Lūpų pūslelinės simptomai – ne tik pūslelės

Daugelis mano, kad apie lūpų pūslelinę išduoda tik atsiradusios skausmingos pūslelės. Visgi, vaistininkė įvardija ir daugiau simptomų kaip niežulys, karščiavimas, limfmazgių padidėjimas, taip pat galvos ir raumenų skausmai.

„Dažniausiai bėrimai atsiranda lūpų krašteliuose, juos lydi skausmas, deginimo jausmas, niežėjimas ir karščiavimas. Vėliau atsiranda daugybinės pūslelės, kurios susilieja į vieną ir pradeda trūkinėti, atverdamos žaizdas. Skausmingiausios yra pirmosios 2–3 dienos, o gijimas užtrunka iki dviejų savaičių. Kartais žmonės atvirauja, kad už visą skausmą jiems sunkiau priimti sukeliamą psichologinį diskomfortą dėl išvaizdos“, – pasakoja vaistininkė J. Deksnienė.

Jelena Deksnienė

Vaistininkė pabrėžia, kad net jeigu jau bėrimai jau išnyko, herpes virusas dar gali būti užkrečiamas apie 3–4 dienas, dėl to vertėtų saugotis artimo kontakto su kitais.

Virusas, kurį turime, bet suaktyvėja tik išprovokavus

Lūpų pūslelinė – tai 1 tipo (HSV-1) herpes virusas. Vaistininkė pasakoja, kad dažnai žmogus netgi nežino turintis šį virusą, kol jo neišprovokuoja tam tikri veiksniai.

Herpes virusas

„Jeigu žmogus vieną kartą užsikrėtė herpes virusu, jis visam laikui liks žmogaus organizme. Didžiąją dalį jis prabūna neaktyvioje būsenoje. Aktyvią herpes viruso būseną gali iššaukti nusilpęs imunitetas, stresas, peršalimo ligos, hormonų pokyčiai, pervargimas. Būtent tokiais laikotarpiais žmogus gali skųstis suaktyvėjusia lūpų pūsleline. Jeigu žmogus ignoruoja virusą iššaukiančius veiksnius ir nesistengia jų išvengti, lūpų pūslelinė per metus gali kartotis iki 6 kartų per metus“, – pasakoja vaistininkė J. Deksnienė.

„Camelia“ vaistininkė Urtė Gaigalė anksčiau platintame pranešime žiniasklaidai išvardijo kelias prevencijos taisykles, kurių laikantis sumažėtų užsikrėtimo pūslelinės virusu rizika: reikėtų vengti artimo kontakto su asmenimis, kurie turi atviras pūsleles, dažnai plauti ar dezinfekuoti rankas, kad virusas neplistų per liečiamus paviršius, vasarą naudoti apsauginį kremą nuo saulės ir lūpų pieštukus su SPF, nes UV spinduliai gali suaktyvinti virusą.

Lūpų pūslelinės gydymas

„Pastebėjus lūpų pūslelinės pirmuosius simptomus vertėtų nedelsti ir kuo greičiau imtis gydymo, kad liga neprogresuotų. Viruso gydymui gali padėti specialūs tepalai arba pleistrai nuo lūpų pūslelinės. Pastarieji gali sukurti gijimui optimalią aplinką iki 12 valandų, apsaugoti nuo viruso plitimo, taip pat paslėpti pūsleles bei ant tokių pleistrų galima saugiai naudoti makiažo priemones“, – teigia vaistininkė J. Deksnienė.

Lūpų pūslelinės gydymas

Taip pat vaistininkė pabrėžia, kad gydant lūpų pūslelinę labai svarbu kuo mažiau rankomis liesti ir krapštyti susiformavusias pūsleles, kad išvengtumėte galimų komplikacijų. Taip pat papildomai galima vartoti vitaminą C, kuris padeda kovoti su infekcijomis bei vitaminą E, galintį paskatinti ląstelių regeneraciją.

„O jeigu lūpų pūslelinė kartojasi itin dažnai, žaizdelės neužgyja per tris savaites, pūslelės išplinta į kitas kūno vietas kaip akys, arba pirmąkart lūpų pūsleline susirgote pastojus, būtinai kreipkitės į gydytoją. Jis įvertins jūsų būklę bei paskirs tinkamiausią gydymą. Tokiais atvejais lūpų pūslelinė gali būti gydoma ir receptiniais vaistiniais preparatais, kuriuos paskiria gydytojas“, – pasakoja vaistininkė J. Deksnienė.

Viena komplikacija ypač pavojinga

Portalas „Delfi“ rašė, kad, kaip Škotijos nacionalinės sveikatos informacijos tarnybos interneto svetainėje skelbiama, kad pūslelinė retais atvejais gali sukelti komplikacijų, o ypač didelė jų rizika žmonėms, kurių imuninė sistema nusilpusi dėl ligos, dėl streso ar po chemoterapijos.

Paprastosios pūslelinės virusas taip pat gali išplisti į kitas kūno dalis. Jei virusas patenka ant pažeistos odos, tarkime, įsipjovus, arba sergant odos liga, kaip antai, egzema, galimos odos infekcijos. Bėrimai gali supūliuoti, taip pat gali pakilti kūno temperatūra, dėl to tikėtina ir bakterinė infekcija.

Maži vaikai dažnai deda pirštus į burną, tad dėl pūslelinės ant pirštų galiukų gali atsiverti skausmingų žaizdelių.

Ypač pavojinga, jei pūslelinė pasireiškia arti akių – tokiu atveju gresia stiprus akių uždegimas ar ragenos opos, dėl kurių gali suprastėti regėjimas ar netgi galimas apakimas. Plačiau apie lūpų pūslelinę galite paskaityti čia.

Istoriją apie tai, kaip dėl lūpų pūslelinės paralyžavo veidą, rasite čia: https://www.delfi.lt/sveikata/iveik-liga/del-puslelines-paralyziavo-veida-gydytojos-patare-kaip-gydant-nesuklysti-79826901.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją