Vitaminas D mums yra gyvybiškai reikalingas, nes jis atsako ne tik už gerą nuotaiką, bet taip pat prisideda prie gero imuninio atsako, saugo nuo susirgimo peršalimo ligomis ir kitomis infekcijomis, taip pat atsakingas už mūsų gerą kaulų, širdies ir kraujagyslių sveikatą“, – LNK laidai „Vidurdienio žinios“ sakė „Eurovaistinės“ vaistininkė Jovita Aleknienė.

Natūralūs vitamino D šaltiniai

Anot vaistininkės, norint gauti šio vitamino natūraliai, reikėtų kasdien valgyti daug riebios jūrinės žuvies, kuri yra pagrindinis vitamino D šaltinis. Taip pat beveik kasdien nuo 10 iki 15 val. reikėtų būti saulėje, labai daug neapsirengus, kad būtų nuogas veidas, kaklas, rankos, kojos.

Vitamino D šaltiniai.

„Manau, kad tiek laiko praleisti saulėje kiekvieną dieną mes negalime ne tik todėl, kad neturime tam daug laiko, bet ir todėl, kad pas mus nėra daug saulės. Taigi, tokiu atveju reikėtų vartoti papildomai vitamino D“, – sakė J. Aleknienė.

Vitamino D trūkumo simptomai

Apie vitamino D trūkumą bylojantys simptomai yra gana universalūs.

„Jeigu jaučiamas mieguistumas, lyg ir energijos trūkumas, apatija, nenoras kažką veikti, jeigu prastai miegate, tai galėtų būti požymis, kad galbūt trūksta vitaminų. Vienas iš tų vitaminų, kurių dažniausiai trūksta, būtų vitaminas D“, – pastebėjo J. Aleknienė.

Pajutus simptomus, kurie paprastai rodo vitamino D trūkumą, vaistininkė patarė prieš perkant maisto papildus pas šeimos gydytoją atlikti vitamino D testą iš kraujo ir vaistinėje parodyti vaistininkui jo rezultatus. Taip padės išsirinkti iš didelės pasiūlos vitamino D papildų tinkamiausią.

Vitamino D tyrimas

Papildų dozės priklauso nuo amžiaus

Rekomenduojamos vitamino D maisto papildų dozės priklauso ir nuo žmogaus amžiaus.

„Vaikams ir kūdikiams yra iki 400 veikimo vienetų, suaugusiems – nuo 1000 iki 4000 veikimo vienetų. Su amžiumi dozė vis didėja, pvz., nuo 70 metų reikėtų dar daugiau vitamino D“, – palygino J. Aleknienė.

Vaistininkė pastebėjo, kad vitamino D, kuris mums yra reikalingas nuo pirmųjų dienų, papildai yra populiarūs vaistinėje. Juos tėvai perka ir kūdikiams, taip pat perka ir senjorai.

Sveikata - 7067

„Senjorai dažniau būna atlikę visus kraujo tyrimus, pasitikrinę visus rodiklius ir tuomet jau ateina rinktis vitamino D, arba, jeigu jo tikrai trūksta, šeimos gydytojas ir paskiria receptinį variantą, kuriame jau būtų didelės dozės“, – sakė J. Aleknienė.

Vitamino D perdozavimo požymiai

Vitamino D galima ir perdozuoti. Šis vitaminas linkęs kauptis organizme, nes yra tirpus riebaluose.

svoris

„Jeigu perdozuojame vitamino D, pirmas signalas - pradeda kristi svoris, gali išsivystyti anoreksija. Taip pat galime pakenkti visai savo širdies ir kraujagyslių sistemai, nes kai yra per daug vitamino D, tuomet kraujotakoje atsiranda labai daug kalcio. Tai lemia labai daug mechanizmų, kai galime pakenkti net savo organų sistemoms.

Todėl visą laiką prašome nevartoti didelių vitamino D dozių, geriau rinktis maisto papildus, o dar geriau rinktis šeimos gydytojo tyrimą, nusistatyti reikia, ar ne vitamino D“, – siūlė vaistininkė J. Aleknienė.

Visą LNK laidos „Vidurdienio žinios“ siužetą rasite čia: