BNS kalbinti egzamino dalyviai sakė, šiemetinis Konstitucijos žinių patikrinimas jiems pasirodė lengvesnis nei pernai.

"Sakyčiau, kad nesunkus. Kai kurie klausimai buvo labai lengvi, kai kurie - sudėtingesni. Pagal sunkumą, sakyčiau, vidutinis,. Yra buvę tikrai lengvesnių, bet yra buvę ir sunkesnių. Manau, pernai buvo sunkesnis", - BNS sakė Edukologijos universitete studijuojantis ir šeštą kartą šį egzaminą laikęs Tomas Petryla.

"Egzaminą laikiau penktą kartą. Lyginant su pernai, šis egzaminas man buvo lengvesnis. Galbūt patirtis kiekvienais metais laikant egzaminą leidžia vis geriau suprasti Konstituciją", - kalbėjo iš salės, kurioje buvo laikomas egzaminas, išėjusi Tania.

Pirmą kartą Konstitucijos žinias pasitikrinusi Laura sakė, jog egzaminas jai pasirodė šiek tiek painus. Ji egzaminą pavadino "gražia pilietine akcija".

"Šiek tiek painus, du klausimus iškart galima atmesti, o dar du tokie, kur abejoju", - sakė Laura.

Vilniuje egzaminas buvo laikomas miesto savivaldybėje. Egzamino koordinatorius Valentinas Šapalas prieš prasidedant egzaminui sakė, kad sostinėje pasitikrinti Konstitucijos žinias buvo užsiregistravę 200 žmonių, tačiau pridūrė, jog tiek tikriausiai nesusirinko.

Pasitikrinti Konstitucijos žinias sostinėje daugiausia atėjo jaunimas, vyresnio amžiaus žmonių - tik vienas kitas.

Laikyti egzaminą visoje Lietuvoje užsiregistravo apie 44 tūkst. žmonių, tačiau tikrasis dalyvių skaičius paaiškės vėliau.

Egzaminas buvo laikomas 45 minutes, jo metu dalyviai turėjo atsakyti 30 klausimų. Egzamino dalyviai rungiasi dviejose grupėse, vienoje yra žmonės, neturintys teisinio išsilavinimo, kitoje - teisininkai.

Visi teisingai atsakę į 25 klausimus po dviejų savaičių bus kviečiami dalyvauti antrajame egzamino ture, kuris taip pat vyks Vilniaus savivaldybėje. Jo metu reikės atsakyti į 19 testo klausimų ir vieną papildomą klausimą raštu.

Antrojo etapo dalyvių darbus centralizuotai vertins ekspertų komisija, nugalėtojais taps teisingiausiai arba be klaidų į klausimus atsakę dalyviai. Laimėtojai bus apdovanoti spalio 25 dieną Prezidentūroje.

Pirmąsias vietas atskirose grupėse iškovoję piliečiai bus apdovanoti ir specialiu prizu - Europos Parlamento nario Leonido Donskio biuro organizuota kelione į Briuselį, aplankant ir kitus Europos miestus: Prahą, Amsterdamą, Briugę, Kylį bei Liubeką.