Atsako teisinių paslaugų kontoros D LEGALS teisininkė Inga ANDRIUŠYTĖ:

Darbo kodekso 187 straipsnio 3 dalyje nurodyta, jog darbuotojo valandinis atlygis arba mėnesinė alga negali būti mažesni už Vyriausybės nustatytus minimaliuosius dydžius. Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimu nuo šių metų rugpjūčio 1 dienos patvirtinta nauja minimali mėnesinė alga – 850 Lt ir minimalus valandinis atlygis, kuris šiuo metu siekia 5,15 Lt. Dėl šios priežasties dalis dirbančiųjų nuo rugpjūčio pirmos dienos gali džiaugtis didesniu darbo užmokesčiu. Kontora D LEGALS atkreipia dėmesį, jog dėl šios priežasties atlyginimas augo ir darbo sutartys keitėsi vis dėlto ne visiems.

Siekiant atsakyti į klausimą, ar Vyriausybei padidinus minimalią mėnesinę algą (MMA) darbdavys privalo įforminti darbo užmokesčio padidėjimą darbo sutarties pakeitimu, svarbu analizuoti darbo užmokesčio formuluotę, įtvirtintą konkrečioje darbo sutartyje. Jeigu darbo užmokestis darbuotojo darbo sutartyje yra tiesiogiai susietas su Vyriausybės patvirtintu MMA dydžiu (pvz., jis išreikštas kaip tam tikra formulė, priklausanti nuo MMA arba tiesiog numatyta, kad mokama Vyriausybės patvirtinta MMA), tuomet nuo rugpjūčio 1 d. darbo užmokestis didėjo.

Pažymėtina, jog tuo atveju, jei darbo sutartyje darbo užmokestis yra tiesiogiai susietas su Vyriausybės patvirtintu MMA dydžiu, o ne sutarties pasirašymo metu galiojusia jo skaitine reikšme, tuomet pasikeitus šiam dydžiui darbo sutarties pakeitimas nėra pasirašomas – darbo užmokestis turi būti perskaičiuojamas ir mokamas pagal naują MMA dydį.

Pavyzdžiui, jeigu darbo sutartyje numatyta, kad darbuotojui mokamas darbo užmokestis yra lygus 2 MMA, tuomet iki rugpjūčio pirmos dienos darbuotojui darbo užmokestis buvo priskaičiuojamas pagal formulę 2x800 Lt, o po rugpjūčio pirmos dienos – 2x850 Lt. Taigi jei darbo sutartyje darbo užmokestis yra tiesiogiai susietas su Vyriausybės patvirtinta MMA, tuomet padidėjus MMA reikšmei formulė išlieka teisinga bei atitinkamai didėja priskaičiuotas darbo užmokestis ir darbdavys neturi forminti darbo sutarties pakeitimo.

Lygiai tokia pat tvarka galioja kalbant ir apie valandinį darbo užmokestį. Jeigu darbo sutartyje numatyta mokėti Vyriausybės patvirtintą minimalų valandinį atlygį, tuomet Vyriausybės nutarimu jį pakeitus, darbo sutarties keisti nereikia. Tačiau, jeigu darbo sutartyje iki 2012 m. rugpjūčio 1 d. buvo numatyta, kad už kiekvieną dirbtą valandą mokama 4,85 Lt, tai nuo 2012 m. rugpjūčio 1 d. įsigaliojus didesniam minimaliam valandiniam uždarbiui būtina pakeisti ir tokią darbo sutarties nuostatą, pasirašant darbo sutarties pakeitimą, kad ji atitiktų teisės aktų reikalavimus.

Vis dėlto, Vyriausybei patvirtinus naują MMA, darbo užmokesti padidėjo ne visiems dirbantiesiems. Taip yra dėl tos priežasties, jog dalies dirbančiųjų darbo sutartyse darbo užmokestis nėra tiesiogiai susietas su Vyriausybės patvirtinta MMA, bet išreikštas konkrečiu dydžiu. Taigi jei konkretus darbo užmokestis pasikeitus MMA išliko už jį didesnis, tuomet jokie pakeitimai neturi būti daromi. Taip yra ir tuo atveju, jei darbo sutartyje nurodytas konkretus valandinis darbo užmokestis, kuris viršija Vyriausybės nustatytus minimaliuosius dydžius.

Nuo 2012 m. rugpjūčio 1 d. pasikeitus MMA, dalis darbdavių vis dėlto privalėjo pakeisti darbo sutartis, nustatydami naują darbo užmokestį, t.y. darbo sutarčių pakeitimus privalėjo įforminti tie darbdaviai tiems darbuotojams, kurių darbo sutartyse buvo nurodoma, jog darbuotojui mokamas 800 Lt darbo užmokestis.

Vyriausybei padidinus MMA, tokios darbo sutartys, atsižvelgiant į Darbo kodekso nuostatas, privalėjo būti pakeistos, užtikrinant darbuotojui ne mažesnį kaip 1 MMA, arba 850 Lt darbo užmokestį. Darbo sutartys taip pat turi būti atnaujintos, jei jose skaitine išraiška buvo numatytas prieš tai galiojęs minimalus valandinis darbo užmokestis – 4,85 Lt. Nepakeitę tokių darbo sutarčių darbdaviai pažeidžia teisės aktų nustatytus reikalavimus, dėl ko gali būti traukiami atsakomybėn, o neišmokėta darbo užmokesčio dalis ir priskaičiuoti delspinigiai iš darbdavio išieškomi teismine tvarka.

Esant situacijai, kai darbdavys pažeidžia darbuotojo teises, nenorėdamas pakeisti darbo sutarties, kai tai daryti yra privaloma, D LEGALS rekomenduoja pasikonsultuoti su teisininkais ir ginti savo pažeistas teises.

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti optimaliausią problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Aktualiausi atsakymai bus išspausdinti DELFI.