„Kokie filmavimai? Nežinau apie ką jūs kalbate“, - DELFI klausimu stebėjosi P.Baguška. Tačiau jo patarėjas Mantas Varaška ir valstybės sekretorius Paulius Koverovas pripažįsta: TM specialistai buvo filmuojami.

„Visus filmavo. Esu įsitikinusi, kad jie pažeidė mano teises, nes filmavo be mano sutikimo. Jie net nepaklausė, ar noriu filmuotis“, - praėjusią savaitę iš darbo TM pasitraukusi ilgametė aukštas pareigas ėjusi darbuotoja (pavardės ji prašė neminėti) juokavo, kad „trūko tik stalinės lempos ir botago, kad tave muštų per nugarą, kol neprisipažinsi“.

„Žinau, kad mano žmoną filmavo, - TM darbuotojų elgesiu piktinosi ir VU Teisės fakulteto dekanas Vytautas Nekrošius. – Niekas nerodė kasetės, tačiau jeigu ji dar yra išlikusi, tai būtų puikus įrodymas teisme“.

Dešiniąja P. Baguškos ranka laikomas patarėjas, Mykolo Romerio universitete konstitucinę teisę dėstantis M. Varaška nesureikšmina susiklosčiusios situacijos TM. „Įvyko komisijos posėdis, buvo kalbama su eile žmonių ir ta komisija pateikė svarbių pasiūlymų, kaip turėtų būti optimizuojami viešieji pirkimai“, - DELFI sakė M.Varaška.

Jis pateikė savo versiją, kodėl reikėjo filmuoti TM specialistus. „Vaizdo įrašas buvo naudojamas tik protokoliniam įrašui padaryti, - sakė P. Baguškos patarėjas. – Pašnekesys su darbuotojais užtruko tris valandas. Komisijoje buvo trys žmonės, kuriems pakako darbo klausyti ir vertinti pateikiamą informaciją. Jeigu mes būtume neįrašinėję pokalbių, būtume neatrinkę informacijos, kas ir ką sakė“.

M. Varaška tikino, kad apklausti TM specialistai nereiškė pretenzijų dėl filmavimo. „Kadangi viskas praėjo sklandžiai, buvo surašytas protokolas ir įrašas po kelių valandų sunaikintas“, - tikino M. Varaška.

TM valstybės sekretorius P.Koverovas DELFI pareiškė, kad ministerija neturi diktofono, tačiau yra įsigijusi filmavimo kamerą, todėl būtent ja ir buvo fiksuojami darbuotojų pasiaiškinimai. „Patikėkite, mums nepavyko rasti diktofono“, - ministerijos sekretorius pabrėžė, kad filmavimo kamera buvo pastatyta ant stalo ir pasiaiškinti komisijai iškviesti TM darbuotojai galėjo matyti, jog yra fiksuojami jų parodymai.

„Ten nebuvo neformalus pašnekesys, - tai buvo ministro įsakymu sudaryta grupė dėl viešųjų pirkimų praktikos įvertinimo ir juos reglamentuojančių teisės akto tobulinimo“, - pabrėžė P.Koverovas.

Kadangi dėl darbuotojų filmavimo TM kilo sumaištis, P. Baguška nusprendė iš anksto įspėti, kad ateityje visi viešieji pirkimai, notarų ir antstolių konkursai taip pat bus filmuojami. „Jie bus filmuojami nuo pradžios iki pabaigos, - sakė P. Baguška. – Taip pat jau daviau komandą, kad prie įėjimo į ministeriją būtų pakabintas užrašas, jog įėjimas yra filmuojamas“.

DELFI jau skelbė, kad teisingumo ministro sudarytai komisijai pradėjus aiškintis, ar teisėjų mokymus ir viešuosius pirkimus organizuojantys ministerijos darbuotojai nepiktnaudžiauja pareigomis ir tinkamai atlieka savo pareigas, Vilniaus universiteto (VU)Teisės fakultetas laikinai sustabdė dalyvavimą teisėjų mokymuose. „Mūsų žmonės yra per daug kvalifikuoti ir užima svarbias pozicijas, todėl esant neaiškiai situacijai, laikinai nusprendėme atsisakyti dėstyti teisėjams“, - DELFI teigė fakulteto dekanas V. Nekrošius.