Konstitucijos egzaminas šiemet vyko dviem turais. Egzamino pirmasis turas vyko: tarp gyventojų (nuteistieji priskiriami šiai grupei) ir tarp teisininkų.


Pirmą kartą egzaminą buvo galima laikyti ir internetu, t.y. DELFI portale. Čia į egzamino klausimus atsakė 218 gyventojų ir 68 teisininkai.


Jeigu asmuo turi teisinį išsilavinimą arba yra teisės studijų studentas, jis egzamine dalyvavo teisininkų grupėje. Teisininkams buvo skirtas atskiras testas.


Pirmą kartą egzaminą buvo galima laikyti ir mobiliuoju „Tele2“ internetu. Šia galimybe pasinaudojo 400 bendrovės klientų.


Pasitikrinti savo Konstitucijos žinias, bet jau nebesirungdami dėl galimybės dalyvauti Konstitucijos egzamino finale, DELFI skaitytojai galės dar visą šią savaitę (10 26 - 10 31).


Pirmasis testas skirtas gyventojams. Teisingus atsakymus galite pasitikrinti atsakę į visus klausimus.




Antrasis testas skirtas teisininkams.




Konstitucijos egzamino laimėtojai (taip pat ir nuteistieji bei teisininkai iš pataisos įstaigų) turės galimybę dalyvauti finaliniame ture, kuris vyks lapkričio 28 d.


Visi geriausieji Konstitucijos žinovai bus apdovanoti egzamino rėmėjų dovanomis. Finale visi dalyviai rašys esė Konstitucijos tema (siūlomos temos bus paskelbtos tik finalo dieną 11 val.), tik po to paaiškės patys geriausi šiais metais Konstitucijos žinovai Lietuvoje.


Konstitucijos egzaminą globoja Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Projektą vykdo Lietuvos žurnalistų sąjunga kartu su partneriais, projekto idėjos autorius – LR Teisingumo ministerija.


Apie projektą ir jo tradicijas


2007 m. rugsėjo 29 d. surengtas pirmasis Konstitucijos egzaminas, kurį galėjo laikyti visi savo žinias norintys pasitikrinti piliečiai.


Egzaminas vyko dviem etapais: pirmajame ture dalyvavo per 800 gyventojų, kurie atėjo egzamino laikyti į savivaldybių paskirtas sales; Teisingumo ministerijoje surengtame finale išrinkti geriausi Konstitucijos žinovai.


Lygiagrečiai surengtas Konstitucijos žinių patikrinimas šalies bendrojo lavinimo mokyklose. Visi egzamino dalyviai gavo dovanų po Konstituciją bei suvenyrų; finalo dalyviai apdovanoti Teisingumo ministro padėkos raštais ir medaliais.


2008 m. gegužės 26 d. Prezidentūroje duotas startas antrajam Lietuvos Konstitucijos egzaminui. Dalyvaujant Prezidentui V.Adamkui ir geriausiems Konstitucijos žinovams (teisininkams bei pirmojo egzamino laimėtojams), visuomenės ir žiniasklaidos atstovams pristatyta Lietuvos žurnalistų sąjungos išleista knyga apie šį projektą. 2008 m. vasarą surengti išvažiuojamieji projekto pristatymai apskrityse.


2008 m. spalio 4 d. visose Lietuvos savivaldybėse bei įkalinimo įstaigose surengtas antrasis Konstitucijos egzaminas, jame dalyvavo per 1000 dalyvių; spalio 25 d. Teisingumo ministerijoje surengtas finalas. Lygiagrečiai vyko Konstitucijos žinių patikrinimas šalies bendrojo lavinimo mokyklose.


Nauji aspektai: įtraukta kurčiųjų bendruomenė (Vilniuje vykusiame egzamine dirbo gestų kalbos vertėjai); įkalinimo įstaigose žinias tikrinosi ne tik nuteistieji, bet ir pareigūnai bei darbuotojai; pagal egzaminui skirtą testą savo žinias Seime tikrinosi politikai.


Projekto metu surengta papildomų iniciatyvų Vilniuje ir regione: Pakruojyje testą laikė grįžusieji iš įkalinimo įstaigų; Druskininkuose pradinukai surengė piešinių parodą, o vyresniųjų klasių moksleiviai rašė esė Konstitucijos tema; Vilniaus kolegijoje studentai organizuotai tikrinosi Konstitucijos žinias; Lietuvos vaikų ir jaunimo centre į projekto sklaidą įsitraukė neformaliojo ugdymo pedagogai ir moksleiviai; spaudos fotografai kiekviename regione surengė teminius reportažus ir fotosesijas egzamino sklaidai.