Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėja Ainora Kornelija Macevičienė antradienį paskelbė, kad baudžiamojoje byloje surinkta pakankamai įrodymų, patvirtinančių, jog prezidento Algirdo Mykolo Brazausko patarėjo Vladimiro Beriozovo žentas A. Balčiūnas piktnaudžiavo tarnyba ir suklastojo bei įtakojo kitus asmenis klastoti tikrus dokumentus.

Tuo metu analogiškais nusikaltimais kaltintas buvęs Lietuvos pašto generalinis direktorius Ernestas Vaidelis ir Nekilnojamojo turto pardavimo komisijos nariai Aušra Sadaunykaitė bei Julius Kvaraciejus buvo išteisinti dėl jiems pareikštų kaltinimų. Dar viena kaltinamoji Vytautė Jančiūtė atleista nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą.

Išteisindamas tris Lietuvos pašto buvusius darbuotojus teismas pabrėžė, kad asmuo gali būti pripažintas kaltu dėl baudžiamojo nusikaltimo padarymo tik esant pagrįstiems, teisėtiems įrodymams, jo kaltumas negali būti grindžiamas prielaidomis, teismo išvados turi būti pagrįstos įrodymais, neginčijamai patvirtinančiais kaltininko kaltę, padarius jam įkaltintas nusikalstamas veikas.

Pasak teismo, byloje surinkti ir teismo ištirti operatyvinio metu gauti ir ikiteisminio tyrimo metu surinkti duomenys, kuriais grindžiami kaltinimai, nėra pakankami nusikalstamų veikų padarymo konstatavimui ir yra išnaudotos visos teisėtos galimybės įvykio aplinkybėms nustatyti.

„Kitų priemonių, leidžiančių gauti tiesioginius įrodymus, kurių pagrindu būtų galima spręsti klausimą dėl kaltinamiesiems E. Vaideliui, A. Sadaunykaitei ir J. Kvaraciejui pareikštų kaltinimų padarymo, nėra“,- teismo teigimu, kilusių abejonių ir esamų prieštaravimų objektyviais duomenimis negalima pašalinti, todėl visos jos vertintinos kaltinamųjų naudai.

Ikiteisminį tyrimą atlikę pareigūnai nustatė, kad buvo paskelbtas konkursas įsigyti du Lietuvos pašto pastatus – sostinės Filaretų gatvėje bei Kybartuose (Vilkaviškio raj.). Kai konkurse dalyvavę asmenys pateikė savo pasiūlymus ir vokai su pirkimo kaina jau buvo atplėšti, pašto darbuotojai pakeitė konkurso nugalėtojus – mažesnę sumą pasiūliusiems privatiems asmenims sudarė galimybę pateikti naujus pasiūlymus su didesne suma ir taip laimėti konkursą.

„Konkursus laimėjo vieni dalyviai dalyvaudami nustatyta tvarka, tačiau klastojant dokumentus, perrašant pasiūlymus ir komisijos posėdžių protokolus laimėtojais buvo padaryti kiti“, – yra sakęs valstybės kaltinimą byloje palaikęs Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos skyriaus prokuroras Linas Kuprusevičius.

Baudžiamojoje byloje figūravo ir buvęs susisiekimo ministras Algirdas Butkevičius, kurį teismas apklausė kaip liudytoją.