Visuomenės atstovai kviečiami tapti specialių komisijų, kurios sudaromos prie kiekvienos įkalinimo įstaigos, nariais, pranešė Teisingumo ministerija.

Komisijos nariai vertins kiekvieno nuteistojo, kuris pagal įstatymus turi teisę prašyti išeiti į laisvę anksčiau laiko, elgesį įkalinimo įstaigoje bei jo riziką pakartotinai nusikalsti.

Galutinį sprendimą dėl lygtinio paleidimo priima teismai.

"Iki šiol teismui siūlyti, kurį asmenį paleisti anksčiau, galėjo tik įkalinimo įstaigų vadovai, be to, nebuvo nustatyta aiškių kriterijų, į ką turi būti atsižvelgiama, tad buvo palikta atvira landa galimiems neleistiniems susitarimams. Nuo liepos mėnesio įsigaliosianti tvarka yra gerokai griežtesnė ir objektyvesnė, leis geriau užtikrinti visuomenės saugumą. Galimybė būti paleistiems lygtinai bus tik asmenims, kurie noriai stengiasi grįžti į visuomeninį gyvenimą, jau atliko didžiąją dalį bausmės ir nekelia grėsmės visuomenei. Ar taip yra, teismui savo išvadas pateiks specialios komisijos", - teigia teisingumo ministras Remigijus Šimašius.

Balsų dauguma komisijose išvados bus priimamos prieš tai atsakingai išnagrinėjus įkalinimo įstaigų darbuotojų pateiktas išvadas apie nuteistojo pakartotino nusikalstamo elgesio riziką, jo elgesį bausmės atlikimo metu, su konkrečiu nuteistuoju dirbusio socialinio darbuotojo pastabas, nuteistojo prašymą ir motyvaciją, kitas aplinkybes, taip pat esant reikalui su nuteistuoju pasikalbant ir asmeniškai.

Savo išvadoje komisija turės nurodyti ir tai, kokias auklėjamąsias priemones ar pareigas rekomenduoja teismui pritaikyti konkrečiam nuteistajam, per kiek laiko jis turės jas atlikti. Kaip nuteistajam seksis laikytis nustatytų reikalavimų, atidžiai prižiūrės probacijos tarnybos.

Minėtos komisijos nuo liepos 1-osios bus patvirtintos vieniems metams iš savivaldybių, vaiko teisių apsaugos tarnybos, asociacijų, religinių bendruomenių, švietimo įstaigų, Kalėjimų departamento, probacijos tarnybų, psichologų ir visuomenės savanorių atstovų.

Anot Teisingumo ministerijos pranešimo, komisijų nariai gali būti ne jaunesni nei 25 metų, nepriekaištingos reputacijos asmenys. Jie bus kviečiami susirinkti ir įvertinti nuasmenintus nuteistųjų prašymus dėl lygtinio paleidimo ne rečiau nei kartą per mėnesį. Jei sprendžiant dėl nuteistojo prašymo tenkinimo komisijos nariui iškils interesų konfliktas, jis turės nusišalinti.

Šiuo metu Lietuvoje veikia 11 įkalinimo įstaigų: Alytaus, Kybartų, Marijampolės, Panevėžio, Vilniaus pataisos namai, Pravieniškių pataisos namai-atviroji kolonija, Kauno nepilnamečių tardymo izoliatorius-pataisos namai, Kauno ir Šiaulių tardymo izoliatoriai, Lukiškių tardymo izoliatorius-kalėjimas, Laisvės atėmimo vietų ligoninė.