Į teisėjų etikos sargus nusprendė kreiptis Lietuvos apeliacinio teismo pirmininkas Egidijus Žironas. Kad reikia kreiptis į Teisėjų etikos ir drausmės komisiją vieningai nusprendė speciali E.Žirono sudaryta komisija, tikrinusi VAT pirmininko veiklą vidinio administravimo srityje.

Teisėjų etikos ir drausmės komisijos prašoma pasakyti, ar nustatyti A.Šumsko veiklos trūkumai gali būti laikomi drausmės nusižengimu ir ar jam keltina drausmės byla, penktadienį pranešė teismas.

"Atlikus patikrinimą paaiškėjo, kad VAT nebuvo efektyviai užtikrinta aukšta pareigūnų profesinė kultūra ir darbo drausmė", - sakoma Lietuvos apeliacinio teismo pranešime.

Teigiama, kad, viena vertus, Vilniaus apygardos teisme siekiant užtikrinti tvarką ir drausmę imtasi nemažai įvairių priemonių, įskaitant ir prevencines, tačiau jos nebuvo pakankamai veiksmingos ir dėl kai kurių formalaus pobūdžio, ir dėl fragmentiško taikymo.

"Taigi, nors formaliai ši VAT vidinio administravimo sritis yra organizuojama tinkamai, faktiškai taip nėra, ir už tai pirmiausiai yra atsakingas VAT pirmininkas A.Šumskas", - teigiama Apeliacinio teismo pranešime.

Teisėjų etikos ir drausmės komisija yra vienintelė institucija, turinti teisę kelti drausmės bylas teismų pirmininkams.

VAT pirmininko vykdomos vidinio administravimo veiklos neeilinį tikslinį patikrinimą Lietuvos apeliacinio teismo pirmininkas E.Žironas inicijavo kovo mėnesį. Tokį sprendimą jis priėmė reaguodamas į kovo 23 dienos incidentą, kai darbe girtas pasirodė teisėjas Zenonas Birštonas.

"Tiriant konkretų įvykį su teisėju Z.Birštonu, kokio nors prasto pirmininko A.Šumsko darbo komisija nenustatė, kokių nors pažeidimų. Viskas atlikta tiriant tą liūdną įvykį tinkamai, tvarkingai, pagal visas instrukcijas: konstatuotas teisėjo neblaivumas, imtasi visų priemonių, sudarytos reikiamos komisijos, teisėjas nušalintas nuo darbo, informuoti aukštesni teismai, Teisėjų etikos ir drausmės komisija. Bendras įspūdis yra toks, kad VAT formaliai viskas sutvarkyta labai gerai", - penktadienį žurnalistams sakė E.Žironas.

Tačiau, anot jo, kyla klausimas, kodėl nepavyko išvengti teismo darbuotojų darbo drausmės pažeidimų.

E.Žirono vadovaujama komisija tyrė VAT darbo drausmės kontrolę nuo 2007 metų, kai teisėjas Z.Birštonas pirmą kartą pastebėtas neblaivus.

"Teisme priimtos visos tvarkos, visos instrukcijos (...) Bet realiai neveikia", - kalbėjo Lietuvos apeliacinio teismo vadovas.

Pasak jo, tai liudija keli incidentai VAT, susiję su alkoholiu.

"Visiems žinomi atsitikimai 2007-aisiais su teisėju Z.Birštonu, su teisėju Stasiu Lemežiu (įkliuvo neblaivus prie vairo - BNS), buvo atleista pastebėta neblaivi teismo posėdžio sekretorė, baustas vienas techninis darbuotojas už neblaivumą, - vardijo E.Žironas. - (...) Mūsų komisija tikisi, kad Teisėjų etikos ir drausmės komisija nustatys, ar tai buvo keletas per penketą metų liūdnų atsitiktinumų Vilniaus apygardos teisme, ar tai teismo pirmininko darbo brokas."

E.Žironas teigė, jog nenustatyta, kur ir kada konkrečiai teisėjas Z.Birštonas vartojo alkoholį. Komisija atkreipė dėmesį, kad trečiadienį, kovo 23-iąją, neblaivus įkliuvęs teisėjas pirmadienį ir antradienį darbe nebuvo, Nacionalinei teismų administracijai pranešta, kad neva dėl ligos, nors tai įrodančių oficialių dokumentų nėra. Trečiadienio rytą jis nagrinėjo vieną bylą, tačiau jos dalyviai nurodė nepastebėję, kad Z.Birštono elgesys, būklė būtų neįprasta.

Kovo 23-iąją policija nustatė lengvą - 0,59 promilės - girtumo laipsnį VAT teisėjui Z.Birštonui. Po šio įvykio teisėjas atleistas iš pareigų.