Pagal pataisas, ypatingasis prokuroras yra Seimui atskaitingas prokuroras, Seimo pavedimu atliekantis ypatingus tyrimus, kartu jis yra specialus Generalinės prokuratūros prokuroras, turi visas įstatymų nustatytas prokuroro teises ir pareigas, tačiau Generalinės prokuratūros vadovybei jis nepavaldus.

Ypatingasis prokuroras turėtų teisę savo nutarimu pradėti ikiteisminį tyrimą, koordinuoti jo įgyvendinimą, jis turėtų teisę susipažinti su visų lygių prokuratūrų visa dokumentacija ir ikiteisminių tyrimų medžiaga, kuri gali būti susijusi su jo vykdomo ypatingojo tyrimo objektu, turėtų teisę visą tokią medžiagą kopijuoti, daryti įrašus.

Ypatingasis prokuroras galėtų reikalauti nedelsiant pateikti informaciją, medžiagą ir dokumentus, apžiūrėti bet kurį Lietuvos teritorijoje esantį statinį, atvykti į bet kokią valstybės ar savivaldybės, viešąją ar privačią įstaigą, įmonę ar organizaciją ir pareikalauti, kad jam būtų leista susipažinti su reikiamais dokumentais ar kita reikiama informacija, daryti įrašus ar kopijuoti dokumentus.

Ypatingojo prokuroro institucijos įsteigimą siūlo ir visuomenininkų grupė "Už teisingumą", kurie trečiadienį iniciatyvą aptarė su Seimo pirmininke Irena Degutiene ir sako gavę jos pritarimą.

"Seimas, remdamasis JAV, kitų Europos valstybių pavyzdžiu turėtų įsteigti ypatingojo prokuroro instituciją, suteikti jam visus įgaliojimus ištirt visuomenei rūpimą bylą ir pateikti visuomenei tiesą, išaiškint teisingumą. Seimo pirmininkė yra pažadėjusi šitą iniciatyvą remt, skubos tvarka, ir teikt ypatingojo prokuroro institucijos įstatymą", - spaudos konferencijoje Seime sakė iniciatyvinės grupės atstovas Darius Kuolys.

Seimo pirmininkės patarėjas Dalius Stancikas BNS sakė, jog parlamento vadovė "pritaria, kad teisėsaugoj yra problemų ir tokia institucija jas galėtų spręsti", tačiau registruotą projektą sako esant taisytiną dėl neatitikimų Konstitucijai.