Tyrimo metu bus siekiama nustatyti, ar VAT pirmininkas ėmėsi visų priemonių, reikalingų užtikrinant aukštą pareigūnų profesinę kultūrą. Atlikus tyrimą, bus sprendžiama, ar yra pagrindų siūlyti apygardos teismo vadovui iškelti drausmės bylą. Tyrimas turi būti atliktas iki balandžio 24 d., rašoma teismo pranešime.

VAT vadovo bus prašoma tiksliai paaiškinti aplinkybes, susijusias su kovo 23 d. incidentu šiame teisme bei pateikti tikslius duomenis apie tai, kokios priemonės šiame apygardos teisme buvo įgyvendinamos nuo 2007 m. siekiant užtikrinti aukštą teismo pareigūnų profesinę kultūrą ir drausmę darbo metu.

Z. Birštonas girtas į policiją pateko jau ne pirmą kartą. 2007-ųjų birželį, naktį, jis buvo pristatytas į komisariatą, nes patruliai jį aptiko gatvėje sunkiai besiorientuojantį aplinkoje, pasak pareigūnų, teisėjas "sunkiai judėjo".

Prezidentė Dalia Grybauskaitė trečiadienio popietę pasirašė dekretą, kuriuo kreipėsi į Teisėjų tarybą patarimo dėl Vilniaus apygardos teismo teisėjo Z. Birštono atleidimo iš pareigų.