Kasmet po 400 naujų susirgimo atvejų

„Šiuo metu Lietuvoje kas metus yra nustatoma beveik 400 naujų odos melanomos atvejų, o sergamumo rodikliai kasmet didėja po beveik 4 proc. moterims ir po 2 proc. vyrams. Tik 43 proc. visų šios ligos atvejų yra nustatomi pirmoje stadijoje, kai ją dar lengviau gydyti. Taip pat duomenys rodo, kad šios lokalizacijos vėžys kur kas dažniau nustatomas moterims nei vyrams“, – pasakoja Nacionalinio vėžio instituto Vėžio registro vedėja Ieva Vincerževskienė.

Ieva Vincerževskienė

Anot pašnekovės, pagrindinis rizikos veiksnys susirgti odos melanoma – ultravioletinė spinduliuotė, o ši rizika ypač padidėja turintiems šviesią odą. Todėl patariama vengti soliariumų, riboti buvimą saulėje be apsaugos ir svarbiausia – atsakingai naudoti priemones su SPF apsauga.

Šaukštelio taisyklė

Žmonės yra išsiilgę saulės ir noriai mėgaujasi jos spinduliais, tačiau vaistininkė Toma Gečienė pabrėžia, kad tai svarbu daryti saugiai.

„Dauguma iš mūsų esame linkę taupyti priemones SPF apsauga, tačiau to daryti nederėtų, nes būtent jos mus gali apsaugoti ne vien nuo nudegimų ar pigmentinių dėmių, bet ir nuo odos vėžio. O apsauga veiksminga tada, kai naudojame pakankamą jos kiekį. Čia galima pasitelkti šaukštelio taisyklę. Kas dvi valandas būdami lauke naudokite šią priemonę matuodami ją „šaukšteliais“ – t. y. veidui ir dekoltė tepkite po maždaug pusę arbatinio šaukštelio SPF priemonės, rankoms – po du, o kojoms – po tris šaukštelius“, – pataria vaistininkė T. Gečienė.

Toma Gečienė

Dviejų pirštų taisyklė

„Kitas itin paprastas būdas, skirtas pamatuoti tinkamą SPF kremo kiekį, yra paremtas dviejų pirštų taisykle. Užtepkite po vieną SPF kremo liniją ant viduriniojo ir rodomojo pirštų. Abi linijas tepkite nuo delno pradžios iki piršto galiuko. Visą šį kiekį vienu kartu sutepkite ant veido ir kaklo odos. Taip pat nepamirškite apsaugos iš naujo tepti kas dvi valandas“, – teigia vaistininkė T. Gečienė.

Renkasi per silpną SPF apsaugą

„Norint saugiai mėgautis saule, patariama rinktis stipriausią – SPF 50 apsaugą. O kiek priemonė apsaugo mūsų odą nuo ultravioletinių spindulių, galime sužinoti skaičių 100 padalinę iš nurodyto SPF kiekio ant pakuotės. Pavyzdžiui, stipriausia SPF50 apsaugo mūsų odą iki 98 proc. Taigi, nė viena priemonė neužtikrina šimtaprocentinės apsaugos, todėl labai svarbu ją naudoti tinkamais kiekiais ir pakankamai dažnai“, – pataria vaistininkė T. Gečienė.

Apsauga nuo saulės

Vaistininkė išskiria, kiek procentų odą apsaugo skirtingo stiprumo SPF priemonės:

  • SPF 50 apsaugo odą nuo UV spindulių iki 98 proc.
  • SPF 30 – 97 proc.,
  • SPF 20 – 95 proc.,
  • SPF15 – 93 proc.,
  • SPF10 – 90 proc.,
  • SPF 4 – 75 proc.,
  • SPF 2 – 50 proc.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją