Migracijos departamento sprendimu T. Novikovai buvo uždrausta iki 2012-12-10 atvykti į Lietuvą jos apie tai net neinformavus.

Pasak T. Novikovos, neįleidus jos į Lietuvos teritoriją bei priskyrus asmenims, keliantiems grėsmę viešajai tvarkai ir valstybės saugumui, ji patyrė ne tik finansinių nepatogumų, bet ir didelį dvasinį sukrėtimą bei pažeminimą. Šiuo sprendimu, pasak pačios T. Novikovos, buvo iš esmės pažeista teisė žinoti apie jos atžvilgiu priimtą sprendimą ir pasinaudoti teise į gynybą, o uždraudžiant jai patekti į Lietuvos Respubliką ir joje laisvai išreikšti savo nuomonę prieš Ignalinos (Visagino) atominės elektrinės statybą, buvo pažeistos Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos nuostatos.

Teismas pažymėjo, kad T. Novikovos dalyvavimo konferencijoje Seime branduolinės energetikos klausimais ir net neigiamos nuomonės apie atominių elektrinių statybą pareiškimo negalima laikyti grėsme valstybės saugumui ar viešajai tvarkai.

Baltarusijos pilietė T. Novikova šiuo metu turi galiojančią Šengeno vizą. Ji be kliūčių buvo įleista į Lietuvos Respubliką, dalyvavo teismo posėdyje, todėl teismui nėra aišku, kaip tas pats asmuo tris mėnesius galėjo grėsti Lietuvos valstybės saugumui ar viešajai tvarkai.

Šis Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimas per 14 dienų nuo paskelbimo dienos gali būti skundžiamas apeliacine tvarka Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Vasario pabaigoje Vilniaus apygardos administracinis teismas paskelbė sprendimą, kuriuo patenkino Baltarusijos antiatominės veiklos aktyvisto Nikolajaus Ulasevičiaus skundą prieš Migracijos departamentą ir panaikino šios įstaigos sprendimą, kuriuo jam buvo uždrausta trims mėnesiams atvykti į Lietuvą.

Migracijos departamento sprendimai uždrausti šiems asmenims atvykti į Lietuvą trims mėnesiams buvo priimti vien tik įslaptintos informacijos iš Lietuvos užsienio reikalų ministerijos pagrindu, neva dėl tos priežasties, kad N. Ulasevičius bei T. Novikova kelia grėsmę Lietuvos viešajai tvarkai ir vidaus saugumui. Tąkart jie vyko į Vilnių Seimo konferencijos "Lietuva-Baltarusija: atominės energijos kaimynystė" organizatorių kvietimu, kur turėjo skaityti pranešimą apie Baltarusijos Astravos atominės elektrinės statybos žalą.

Netrukus po šios konferencijos Lietuvoje vyko referendumas dėl Visagino atominės elektrinės statybos, kurio agitacinės veiklos metu draudimas atvykti į Lietuvą minėtiems aktyvistams taip pat galiojo.

T. Novikova ir N. Ulasevičius pasisako prieš atominių elektrinių statybas Baltarusijoje, taip pat Lietuvoje ir Kaliningrado srityje, primena ELTA.