Nors įstatymas galioja dar tik kiek daugiau nei mėnesį, tokios formos populiarumą liudiją skaičiai: iki spalio 3 d. jau buvo įsteigta 154 mažosios bendrijos.

Nuo pat įstatymo įsigaliojimo kilo daug klausimų dėl MB pajamų, tiek įmonės lygiu, tiek ir jos narių lygiu, apmokestinimo. Pabandysime trumpai apžvelgti pagrindinius mokestinius klausimus. 

Pajamų apmokestinimas MB lygiu

MB pajamos apmokestinamos lygiai taip pat, kaip ir pajamos bet kurio kito juridinio asmens: teisės aktai nenumato jokio specialaus mokestinio rėžimo. Tai reiškia, kad MB taikomas bendras 15 proc. dydžio pelno mokesčio tarifas.

Tačiau atkreiptinas dėmesys į tai, kad MB taikomos ir tokios pačios lengvatos, kaip ir kitiems juridiniams asmenims, todėl jeigu MB darbuotojų skaičius neviršija dešimties, o metinės pajamos neviršija vieno milijono litų, apmokestinamasis pelnas apmokestinamas taikant 5 proc. pelno mokesčio tarifą (Pelno mokesčio įstatymo 5 str. 2 d.).

Pajamų apmokestinimas narių lygiu

Pagal Mažųjų bendrijų įstatymą, MB nariai pajamas iš MB gali gauti dviem būdais:

1. Paskirstant MB pelną (dividendus);
2. Išmokant MB lėšų dalį narių asmeniniams poreikiams.

Dividendų apmokestinimas

MB narių susirinkimas, patvirtinęs metinių finansinių ataskaitų rinkinį, turi paskirstyti MB pelną (paskirti dividendus). MB išmokami dividendai apmokestinami taip pat, kaip ir bet kurio kito juridinio asmens išmokami dividendai – taikant 20 procentų mokesčio tarifą.

Lėšų išmokamų MB narių asmeniniams poreikiams apmokestinimas

MB nariai savo nuostatuose gali nusistatyti MB lėšų kaip avansu išmokamo pelno MB narių asmeniniams poreikiams tenkinti paėmimo tvarką. Tokiu būdu nariams suteikiama teisė išsiimti dalį lėšų iš MB nelaukiant finansinių metų pabaigos ir pelno paskirstymo.

Kadangi MB narys negali turėti darbo santykių su MB, toks lėšų išmokėjimas yra tarsi nario „atlyginimas“, kurio dažnumą ir išmokėjimo tvarką nusistato patys nariai.

Tačiau reikia atkreipti dėmesį, kad mokestiniu požiūriu tokios MB nario gaunamos pajamos laikomos kaip MB nario pajamos, susijusios su darbo santykiai, todėl jos yra ir atitinkamai apmokestinamos: nuo tokių gautų pajamų MB narys turi mokėti GPM (15 proc. tarifas), VSD įmokas (26,3 proc. tarifas) bei PSD (9 proc. tarifas) įmokas. MB pareiga mokėti VSD įmokas nuo tokių išmokų nariams nekyla.

Pabrėžtina, kad jeigu MB nariai nėra drausti Privalomuoju sveikatos draudimu kitais pagrindais (dirba pagal darbo sutartį ir pan.), jie visais atvejais (net ir negaudami pajamų iš MB) privalo mokėti PSD įmokas, lygias 77 Lt per mėnesį.

Vadovo gaunamų pajamų apmokestinimas

Išskirtinas MB bruožas – su MB vadovu yra sudaroma civilinė (paslaugų) sutartis. Darbo sutartis su vadovu pagal Mažųjų bendrijų įstatymą negali būti sudaroma. Iš to seka ir skirtingas tokių vadovo gautų pajamų apmokestinimo rėžimas: tokios vadovo gautos pajamos apmokestinamos tik 15 proc. GPM tarifu, nei VSD, nei PSD įmokos nuo tokių gautų pajamų nemokamos.

Pabrėžtina, kad tuo atveju, jeigu MB vadovas yra užsienietis, jo tokios gautos pajamos anksčiau minėtu 15 procentų tarifu būtų apmokestinamos tik tuo atveju, jeigu jis būtų laikomas Lietuvos Respublikos rezidentu mokesčių teisės aktų prasme. Jeigu užsienietis nėra Lietuvos Respublikos rezidentas – tokios jo gaunamos pajamos nebūtų apmokestinamos Lietuvoje.

Įmokos į garantinį fondą

Kadangi su nariais ir vadovu MB negali sudaryti darbo sutarties, nuo išmokų jiems įmokos į garantinį fondą nėra mokamos.

Jeigu MB samdo darbuotojus pagal darbo sutartį, MB turi mokėti įmokas į garantinį fondą nuo priskaičiuoto darbuotojams darbo užmokesčio (0,2 proc.).