Į DELFI skaitytojo klausimą dėl emancipacijai keliamų reikalavimų atsako kontoros D LEGALS teisininkė Akvilė Dobromilskytė.

Pagal LR Civilinio kodekso (CK) 2.9 straipsnį nepilnametis, sulaukęs šešiolikos metų, jo tėvų, globos (rūpybos) institucijų, jo rūpintojo ar jo paties pareiškimu gali būti teismo tvarka pripažintas visiškai veiksniu (emancipuotas), jeigu yra pakankamas pagrindas leisti jam savarankiškai įgyvendinti visas civilines teises ar vykdyti pareigas. Visais atvejais, kad nepilnametis būtų pripažintas visiškai veiksniu, reikalingas paties nepilnamečio sutikimas.

Remiantis teisės doktrina nepilnamečiui siekiančiam tapti visiškai veiksniu t.y. emancipuotu yra keliamos trys pagrindinės sąlygos: a) nepilnametis turi būti sulaukęs 16 metų; b) nepilnamečio, sulaukusio 16 metų, noras (sutikimas) pripažinti jį visiškai veiksniu; c) įrodymai, patvirtinantys, jog nepilnametis yra visiškai savarankiškas, sugeba tvarkyti savo turtą, todėl yra pagrindo leisti jam savarankiškai įgyvendinti visas civilines teises ir vykdyti visas civilines pareigas. Tokių įrodymų pavyzdžiai yra: nepilnamečio darbas pagal sutartį ir protingas darbo užmokesčio panaudojimas, savarankiškas vertimasis ūkine komercine veikla, kitokių savarankiškų pajamų ar turto turėjimas ir protingas naudojimas.

Kontoros D LEGALS teisininkė pabrėžia, jog į teismą dėl emancipavimo besikreipiančiam nepilnamečiui emancipuoti jo tėvų ar rūpintojo sutikimo nereikia. Visgi visais atvejais teismas, nagrinėdamas tokias bylas, turi išklausyti nepilnamečio tėvų, rūpintojo nuomonę. Vadovaujantis Civilinio proceso kodekso (CPK) 55 straipsniu, teismo proceso metu dėl nepilnamečio emancipacijos įprastai dalyvauja valstybinė vaiko teisių apsaugos institucija, kuri įvertina ar nepilnamečio veiksmai neprieštarauja jo paties interesams ir pateikia išvadą dėl galimybės tapti visiškai veiksniu – emancipuotu.

Teisininkė taip pat įvardija pagrindinę emancipacijos pasekmę – nuo pripažinimo momento nepilnametis įgyja visišką civilinį veiksnumą. Taigi emancipuotas nepilnametis gali savarankiškai sudaryti visus sandorius, jis asmeniškai atsako už savo veiksmais padarytą žalą. Kaip bebūtų nepilnametis neįgyja tų teisių ar pareigų, kurių atsiradimą viešoji ar privatinė teisė sieja su tam tikro amžiaus suėjimu.

Emancipuotam asmeniui taip pat taikomas CK 3.14 straipsnyje numatytas sutuoktinis amžius, todėl, norėdamas sudaryti santuoką iki sueinant 18 metų, jis turi gauti teismo leidimą CK 3.14 straipsnyje nustatyta bendrąja tvarka. Taip pat būtina pabrėžti, jog emancipuotas asmuo negali būti įvaikintojas, globėjas ar rūpintojas.

Kontoros D LEGALS teisininkė atkreipia dėmesį, jog pareiškimai dėl nepilnamečio pripažinimo veiksniu (emancipuotu) pagal CPK 442 straipsnio 1 dalies 3 punktą yra nagrinėjami ypatingosios teisenos tvarka.

Teisininkė taip pat priduria, jog bylinėjimosi išlaidas sudaro žyminis mokestis ir išlaidos, susijusios su bylos nagrinėjimu. Žyminio mokesčio dydis ypatingosios teisenos bylose yra 100 Lt išskyrus išimtinius atvejus numatytus CPK. Pagal CPK 82 straipsnį tikslia suma nustatytas žyminis mokestis indeksuojamas pagal ketvirčio vartotojų kainų indeksą, jei jis didesnis nei 110. Indeksas taikomas nuo atitinkamo ketvirčio antro mėnesio 1 dienos. Šiuo metu vartotojų kainų indeksas yra 143,9.

Apibendrinant visa, kas pasakyta, kontoros D LEGALS teisininkė Akvilė Dobromilskytė nurodo, jog kreipiantis į teismą dėl emancipacijos, žyminio mokesčio suma yra 144 Lt. Kitos išlaidos ir tikėtina didžioji išlaidų dalis bus susijusi su teisine pagalba, t.y. pareiškimo paruošimu, įrodymų surinkimu ir atstovavimu teisme (jeigu toks būtų reikalingas). Kitaip tariant, tiksli suma priklausys nuo darbo apimties, kurią bus galima įvertinti tik gavus daugiau informacijos apie turimus įrodymus, kuriais būtų galima patvirtinti, jog nepilnametis yra visiškai savarankiškas, sugeba tvarkyti savo turtą.

Atkreiptinas dėmesys, jog šis teisinis komentaras laikytinas bendro pobūdžio konsultacija. Siekiant konkrečios ir visapusiškos teisinės konsultacijos Jūsų aptariamu atveju derėtų kreiptis į kontorą D LEGALS el. paštu info@dlegals.eu arba tel. 8-5-2300885, pateikiant išsamią informaciją apie visas faktines aplinkybes bei turimus dokumentus.

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti optimaliausią problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.