Jei teisingai suprantu, šios atostogos yra neapmokamos? Ir ar darbdavys turi teisę reikalauti pirmiausia išnaudoti sukauptas nepanaudotas atostogas ir tik po to sutikti išleisti į atostogas vaikui prižiūrėti, kol jam sueis treji metai? Be to, ar galima pradėjus dirbti, matant jog yra poreikis, vėl prašyti minėtų atostogų?

Į DELFI skaitytojos klausimą dėl asmenų, prižiūrinčių vaikus, teisių įgyvendinimo atsako kontoros D LEGALS teisininkė Akvilė Dobromilskytė .

Pagal Lietuvoje galiojančius darbo įstatymus atostogos yra skirstomos į kasmetines ir tikslines. Kasmetinės atostogos - tai kalendorinėmis dienomis skaičiuojamas laikotarpis, suteikiamas darbuotojui pailsėti ir darbingumui susigrąžinti, paliekant darbo vietą (pareigas) ir mokant vidutinį darbo užmokestį. Tikslinės atostogos – tai nėštumo ir gimdymo, tėvystės, mokymosi, kūrybinės, valstybinėms ar visuomeninėms pareigoms atlikti, nemokamos bei vaiko priežiūros atostogos.

Kontoros D LEGALS teisininkė Akvilė Dobromilskytė pažymi, jog atostogos vaikui prižiūrėti suteikiamos pagal šeimos pasirinkimą motinai (įmotei), tėvui (įtėviui), senelei, seneliui arba kitiems giminaičiams, faktiškai auginantiems vaiką, taip pat darbuotojui, paskirtam vaiko globėju, kol vaikui sueis treji metai. Tokias atostogas galima imti visas iš karto arba dalimis. Be to, darbuotojai, turintys teisę gauti šias atostogas, gali jas imti pakaitomis.

Teisininkė A. Dobromilskytė atkreipia dėmesį ir į Lietuvos Respublikos Darbo kodekse (toliau – DK) numatytą galimybę darbuotojams perkelti kasmetines atostogas į kitą laiką, pabrėžiant tai, kad kasmetinės atostogos taip pat perkeliamos, kai darbuotojas įgyja teisę į tikslines atostogas, tokias kaip atostogas vaikui prižiūrėti.

Darbuotojas, ketinantis pasinaudoti atostogomis vaikui prižiūrėti ar grįžti į darbą joms nepasibaigus, apie tai raštu privalo įspėti darbdavį ne vėliau kaip prieš keturiolika dienų. Kolektyvinėje sutartyje gali būti nustatytas ilgesnis įspėjimo terminas. Taip pat reikia atminti, kad darbdavys negali reikalauti pirma išnaudoti kasmetines darbuotojui suteikiamas atostogas. Jei darbuotojas nori išeiti vaiko priežiūrai skirtų atostogų, jos jam privalo būti suteikiamos ir nėra susijusios su kasmetinėmis atostogomis nuo darbo, nes, kaip minėta anksčiau, yra tikslinės.

Apibendrinant, kas išdėstyta, kontoros D LEGALS teisininkė A. Dobromilskytė santykiuose su darbdaviu dėl vaiko priežiūros atostogų pataria ne vėliau kaip prieš 14 dienų kreiptis į darbdavį su prašymu pratęsti atostogų terminą iki pageidaujamos datos arba suteikti atostogas iki kol vaikui sukaks trys metai. Kadangi buvo pateiktas prašymas suteikti atostogas, kol vaikui sueis dveji metai, tai asmuo turi DK numatytą teisę prašyti šias tikslines atostogas pratęsti iki kol vaikui sukaks treji metai. Asmuo gali pasirinkti atostogas imti ne visas, o dalimis, ir esant poreikiui – pratęsti.

Pabrėžtina, kad darbdavys negali reikalauti darbuotojo pirma išnaudoti turimas kasmetines atostogas, kurios įsiskaitytų į atostogas vaiko priežiūrai ir taip jas sutrumpintų. Vaikos priežiūros atostogos yra tikslinės ir turi būti suteiktos visais atvejais, tuo tarpu kasmetinių atostogų naudojimas vaiko priežiūrai yra galimas tik darbuotojui to reikalaujant ir susitariant su darbdaviu.

Taip pat jei dar nebus išnaudotas įstatymuose nustatytas atostogų laikas vaikui prižiūrėti, vadovaujantis DK norma, jog atostogas galima imti ir dalimis, vėl galima, esant poreikiui, prašyti darbdavio išleisti atostogų likusiam laikui, kol vaikui sueis treji metai. Išnaudojus tikslines atostogas vaikui prižiūrėti, o po to einant kasmetinėms mokamoms atostogoms, vidutinis darbo užmokestis bus apskaičiuojamas pagal paskutinių trejų mėnesių darbo užmokestį prieš einant tikslinėms vaiko priežiūros atostogoms. Taigi, vidutinis darbo užmokestis nesumažės.

Visais atvejais, teisininkė A. Dobromilskytė pataria asmenims prižiūrintiems vaikus ir susiduriantiems su problemomis, kylančiomis iš darbo santykių, ar su įstaigų taikomais apribojimais, visus kylančius nesutarimus mėginti išspręsti gražiuoju, bandant geranoriškai susitarti.

Atkreiptinas dėmesys, jog šis teisinis komentaras laikytinas bendro pobūdžio konsultacija. Siekiant konkrečios ir visapusiškos teisinės konsultacijos Jūsų aptariamu atveju derėtų kreiptis į kontorą D LEGALS el. paštu info@dlegals.eu arba tel. 8-5-2300885, pateikiant išsamią informaciją apie visas faktines aplinkybes bei turimus dokumentus.

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti optimaliausią problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Aktualiausi atsakymai bus išspausdinti DELFI.