Į DELFI skaitytojo klausimą teisininkas Aleksandras Kovalevskis.

Lietuvos Respublikos Civilinis kodeksas šių metų birželio mėnesio 13 dieną buvo papildytas 3.1921 straipsniu, kurio pirma dalis numato, jog tėvai, turintys galimybę, privalo išlaikyti savo vaikus, sulaukusius pilnametystės, kurie mokosi pagal vidurinio ugdymo programą ar pagal formaliojo profesinio mokymo programą pirmajai kvalifikacijai įgyti arba studijuoja aukštojoje mokykloje pagal nuolatinės studijų formos programą ir yra ne vyresni negu 24 metų ir kuriems būtina materialinė parama, atsižvelgiant į vaikų, sulaukusių pilnametystės, turtinę padėtį, gaunamas pajamas, galimybę patiems gauti pajamų ir kitas svarbias aplinkybes.

Tačiau šiame straipsnyje taip pat numatyta ir viena išimtis, kuri leidžia tėvams neišlaikyti savo pilnamečių vaikų, kurie siekia ne pirmojo aukštojo išsilavinimo ar profesinės kvalifikacijos.

Lietuvos Respublikos mokslo ir studijų įstatymas nustato, kad aukštasis išsilavinimas yra išsilavinimas, įgytas Lietuvos aukštosiose mokyklose baigus koleginių ar universitetinių studijų programas arba doktorantūrą, pagal kurias suteikiama aukštojo mokslo kvalifikacija, arba teisės aktų nustatyta tvarka pripažintas kaip jam lygiavertis užsienio mokslo ir studijų institucijose įgytas išsilavinimas. Lietuvos Respublikos reglamentuojamų profesinių kvalifikacijų pripažinimo įstatymo 3 straipsnis numato, jog profesinė kvalifikacija – tai kvalifikacija, kurią patvirtina formalios kvalifikacijos įrodymas, kompetenciją patvirtinantis dokumentas ir (arba) profesinė patirtis.

Aleksandras Kovalevskis
Asmuo baigęs bakalauro studijas aukštojoje mokykloje įgyja aukštajį išsilavinimą bei profesinę kvalifikaciją patvirtinantį dokumentą, todėl tolesnės magistrantūros studijos bus laikomos jau kaip ne pirmasis aukštasis išsilavinimas ir profesinė kvalifikacija. Tai reiškia, kad magistrantūroje studijuojančiam pilnamečiui vaikui tėvai išlaikymo teikti neprivalo.

Esant nurodytoms faktinėms aplinkybėms, tėvas neprivalo išlaikyti savo pilnamečio vaiko (tiek studijuojančio, tiek nestudijuojančio magistrantūros studijas) ir turi teisę kreiptis į teismą dėl priteisto išlaikymo išieškojimo nutraukimo.

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti optimaliausią problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Aktualiausi atsakymai bus išspausdinti DELFI.