Penktadienį paaiškėjo, kad švelniomis bausmėmis girtiems vairuotojams išgarsėjęs R. Lincevičius vis dar serga – tiesa, ligos metu kartu su dviem kolegomis spėjo paskelbti skandalingą nuosprendį, kai dėl pareikštų kaltinimų išteisino dabar jau buvusią Panevėžio apygardos administracinio teismo teisėją Vaivą Savickienę ir jos dukrą Justę Savickaitę.

Tuo metu buvusiam Panevėžio apygardos teismo teisėjui Rimantui Savickui buvo skirta vos dvejų metų laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymą atidedant metams.

„Kaip čia yra – išnagrinėjo rezonansinę bylą, bet vėl serga? – teisėjo elgesiu stebėjosi Teisėjų tarybos pirmininkas Gintaras Kryževičius. – Vadinasi, pasveiko, išnagrinėjęs bylą paskelbė skandalingą nuosprendį ir vėl susirgo?“.

Kauno apygardos teismo pirmininkas Nerijus Meilutis teigė išsiaiškinęs situaciją.

„Pasveikęs jis nebuvo nė dienos, o paklausus, kaip įvyko, kad paskelbė nuosprendį, pasakė, jog byla buvo išnagrinėta dar dešimt dienų iki prezidentei priimant dekretą dėl atleidimo, ir iš karto nuosprendis buvo pasirašytas“, – N. Meilutis Teisėjų taryboje aiškino, kad nuosprendį paskelbė kolegijos pirmininkas, o R. Lincevičius buvo vienas iš kolegijos narių.

Prezidentė 61 metų R. Lincevičių siūlo atleisti iš pareigų pažeminus teisėjo vardą – praėjusių metų lapkričio 29 d. teisėjas neblaivus (0,41 prom.) vairavo automobilį ir reguliuojamoje pėsčiųjų perėjoje partrenkė dešimtmetį vaiką, nežymiai sutrikdydamas jo sveikatą.

Šalies vadovė mano, kad toks R. Lincevičiaus elgesys nesuderinamas su teisėjo pareigomis ir žemina teisėjo vardą.

„Tokie prasižengimai diskredituoja teisėjų bendruomenę ir pakerta žmonių pasitikėjimą teisingumu, todėl negali ir nebus toleruojami, – anksčiau yra sakiusi Dalia Grybauskaitė. – Ne tik darbe, bet ir gyvenime teisėjas turi būti pavyzdys visuomenei. Nepriekaištinga reputacija – vienas svarbiausių mano reikalavimų teisėjams“.

Tiesa, R. Lincevičius gali sulaukti savo kolegų iš Teisėjų tarybos palaikymo – teismų savivaldos atstovams pateikta informacija, kad teisėjo sutuoktinė sunkiai serga, jis augina neįgalią dukrą, be to, jam neseniai buvo atlikta širdies operacija, o prieš keletą dienų jis palaidojo savo motiną.

„Bet tiesa yra ta, kai nutinka tokia problema, visi staiga suserga“, – sakė vienas tarybos narys.

Dėl ligos Teisėjų taryba penktadienį iš pareigų negalėjo atleisti ir Radviliškio rajono apylinkės teismo teisėjo Vytauto Butvilo, kurio įgaliojimus šalies vadovė sustabdė dar rugpjūčio mėnesį.

Teismų savivaldos atstovai buvo informuoti, kad Temidės tarnas vis dar turi nedarbingumo pažymėjimą, tačiau pagal ligos diagnozę ateityje net ir negalėtų dirbti teisėjo darbo.

Dėl V. Butvilo yra pradėtas ikiteisminis tyrimas – jo metu nustatyta, kad teisėjas galimai piktnaudžiavo tarnybine padėtimi bei suklastojo dokumentus, kai siekdamas asmeninės naudos atgaline data neteisėtai pakeitė savo priimtą sprendimą.

Teisėjų taryba negali nagrinėti atleidimo iš pareigų klausimo, jeigu teisėjas, kurį siūloma atleisti, nepateikia prašymo sprendimą priimti jam nedalyvaujant.