„Visi faktai interpretuojami prieš mane“, – pirmadienį Vilniaus apygardos teisme pareiškė L. Karnila, kuriam teko aiškintis dėl paimtų 10 tūkst. Lt kyšio ir susitarimo ateityje paimti 200 tūkst. Lt.

Ikiteisminio tyrimo metu Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Vilniaus valdybos ir Vilniaus apygardos prokuratūros pareigūnai nustatė, kad dirbdamas savivaldybės administracijos direktoriumi ir tuo pačiu būdamas Trakų rajono savivaldybei priklausančios UAB „Trakų paslaugos“ valdybos nariu, L. Karnila veikė su tuomečiu mero pavaduotoju Sauliumi Raščiausku.

Tuo metu savivaldybė buvo nusprendusi parduoti „Trakų paslaugoms“ priklausantį pastatų kompleksą Kudrionių kaime. Kadangi iš pradžių net 7 mln. Lt įvertinto objekto niekas nenorėjo pirkti, vėliau savivaldybės administracijos direktoriui buvo leista šį objektą parduoti savo nuožiūra.

Kai savivaldybė nustatė 2,5 mln. Lt kainą, šiuo objektu susidomėjo P. V. Pulausko vadovaujama bendrovė „Secundum“.Verslininkas L. Karnilai 2008-ųjų vasario 13-ąją perdavė 10 tūkst. Lt kyšį, o ateityje turėjo įteikti dar 200 tūkst. Lt „dovanėlę“ už tai, kad nebūtų padidinta objekto kaina. Dalis pinigų būtų atitekę ir vicemerui S. Raščiauskui, kuris turėjo netrukdyti L. Karnilos planuojamam nusikalstamam sandoriui.

Tiesa, šis planas taip ir liko neįgyvendintas, nes po 10 tūkst. Lt perdavimo korupcija įtariamas L. Karnila bei kyšį davęs P. V. Pulauskas buvo sulaikyti.

L. Karnila neigia, kad iš verslininko gavo kyšį – ikiteisminio tyrimo metu apie tai nieko nesakęs, Trakų rajono tarybos narys pirmadienį pareiškė, kad gauti pinigai yra P. V. Pulausko grąžinta skola. Jis aiškino, kad jam buvo paskolinęs 18 tūkst. Lt, iš kurių verslininkas buvo grąžinęs tik 8 tūkst. Lt, o likusią sumą atnešė į darbą, kai jį sulaikė STT agentai.

„Tai buvo mano ir P. V. Pulausko asmeniniai santykiai, apie tai nieko nenorėjau sakyti STT pareigūnams“, – jis teisme sakė, kad po sulaikymo buvo labai išsigandęs ir nenorėjo detalizuoti savo santykių su verslininku.

Leonardas Karnila
L. Karnila neigė ir tai, kad tarėsi dėl 200 tūkst. Lt kyšio, nors STT pareigūnai užfiksavo, kaip administracijos direktorius savo darbo kabinete kalbasi apie pastatų komplekso pardavimą.Su verslininku buvo sutarta, kad už pastatus Trakų nacionalinio parko teritorijoje bus sumokėti 2 mln. 520 tūkst. Lt, tačiau papildomai teks atseikėti dar 200 tūkst. Lt.

Buvęs savivaldybės administracijos direktorius teigia, kad šie pinigai buvo reikalingi investicijoms į pastatų kompleksą – esą jame nebuvo vandentiekio ir kanalizacijos, be to, buvo iškilę problemų su elektros tiekimu. Be to, jo teigimu, tai būtų naudinga ir dėl to, kad visus darbus atliktų savivaldybės įmonė „Trakų paslaugos“, o investuotojams šie darbai būtų kainavę pigiau nei jas būtų suteikę kitos bendrovės.

Pasak L. Karnilos, buvo nuspręsta investuoti šiuos pinigus į objektą, nes esą pastatų pirkėjai galėjo atsisakyti sudaryti sutartį.

„Už parduotus pastatus gauta suma būtų labai reikšminga rajono biudžetui“, – teisme naudą dėstė tarybos narys.

Panašiai aiškino ir buvęs rajono vicemeras S. Raščiauskas, tikinęs, jog nevedė jokių derybų dėl 200 tūkst. Lt kyšio. „Jeigu šis objektas būtų parduotas, tai būtų labai svarbus įvykis savivaldybėje, būtume gavę didelę naudą“, – patikino jis.

Atsakomybės dėl kyšio davimo teisme kratėsi ir kartu teisiamas verslininkas P. V. Pulauskas. Jis tikino, kad buvo suradęs pirkėjus iš Maskvos, kurie buvo susidomėję pastatų kompleksu.

Verslininkas tikino, kad 10 tūkst. Lt gavo iš vienos Trakų rajono nekilnojamojo turto agentūros. „Šiuos pinigus man davė kaip garantą, kad pastatai bus perkami, priešingai jie būtų netekę pinigų“, – teigė P. V. Pulauskas.

Jis tikino, kad visus pinigus nuvežęs L. Karnilai ir atidavęs kaip skolą, nors pokalbiuose užfiksuota, jog šie pinigai buvo skirti kaip garantija, kad pastatai būtų parduoti būtent P. V. Pulausko pirkėjams, iš kurių jis esą būtų gavęs komisinį atlyginimą. Be to, už šiuos pinigus savivaldybės administratorius esą turėjo pratęsti sutarties pasirašymo terminą.

