Tatjanos Novikovos ir Mikalajaus Ulasevičiaus skundų VAAT sulaukė pirmadienį, BNS informavo teismo atstovė spaudai Sigita Jacinevičienė-Baltaduonė.

Šie Baltarusijos piliečiai nurodo priklausantys visuomeniniams judėjimams, kovojantiems su atominių jėgainių statyba. Jie abu buvo pakviesti dalyvauti rugsėjo 26 dieną Vilniuje, Seimo rūmuose, vykusioje diskusijoje apie branduolinę energetiką. Tačiau Lietuvos pasieniečiai T.Novikovos neįsileido, kai ši bandė sieną kirsti Medininkų pasienio punkte, M.Ulasevičiaus - Lavoriškių pasienio punkte.

Paaiškėjo, kad Lietuvos migracijos departamentas yra priėmęs sprendimus dėl draudimo šiems kaimyninės šalies veikėjams įvažiuoti į mūsų šalį. Migracijos departamentas, abiem atvejais priimdamas sprendimus, rėmėsi Lietuvos užsienio reikalų ministerijos rugsėjo 5 dieną pateikta konfidencialia informacija.

T.Novikova ir M.Ulasevičius įtraukti į užsieniečių, kuriems uždrausta atvykti į Lietuvos Respubliką nacionalinį sąrašą. Be to, T.Novikova laikoma keliančia grėsmę vienos iš Europos Sąjungos šalių viešajai tvarkai, vidaus saugumui, visuomenės sveikatai arba tarptautiniams santykiams.

Baltarusiai prašo VAAT leisti susipažinti su Užsienio reikalų ministerijos konfidencialiu raštu, kad sužinotų jų įtraukimo į nepageidaujamų asmenų sąrašą priežastis. Taip pat siekia, kad neteisėtu būtų pripažintas ir panaikintas Migracijos departamento sprendimas uždrausti jiems atvykti į Lietuvą.

Pasak S.Jacinevičienės-Baltaduonės, teismas per savaitę nuspręs, ar Baltarusijos piliečių skundus priimti nagrinėti.

T.Novikova ir M.Ulasevičius teigia pasisakantys prieš atominių jėgainių statybą Baltarusijoje, Rusijoje ir Lietuvoje.