Atsako advokatė Giedrė Gabrielė Burbienė

Niekas negali žmogaus priversti parduoti jam nuosavybės teise priklausantį daiktą. Tačiau kiekvienas bendraturtis turi teisę reikalauti atskirti jam priklausančią dalį iš bendrosios dalinės nuosavybės ir tada ją parduoti. Jei nesusitariama dėl atidalijimo būdo, turtas padalijamas natūra taip, kad nebūtų padaryta neproporcinga žala jo paskirčiai. Jei to padaryti neįmanoma, vienas ar keli iš bendraturčių gauna kompensaciją pinigais.


Bendraturčiai turi pirmenybės teisę pirkti parduodamą dalį ta kaina ir tomis sąlygomis, kuriomis ji parduodama, išskyrus atvejus, kai parduodama iš viešųjų varžytinių. Dalies, esančios bendrąja nuosavybe, pardavėjas privalo raštu pranešti kitiems bendraturčiams apie ketinimą parduoti savo dalį ne bendraturčiui ir nurodyti kainą bei kitas sąlygas, kuriomis ją parduoda.

Kai parduodama nekilnojamojo turto dalis, apie tai pranešama per notarą. Jei kiti bendraturčiai atsisako pasinaudoti savo pirmenybės teise pirkti arba šios teisės neįgyvendina per vieną mėnesį, pardavėjas gali parduoti savo dalį bet kuriam asmeniui. Jeigu turto dalis parduota pažeidžiant pirmenybės teisę ją pirkti, kitas bendraturtis turi teisę per tris mėnesius teismo tvarka reikalauti, kad jam būtų perkeltos pirkėjo teisės ir pareigos.


Pateikiama informacija yra bendrojo rekomendacinio pobūdžio. Tai autorės nuomonė, grindžiama Lietuvos Respublikoje galiojančiais teisės aktais, kuri nėra absoliuti tiesa ir gali būti nuginčijama.

Šaltinis
„Valstiečių laikraštis“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją