„Pagrindinis akcijos tikslas – surinkti pinigėlių advokato ir teisininko paslaugoms apmokėti Vokietijoje. Akciją nutrauksime, kai bus surinkta pakankamai pinigų – bent jau 50 tūkstančių litų”, - DELFI aiškino akciją organizuojančio Klaipėdos socialinės ir psichologinės pagalbos centro direktorė Jurgita Poškienė.

Pasak jos, šiomis dienomis į Vokietiją išvykti turinti I. Rinau susitiks su teisininkais ir sužinos, kiek kainuoja jų paslaugos. „Po truputuką sekasi, tačiau dar labai daug reikia“, - sakė J. Poškienė, paklausta, kaip sekasi rinkti pinigus.

J. Poškienė mano, kad tėvas, išsiveždamas Luisą, pažeidė Lietuvos įstatymus – savivaldžiavo. Dėl to I. Rinau Vokietijoje ketina teistis dėl vaiko globos.

Paremti I. Rinau kovą Vokietijos teismuose prašoma pervedant pinigus į specialiai atidarytą sąskaitą arba siunčiant SMS su žodžiu „Luisa“.

„Mano supratimu, tai yra eilinis muilo burbulas ir nieko daugiau. Ta moteriškė turėtų vienąkart pati pradėti rūpintis savo vaiku, o ne tautą ant ausų statyti. Manau, moteriškė turėtų važiuoti į Vokietiją ir rūpintis vaiku bei baigti čia daryti šou“, - DELFI teigė V. Nekrošius.

Teisės profesorius pridūrė, kad yra įsiteisėjęs teismo sprendimas, pagal kurį mergaitė turi būti perduota globoti tėvui. Pasak jo, būtų galima kažką daryti nebent tada, jei prižiūrėdamas dukrelę „tėvas labai blogai jaustųsi“.

DELFI primena, kad rugsėjį Michaelis Rinau atvyko į Lietuvą, tikėdamasis pasiimti iš buvusios sutuoktinės Luisą ir išvykti su ja į Vokietiją, tačiau mama su tuo nesutiko. Buvusiems sutuoktiniams pavyko susitarti, kad kurį laiką tėtis galės nuolat matyti dukrą, tačiau po dešimties dienų jų susitikimai liovėsi.

Savo ruožtu I. Rinau kreipėsi į policiją dėl M. Rinau keletą kartų neva išsakytų grasinimų išsivežti mergaitę nelaukiant, kol jie galutinai susitars, o Luisa pripras prie menkai pažįstamo tėčio.

Netrukus taip ir atsitiko. Spalio 20 d. klaipėdietė informavo policiją, kad jos dukra buvo pagrobta. Į Klaipėdos vaiko teisių apsaugos tarnybą atvykęs M. Rinau įsisodino mažylę į automobilį ir išvažiavo nežinoma kryptimi.

Kitą dieną jis su Luisa iš Rygos išskrido į Berlyną. Latvijos sostinėje vyras buvo sulaikytas, tačiau netrukus atgavo laisvę, mat nustatyta, kad jis yra tėvas ir turi įsiteisėjusį Lietuvos teismo sprendimą, kuriuo buvo pripažintas vieninteliu globėju.

M. Rinau dukrą esą išsivežė sužinojęs, kad gali būti nevykdomi teismų sprendimai mergaitę grąžinti į Vokietiją. Jis tvirtina nepagrobęs dukros, nes „negali pagrobti to, kas jam priklauso“.

Tačiau Lietuva paskelbė vyro, kuriam teismas inkriminavo savavaldžiavimą ir skyrė sankciją – suėmimą, paiešką, o Generalinė prokuratūra išdavė Europos arešto orderį. Vokietijoje esantis vyras nesulaikytas – Lietuvos pareigūnų teigimu, dėl šioje šalyje galiojančių įstatymų. Dabar tik nuo Vokietijos policijos ir teismo priklausys, kada bus patenkintas orderis ir ar apskritai tai įvyks.