Tai nuspręsta pirmadienį Vilniuje įvykusiame Teisėjų tarybos posėdyje, pranešė Nacionalinė teismų administracija.

"Naujo teismo pastato statyba, preliminariais paskaičiavimais, kainuotų apie 6-8 mln. litų ir užtruktų trejus metus. Ukmergės rajono savivaldybės paskaičiavimais, kitų pastatų, į kuriuos siūloma perkelti teismą, renovacija ir pritaikymas teismo darbui kainuotų 4-6 mln. litų, tai, suprantama, neefektyvu ir nenaudinga", - teigia Teisėjų tarybos pirmininko pavaduotojas Egidijus Laužikas.

Dabartinio pastato demerkurizacija užtruks iki pusantrų metų ir tai kainuos apie milijoną litų. Ar pastatas bus tinkamas naudoti, bus aišku tik pabaigus visus darbus ir atlikus pakartotinius tyrimus.

Teisėjų taryba šiandien svarstė ir laikinų teismo patalpų klausimą. Šiuo metu teismas dirba dvejose skirtingose patalpose - Ukmergės verslo ir turizmo centre bei Ukmergės rajono policijos komisariate. Ukmergės verslo ir turizmo centre teismui patalpos skirtos tik iki kovo 1 dienos.

"Įvertinus esamą situaciją pavyko susitarti su Ukmergės policijos komisariato vadovybe, kuri sutiko teismo darbui skirti daugiau patalpų. Policijos pareigūnai atlaisvins vieną pastato dalį, kuri bus pritaikyta teismo darbui. Čia bus įrengtas apsaugos reikalavimus atitinkantis bylų archyvas, sukurtos darbo vietos 26 teismo darbuotojams. Tokiomis sąlygomis teismas turėtų veikti tol, kol bus išspręstas klausimas dėl naujų nuolatinių jo patalpų",- sakė E.Laužikas.

Ukmergės rajono apylinkės teismo klausimas vasario mėnesį bus pakartotinai svarstomas Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitete.

Pernai gruodį Ukmergės teismo pastate ugniagesiai gelbėtojai surinko apie du kilogramus gyvsidabrio, po šio įvykio teismas laikinai dirba Ukmergės turizmo ir verslo informacijos centre bei Ukmergės rajono policijos komisariate.

Į Teisėjų tarybos posėdį, kuris vyko Apeliaciniame teisme Vilniuje, buvo atvykęs Ukmergės meras Algirdas Kopūstas.

Meras pranešė, kad Ukmergės policija sutinka užleisti dalį savo patalpų, kad visas teismas galėtų veikti viename pastate. Tam, kad visas teismas persikeltų į policijos patalpas pritaria ir Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Kęstutis Lančinskas.

"Tas sprendimas, kad policija sutinka priimti, yra vienas geriausių. Kitas pastatas, kur, mokyklėlė buvo, renovuota, bet vidaus patalpos nepritaikytos teismo darbui, pertvarkymo darbams reiktų dar nuo 3 iki 4 mln. litų, kitos patalpos, kur net šildymas laikinai atjungtas, pertvarkymui reikėtų 4-7 milijonų litų. Tokius pinigus būtų neprotinga senam pastatui naudoti. Sklypas išskirtas, detalusis planas paruoštas", - kalbėjo meras apie galimybes teismui dirbti kituose pastatuose ir naujo teismo pastato statybas. Joms tikimasi paramos iš Vyriausybės rezervo fondo.

"Teismas dirba karo lauko sąlygomis", - posėdyje sakė Vilniaus apygardos teismo pirmininkas Vytautas Zelianka, pasakodamas, kaip dabar atrodo bylomis nukrauti teismų darbuotojų stalai, kaip archyvo darbuotojos su specialia apranga eina į užterštas senąsias teismo patalpas archyvinių bylų.

Gyvsidabris aptiktas atliekant remontą teismo pastate Kęstučio aikštėje. Po šių įvykių Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Neuromokslų instituto neurotoksikologijos laboratorijoje ištirta 26 dabartinių teismo darbuotojų ir vienos neseniai darbą teisme palikusios moters sveikata. Darbuotojai savaitę gavo atsakymus. Toliau jie bus tiriami Vidaus reikalų ministerijos Medicinos centre.

Ukmergės rajono savivaldybės ekstremalių situacijų komisija susidariusią situaciją pripažino ekstremaliu įvykiu.