Penktadienį dar iki Teisėjų tarybos posėdžio V. Dovidaitis vieną kolegų tikino, kad jis tikrai tyčia jokių nusižengimų nedarė, tačiau sakė suprantantis, kad visi balsuos pagal sąžinę.

Atėjus svarstymui, dalis teisėjų nusišalino. Vieni pareiškė, kad dėl darbo santykių, kiti, kad „iš draugiškumo“.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė jau išsakė savo sprendimą, kad dėl teisėjo vardo pažeminimo V. Dovidaitis turi būti atleistas iš Vilniaus apygardos teisėjo pareigų. Prezidentės dekretas pasirašytas sausio 29 d. Be to, prie dekreto prisegtas ir raštas, kad tokį prezidentės sprendimą lėmė gauta informacija iš Generalinės prokuratūros, kad dėl V. Dovidaičio veiksmų yra pradėtas ikiteisminis tyrimas.

„Vilniaus apygardos Baudžiamųjų bylų pirmininkas V. Dovidaitis toleravo, nesiėmė nutraukti atleisto teisėjo Ryšardo Skirtuno pašalinę veiklą. (...) Paskyrė Laimono Jurgelevičiaus bylą (dėl šios bylos iš anksto aptarto sprendimo R. Skirtunas įtariamas ėmęs kyšį, - DELFI info). Dangstė jo neatvykimą į darbą,“ - Teisėjų tarybai pateikė prezidentūros atstovai.

Teisėjų tarybai pateiktais duomenimis, yra ir pokalbių įrašai, kaip R. Skirtunas prašė jam paskirti bylą. Iš karto sulaukęs V. Dovidaičio pritarimo, kad bylos nagrinėjimas jam bus paskirtas, apie tai pranešė L. Jurgelevičiaus advokatui Vitoldui Petravičiui.

Ikiteisminio tyrimo metu V. Petravičius atviravo, kad jis buvo sutaręs su R. Skirtunu dėl kyšio perdavimo.

Savo parodymuose R. Skirtunas patvirtino, kad jis bendravo su V. Dovidaičiu ir perdavė pirmą L. Jurgelevičiaus bylos lapą. V. Dovidaitis gavo ir gėrimo - sakės rinkinį, tačiau tikino, kad tai tikrai nebuvęs kyšis.

Ikiteisminio tyrimo medžiagos dar nematęs V. Dovidaitis prezidentei žadėjo viską paaiškinti, tačiau pamatęs surinktus duomenis, jis niekam nieko aiškinti nebenorėjo. Tai buvo įvertinta, kaip nesąžiningas ir negarbingas elgesys.

Pirminėje apklausoje, kai ją vykdė Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), V. Dovidaitis iš viso neigė kalbėjęs su R. Skirtunu apie konkrečią bylą, juolab, kad gavo dovanų sakės rinkinį. Vėliau, jau jam pateikus duomenimis, kad yra žinoma apie kyšį, V. Dovidaitis staiga prisimena apie dovaną ir ima pasakoti, kad jie tiesiog keitėsi dovanomis. Kai pamatė vaizdo įrašą, kur gauna 7 tūkst. litų iš R. Skirtuno už paskiriamą L. Jurgelevičiaus bylą, V. Dovidaitis nebebuvo toks kalbus.

Teisėjų tarybai pateiktais duomenimis, V. Dovidaitis net ir po skandalingo 2011 m. Zenono Birštono atleidimo, kai girtas teisėjas nuvirto nuo laiptų matant ne vienam teismo lankytojui, R. Skirtunui buvo itin palankus.

Užfiksuotais duomenimis, R. Skirtunas V. Dovaidaičiui žinute yra pranešęs, kad neketina vykti į darbą ir „geriau išgers alaus“. Jie nesulaukė prieštaravimo. Dėl šių duomenų planuojamas dar vienas tyrimas, mat po tokia priedanga galimai buvo atgaline data keista teisėjų kolegijos sudėtis.

Dar vienas įtariamasis - narkotikų byloje minimas buvęs karininkas R. L., surinktais duomenimis, taip pat sulaukė išskirtinio V. Dovidaičio dėmesio. Tiriant galimus korupcinius ryšius paaiškėjo, kad R Skirtunui ir dar keliems teisėjams gavus V. Dovidaičio pažįstamo R. V. bylą, Baudžiamųjų bylų pirmininkas kelis kartus teisėjams priminė, kad R. L. - jo draugas.

Prezidentūros atstovo pateikta medžiaga, anot jo, ir leido apsispręsti prezidentei dėl V. Dovidaičio atleidimo.

V. Dovidaitis tvirtino, kad visa informacija pateikta tik tam, kad jį apjuodintų ir sukompromituotų, o pats jokia neleistina ar teisėjo vardą žeminančia veikla neužsiėmė. O dovanos esą tebuvo gražus gestas Kalėdų proga.

Baudžiamųjų bylų pirmininkas tvirtino, kad 7 tūkstančiai litų iš R. Skirtuno tikrai jam buvo perduoti, tačiau tai esą buvusi draugiška paskola, o ne kyšis. Taip pat neigė, kad kokiu nors veiksmu prisidėjo prie pagalbos R. Skirtunui gauti norimą bylą ir ja išskirtinai domėtis. O štai darbo žiniaraščius tikino klastojantis tik tuomet, kai taupydamas neįrašo darbuotojų viršvalandžių.

Iki balavimo kelių minučių pertrauką padariusi Teisėjų taryba susirinko tvirtai nusprendusi kaip balsuoti. Prezidentės dekretui atleisti V. Dovydaitį pritarė dauguma - 16 teisėjų. Atleisti V. Dovydaičio nenorėjo tik 2 jo kolegos, nuo balsavimo susilaikė 3.