TGT pastebi, kad vien drausminės atsakomybės taikymo procedūros Teisėjų etikos ir drausmės komisijoje (TEDK), iš jų – drausmės bylos iškėlimas, teisėjams dažnai yra pakankamai veiksmingos poveikio priemonės.

„Po jų teisėjai paprastai padaro reikiamas išvadas ir drausminės atsakomybės tikslai būna pasiekti“, – teigia TGT pirmininkas Dainius Raižys.

TGT pirmininko pavaduotojas Albinas Bielskis pastebi, kad visuomenė ėmė atidžiau stebėti teisėjų profesinę veiklą ir nesitaikstyti su proceso dalyvių nuomone daromais pažeidimais.

„Šiais metais TGT išnagrinėjo tris 2012 metų antrą pusmetį gautas teisėjų drausmės bylas, tačiau atkreipiu dėmesį, kad drausmės bylų skaičiaus padidėjimas per vienerius ar pusantrų metų neduoda pagrindo kategoriškai išvadai, kad tokių bylų skaičius turi tendenciją didėti. Akivaizdu, kad bendrą teisėjams iškeltų drausmės bylų statistiką pastaraisiais metais padidino Neringai Venckienei iškeltų bylų skaičius – 2011–2012 metais TGT išnagrinėjo penkias vien šiai teisėjai TEDK iškeltas drausmės bylas“, – pažymi A. Bielskis.

Pernai dauguma drausmės bylų teisėjams iškelta už aplaidumą vykdant tiesiogines darbo funkcijas. Dažniausiai tai buvo susiję su didelio teisėjų darbo krūvio nulemtu procesinių terminų nesilaikymu arba kitais pažeidimais. TGT trijose drausmės bylose pareiškė pastabas, trijose – apsiribota drausmės bylos svarstymu, dviem atvejais nuspręsta nutraukti drausmės bylas.

Parinkdamas drausminio poveikio priemones TGT visada atsižvelgia į tai, kad drausminio poveikio priemonė būtų adekvati padarytam pažeidimui, taip pat vertinamas pažeidimo sunkumas, sukeltos pasekmės, padarymo aplinkybės, teisėjo kaltė, jo darbas ir elgesys.

TGT pirmininko D. Raižio teigimu, dažnai TGT tiesiogiai gauna privačių asmenų skundų dėl teisėjų veiksmų. Tokiais atvejais, atsižvelgiant į skundo turinį, asmenims paaiškinama, kad jie pagal Teismų įstatymo reikalavimus turi kreiptis į TEDK, kuri turi teisę iškelti drausmės bylą ir perduoti ją TGT.