Apžvelkime, ką žinome apie šią operaciją, ir dėl kokių galimų komplikacijų gydytojai stebės 86 metų pontifiką.

Kokia operacija buvo atlikta popiežiui?

Popiežiui Pranciškui II buvo atlikta laparotomija – operacija, kurios metu atveriama pilvo ertmė. Gydytojai jam taip pat įstatė protezinį tinklelį, kad sutvirtintų jo žarną.

„Operacija ir bendroji anestezija praėjo be komplikacijų“, – nurodoma Vatikano pranešime. Pareigūnai pažymėjo, kad Pranciškus II yra budrus ir reaguojantis į aplinką, ir kad jo organizmas „gerai atlaikė operaciją“.

Su popiežiaus gydymu nesusiję medikai sakė, kad išvaržos yra žinoma rizika, galinti kilti po ankstesnių operacijų, bet paprastai jos tampa problemiškos tik tada, kai pacientams pilvo srityje pasirodo iškilimas ir juos pradeda varginti skausmas. Tokiais atvejais išvaržą, kuri gali apimti ir dalį paciento žarnyno, reikia operuoti.

Vatikanas teigė, kad Pranciškus II jautė vis stiprėjančius skausmus.

Jeilio universiteto Medicinos fakulteto gaubtinės ir tiesiosios žarnos chirurgijos skyriaus vedėjas, daktaras Walteris Longo sakė, kad negydžius popiežiaus išvaržos, galėjo kilti rimtų žarnyno problemų.

„Kai esate vyresnio amžiaus ir ne itin geros formos, po (chirurginio) pjūvio gali susiformuoti išvarža“, – sakė jis. Jei nesiimama jokių priemonių, tai gali baigtis persisukusiomis žarnomis, kurios užblokuoja žarnyno aprūpinimą krauju ir galiausiai sukelia gangreną.

„Jie turėjo tai gydyti, kitos išeities nebuvo“, – pažymėjo W. Longo.

Britų storosios žarnos chirurgas, daktaras Manishas Chandas sakė, kad įdėjus tinklinį protezą, turėtų gerokai sumažėti tikimybė, kad popiežiui prireiks papildomų operacijų.

„Tinklelis skirtas tam, kad sutvirtintų tą sritį, ir ateityje ši problema nepasikartotų“, – aiškino M. Chandas.

Kokios dar galimos komplikacijos?

Prieš dvejus metus Pranciškui II buvo pašalinti 33 cm storosios žarnos. Anksčiau šiais metais jis buvo paguldytas į ligoninę dėl bronchito, o prieš kelis dešimtmečius neteko dalies vieno plaučio.
Vatikanas nurodė, kad trečiadienį popiežiaus operacija truko tris valandas, nors paprastai, gydytojų teigimu, ji užima 60–90 minučių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją