Į DELFI skaitytojos klausimą dėl asmenų, prižiūrinčių vaikus, teisių įgyvendinimo atsako kontoros D LEGALS teisininkė Akvilė Dobromilskytė.

Asmenys, prižiūrintys vaikus, kasdien susiduria ir su įvairiausiomis kitomis problemomis, nesisiejančiomis su darbo santykiais. Pavyzdžiui, DELFI skaitytojai iškilusi problema dėl vaikiško vežimėlio laikymo vietos lankantis privačiose ar viešose įmonės, įstaigose, organizacijose.

Atsakydama į šį skaitytojos klausimą, teisininkė A. Dobromilskytė pažymi, jog konkrečių įstatymų, ginančių asmenų teises, norint apsaugoti vaikišką inventorių, nėra. Tokią situaciją rekomenduotina spręsti pagal bendrąsias teisės normas ir principus, užtikrinančius asmenų nediskriminavimą, nuosavybės apsaugą ir pan.

Tiek privati, tiek ir viešoji įstaiga turi teisę apsibrėžti savo vidaus tvarkos taisykles, nepažeidžiant galiojančių įstatymų. Kadangi tokių įstatymų, kurie draustų apsibrėžti vidaus tvarkos taisyklėse vaikiškų vežimėlių įvežimą į privačias bei viešąsias įstaigas, nėra, asmuo privalo laikytis įstaigų susikurtų vidaus tvarkos taisyklių, jei nori naudotis tų įstaigų teikiamomis paslaugomis.

Norint įsitikinti, ar visuomeninės įstaigos iškabintas draudimas įvažiuoti i patalpas su vaikišku vėžimėliu turi teisinį pagrindą, reiktų susipažinti su įstaigos vidaus (lokaliniais) teisės aktais. Ne visos įstaigos atvirai teikia susipažinimui savo vidinius aktus, tačiau tokią problemą galima išspręsti kreipiantis raštu į įstaigos administraciją ir prašant nurodyti, ar įstaigos priimtose vidaus tvarkos taisyklėse yra įtvirtinta norma draudžianti asmenims įvažiuoti su vaikiškais vežimėliais, norint pasinaudoti įstaigos teikiamomis paslaugomis.

Jei įstaigos vidaus tvarkos taisyklėse nėra numatyto tokio draudimo, tuomet reikalavimas gali būti laikomas neteisėtu beigi keliančiu abejonių dėl įstaigos klientų diskriminavimo. Lietuvos Respublikos vaiko teisių apsaugos įstatymo 4 straipsnis numato, kad tėvai, kiti teisėti vaiko atstovai, valstybės, vietos savivaldos ir visuomeninės institucijos, kiti fiziniai ir juridiniai asmenys privalo laikytis įstatymo nuostatų bei principų, kad visur ir visada pirmiausia turi būti atsižvelgiama į teisėtus vaiko interesus.

Ši įstatymo norma tiesiogiai nereglamentuoja draudimo įvažiuoti į įstaiga su vaikišku vežimėliu, tačiau gali būti taikoma kaip aukštesnę juridinę galią turinti norma prieš lokalinį teisės aktą. Taip pat reikia atsižvelgti į tai, kad dauguma įstaigų savo vidaus tvarkos taisyklėmis nustato draudimą asmenims teikti paslaugas dėvint lauko drabužiais (tai ypač aktualu visuomenės sveikatos įstaigose). Tokie reikalavimai yra keliami priimtais įstatymų lydimaisiais teisės aktais.

Taigi, įstaigose būna specialiai įrengiamos patalpos, leidžiančios saugiai palikti savo drabužius ir po paslaugų suteikimo juos susigrąžinti. Logiškai mąstant, analogiškai galėtų būti sprendžiama ir dėl vaikiškų vežimėlių saugojimo.

Įstaigos administracijos siekis dėl higienos sumetimų uždrausti iš lauko į patalpas įvažiuoti su vaikiškais vežimėliais gali būti pagrįstas. Kita vertus, siekiant išvengti diskriminacijos klientų atžvilgiu, asmenims atvykusiems į viešąją ar privačią įstaigą turėtų būti suteikta galimybė atvykti į įstaigą su vežimėliu ir palikti jį saugomojoje patalpoje, o po paslaugų suteikimo – jį atgauti.

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti optimaliausią problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Aktualiausi atsakymai bus išspausdinti DELFI.