Šiemet Konstitucijos taure, t.y. vardine Konstitucija, apdovanota kaunietė Aldona Gramauskienė su dukra Renata. Šiais metais Konstituciniame teisme jos laimėjo bylą prieš valstybę dėl kompensacijų už turtinės ir moralinės žalos atlyginimą po vyro ir tėvo mirties.

Jonas Gramauskas 1996 m. buvo įkalintas už žmogaus sumušimą bei apiplėšimą. Kol byla keliavo po teismus, vyras mirė tardymo izoliatoriuje. Žmona kreipėsi į teismą dėl jo reabilitavimo bei turtinės ir moralinės žalos atlyginimo.

„Šios moters laimėjimas – tai geriausias parodymas, kaip Konstitucija gali tarnauti eiliniam piliečiui, o svarbiausias šalies įstatymas – būti ne tik dokumentu, o kiekvieno iš mūsų gyvenimo dalimi“, - įteikdamas vardinę Konstituciją sakė Vilniaus universiteto Teisės fakulteto dekanas prof. Vytautas Nekrošius.

2005 m. Vilniaus universiteto Teisės fakulteto studentai pirmą kartą Konstitucijos Taure „Už indėlį į Lietuvos Respublikos Konstitucijos taikymo plėtrą“ apdovanojo vilnietę Mariją Simonovą. Ji Konstituciniame Teisme laimėjo bylą prieš valstybę dėl kompensacijų už valstybės išperkamą nekilnojamąjį turtą dydžio.

Konstitucijos dienos proga Vilniaus centre – Vokiečių gatvėje, Katedros ir Savivaldybės aikštėse – visiems vilniečiams ir miesto svečiams buvo dalijamos Konstitucijos, o VU Teatro salėje vakare Baltijos gitarų kvarteto koncerto metu bus apdovanoti geriausi dėstytojai-teisininkai.

Konstitucijos diena – jau trečius metus Vilniaus universiteto teisininkų organizuojama šventė. Vienas pagrindinių projekto tikslų – visuomenei pristatyti LR Konstituciją, kaip pagrindinį šalies įstatymą, atkreipti dėmesį ir į vis iškylančias jos taikymo problemas. Projektu skatinamas pilietinis aktyvumas, pagarba pagrindinėms žmogaus teisėms ir laisvėms.