Norėdamas įspėti kitus, Bronius pasidalijo savo istorija, kurią pateikiame portalo „Delfi“ skaitytojams:

„Rašau Jums apie tai, kaip buvau „išdurtas“ perkant kompensuojamus vaistus.

Aš žinojau, kad per metus perkant kompensuojamus vaistus sumokėjus nustatytą krepšelį, t.y. 48,33 Eur, likusius kompensuojamus vaistus iki metų pabaigos gausiu nemokamai. Iki šių metų balandžio 12 dienos buvau įsigijęs vaistų už 44,05 Eur Iki pilno krepšelio trūko 4,28 Eur.

Vakar šeimos gydytojas man išrašė trūkstamus kompensuojamus vaistus šešiems mėnesiams.

Šiandien pakeliui užsukau į „Norfos“ vaistinę tikėdamasis, kad man už kompensuojamus vaistus teks primokėti tik 4,28 Eur. Tačiau labai nusivyliau, kai už vaistus teko sumokėti 33,76 Eur.

Visgi grįžęs namo nutariau pasiteirauti ir paskambinau į vaistinę, kurioje pirkau vaistus. Mane aptarnavusi vaistininkė visai nieko nežinojo apie kompensuojamų vaistų priemokas. Tada paskambinau į Ligonių kasas nurodytu numeriu.

Atsiliepusi konsultantė paaiškino, kad duomenys apie mano pirkus vaistus į sistemą bus suvesti tik po dienos ir nuo tada man jau nereikės primokėti už vaistus. Po to paklausiau kitaip. Jeigu aš šiandien būčiau pirkęs kompensuojamų vaistų už 4,28 Eur, tai po dviejų dienų likusius vaistus būčiau gavęs nemokamai. Konsultantė patvirtino, kad būtų buvę taip ir mano permokėtų pinigų nieks negrąžins.

Bandžiau pasiskaitinėti teisinę informaciją šiuo klausimu, tačiau niekur informacijos apie mano aprašomas permokas neradau.

Blogiausia yra ne tai, kad aš, gaunantis pakankamą pensiją ir sugebantis prisijungti prie e sveikatos ir pasidomėti kitais dalykais, [pasijutau apgautas], o tame, kad didžioji dalis senjorų ir ne tik nežino ir neturi informacijos apie jau sukaupus pinigus vaistų krepšeliui ir kaip šią informaciją` tinkamai panaudoti. Manau, kad taip apgaudinėti vaistų pirkėjus yra nusikaltimas“.

Sveikata - 6656

Šią situaciją paprašėme pakomentuoti Valstybinės ligonių kasos (VLK) atstovų. Pateikiame VLK Ryšių su visuomene skyriaus persiųstą atsakymą.

„Nuo praėjusių metų liepos 1-osios įsigaliojo nauja tvarka, pagal kurią valstybės biudžeto lėšomis yra dengiamos vaistų priemokos tiems apdraustiems privalomuoju sveikatos draudimu pacientams, kurie nuo metų pradžios patyrė daug išlaidų, mokėdami priemokas už pigiausius vaistus. Sukaupus 48,33 euro priemokų krepšelį – perkant vaistus su mažiausia priemoka, – vėliau iki metų pabaigos už pigiausius vaistus šie pacientai vaistinėje priemokų mokėti neturi. Geriausias būdas patikrinti, kiek priemokų jau sukaupta krepšelyje – pažiūrėti asmeninėje E.sveikatos paskyroje.

Pravartu žinoti, kad apskaičiuojant apdraustojo sumokėtų priemokų už vaistinius preparatus, už kuriuos priemoka mažiausia, sumą, paciento priemoka vieno pirkimo metu nėra skaidoma ir, jei vieno išdavimo (pardavimo) metu apdraustojo sukaupta priemokų už vaistinius preparatus, už kuriuos paciento priemoka mažiausia, suma viršija priemokų krepšelį, šis skirtumas apdraustajam nėra grąžinamas.

Duomenys apie paciento sukauptą priemokų krepšelį atsinaujina kitą dieną po kompensuojamųjų vaistų įsigijimo, t. y. nustatytas priemokų krepšelio sumos apskaičiavimo terminas – 24 valandos, tai reiškia, kad priemokos nereikia mokėti tik kitą dieną perkant kompensuojamuosius vaistus, kai jau vaistinėje bus matoma informacija, kad žmogus sukaupęs priemokų krepšelį.

Tai reglamentuota Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2020 m. birželio 17 d. nutarimu Nr. 647 „Dėl Paciento priemokos už kompensuojamuosius vaistinius preparatus ir medicinos pagalbos priemones padengimo tvarkos aprašo patvirtinimo“.

Kaip kaupiamas kompensuojamųjų vaistų priemokų krepšelis

Norite pranešti naujieną ar išsakyti nuomonę? Kviečiame rašyti el. paštu pilieciai@delfi.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)