Bylos nagrinėjimo metu paaiškėjo, kad verslininko ir savivaldybės tarnautojų užmojams įsigyti pastatus rajone galėjo užkirsti verslininkai iš Klaipėdos, kurie taip pat buvo susidomėję objektu. Tačiau esą P. V. Pulauskas buvo patikintas, kad pastatai bus parduoti jo pirkėjams, jeigu šie sumokės „du penki du plius du“.

P. V. Pulauskas teigė, kad apie skolą ikiteisminio tyrimo metu nieko nekalbėjo, nes esą jo „niekas neklausė“.

Baudžiamojoje byloje – net devyni kyšininkavimo atvejai

Trakų politikų baudžiamąją bylą nagrinėjantis teismas jau apklausė visus kaltinamuosius ir liudytojus, gegužės mėnesį teismas ketina išklausyti visų proceso dalyvių prašymų, o paskui pereis prie baigiamųjų kalbų.

Šioje byloje su L. Karnila yra teisiamas ir tarybos narys, buvęs meras Vytautas Petkevičius, kurie kaltinami net 9 kartus paėmę kyšį.

Buvęs meras V. Petkevičius ir L.Karnila yra apkaltinti dėl bendrininkavimo prievartaujant turtą – dėl to kaltinimų taip pat yra sulaukęs su Trakų nusikalstamu pasauliu siejamas Stanislovas Narkevičius, pravarde Narkuša.

Byloje daugiausia epizodų figūruoja V. Petkevičiaus, S. Raščiausko ir L. Karnilos pavardės.

Prokurorai kaltinimus yra pareiškę 14 fizinių ir 5 juridiniams asmenims. Teismui dėl galimai padarytų nusikalstamų veikų turės aiškintis Gaudenta Sakalauskienė, L. Karnila, S. Raščiauskas, V. Petkevičius, Juozas Baltmiškis, Valdas Dzikevičius, S. Narkevičius, Kęstutis Biekša, Algimantas Visockis, Julius Urbanavičius, Rolandas Žilinskas, Pranas Vytautas Pulauskas, Danė Gudelienė ir Mindaugas Kirlys.

Be to, baudžiamojon atsakomybėn taip pat yra patrauktos bendrovės „Elektros pasaulis“, „Altitudė“, „Vilungė“, „Baltic Faber“ ir „Dializės centras“.

Trakų nusikalstamo pasaulio atstovo S. Narkevičiaus pavardė minima viename nusikalstamos veikos epizode, kai iš vieno Trakų verslininko buvo reikalaujama 100 tūkst. Lt sumažinti Artūro Paulausko vadovaujamos Naujosios sąjungos Trakų skyriaus patalpų remonto kainą. Anksčiau teistam Narkušai inkriminuojamas turto prievartavimas.

Nusikalstamą veiką pareigūnams pavyko užfiksuoti, nes tuomečio Trakų savivaldybės administracijos direktoriaus patalpose buvo įrengta pasiklausymo aparatūra. Įtariama, kad dar 2007-ųjų lapkritį L. Karnilos kabinete su statybų bendrovės direktoriumi kalbėjosi ir tuometinis meras V. Petkevičius bei kriminalinio pasaulio šulas S. Narkevičius.

Pokalbio metu Narkuša esą verslininką raginęs paklusti tuomečio mero prašymams sumažinti atliktų darbų kainą – esą visi jie gyvena mažame miestelyje, todėl geriau nesipykti.

Naujosios sąjungos būstinę Trakuose remontavusios bendrovės vadovas su reikalavimais sumažinti darbų kainą 100 tūkst. Lt nesutiko.

Daugiau kaip dvejus metus politikus stebėję ir jų pokalbius įrašinėję STT pareigūnai įtaria, kad buvęs administracijos vadovas L. Karnila paėmė 10 tūkst. Lt kyšį iš tarpininkės už tai, jog Trakų savivaldybė sutiktų parduoti Kudrionių kaime esančią poilsio bazę už 2,5 mln. litų.

Šie pastatai seniai buvo parduodami, tačiau esą niekaip nepavykdavo rasti pirkėjo. Pastatus nusprendusios įsigyti bendrovės atstovams per tarpininkus buvo pasakyta, kad reikia sumokėti 200 tūkst. litų kyšį, kad nebūtų padidinta šios poilsio bazės pardavimo kaina.

Kaip jau buvo skelbta, iš vieno verslininko, kuris yra L. Karnilos šeimos draugas, jis taip pat buvo įtariamas paėmęs 4 tūkst. eurų. Šios bendrovės vadovas siekė, kad ji laimėtų konkursą gatvių bei šaligatvių valymo mašinų pirkimams.

L. Karnila iš kito verslininko taip pat įtariamas paėmęs 10 tūkst. Lt už tai, kad Dializės centrui būtų išnuomota katilinė. Tiesa, iš jos valdininkas reikalavo 10 kartų didesnės sumos.

Be to, L. Karnila savivaldybėje Dializės centro vadovui yra perdavęs Naujosios sąjungos ir Liberalų ir centro sąjungos sąskaitas, į kurias buvo pervesta 30 tūkst. Lt.

Prokurorų duomenimis, liberalcentristai gavo 10 tūkst. Lt, socialliberalai – dvigubai didesnę sumą. Šiame epizode minima buvusio Trakų rajono mero V. Petkevičiaus bei buvusio jo pavaduotojo S. Raščiausko pavardės.