniaus apygardos administracinio teismo teisėjos Milda Vainienė ir Rasa Ragulskytė-Markovienė bei Kauno apylinkės teismo teisėja Aurelija Naujokienė, kurios turės galimybės susipažinti su kitų šalių teismų sistemomis.