Tiesa, Seimas gali nepritarti Teisės ir teisėtvarkos komiteto išvadai, tačiau tam reikia ne mažiau nei 71 balso.

Parlamentarai norėjo turėti galimybę per savo paskirtą ypatingą prokurorą vykdyti ypatingus tyrimus, kuriais neva būtų ginamas viešasis interesas. Remiantis politikų pasiūlymu, Seimas būtų galėjęs paskirti ypatingą prokurorą, pavesti jam atlikti tyrimą ir jį kontroliuoti.

Toks prokuroras nebūtų buvęs pavaldus generaliniam prokurorui ar jo pavaduotojui, bet būtų turėjęs specialų Generalinės prokuratūros prokuroro statusą.

„Toks prokuroras iškrenta iš bendro konteksto. Jeigu tai būtų Generalinės prokuratūros prokuroras, tai vienas dalykas, tačiau šiuo atveju jis būtų toks kaip prie prokuratūros. Tuo tarpu Konstitucijos 118 straipsnyje pasakyta, ką garo prokuratūra, užrašyti pagrindiniai principai ir jeigu norėtume įvesti papildomą elementą, be Konstitucijos keitimo neapseitume“, - teigė Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas, konservatorius Stasys Šedbaras.

Jis neatmetė galimybės, kad toks ypatingasis prokuroras būtų panaudojamas politinėse dvikovose: pavyzdžiui, rinkimus laimėjusi dauguma galėtų paskirti ypatingąjį prokurorą ir pavesti jam tirti su opozicija susijusius klausimus.

„Čia netgi galima įžvelgti tam tikrą politinį aspektą: įsivaizduokime, parlamentinė dauguma paskiria ypatingąjį prokurorą, kurį kontroliuoja Seimas, ir jis pradeda tyrimus prieš opozicijos Seimo narius, inicijuoja, kažką daro. Tai kelia labai daug abejonių“, - teigė S. Šedbaras.

Maža to, anot politiko, problemų kėlė ir įstatymo projekto nuostatos, kuriomis ypatingasis prokuroras būtų atsakingas ir už ikiteisminį tyrimą, ir už valstybės tarnautojų ar pareigūnų darbo trūkumų šalinimą, ir už viešojo interesų gynimą, ir už valstybinio kaltinimo palaikymą.

„Jam numatyta tokių funkcijų, kurios išeina iš prokuroro ribų. Nes kai kuriais atvejais ypatingasis prokuroras galėtų atlikti veiksmus, kurie „šalintų darbo trūkumus“. Ne teiktų siūlymus, skųstų, bet ateitų ir šalintų. Čia jis tampa toks kaip teisėjas: jis priima sprendimą ir dar šalina trūkumus“, - reziumavo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas.

Ypatingojo prokuroro pareigybės steigimą inicijavo aštuoni Seimo narai: Gintaras Songaila, Rytas Kupčinskas, Vida Marija Čigriejienė, Donalda Meiželytė, Vytautas Kurpuvesas, Aurelija Stancikienė, Kazimieras Uoka ir Laimontas Dinius.