Pasirašyta sutartis su Centrine projektų valdymo agentūra ir pristatyti du nauji projektai: būsimų Infekcinių ligų klinikos ir Priėmimo-Skubios pagalbos skyriaus pastatų projektai. Jų vertė per 34 mln. eurų, o projektų pradžia – gegužės 11 diena.

Nepamiršo ligoninės istorijos

Respublikinės Panevėžio ligoninės direktorius Arvydas Skorupskas prieš pristatydamas naujuosius projektus nepamiršo ligonės istorijos, kurioje svarbūs visi etapai. Jie susiję su datomis, kai ligoninė 1923 metais persikėlė į dabartinę teritoriją, o 1957 metais įstaigai suteiktas Respublikinės Panevėžio ligoninės statusas.

„Šiuo metu ligoninėje yra 700 stacionarių lovų, darbuojasi 2034 darbuotojai, per metus apsilanko 317 tūkst. pacientų, stacionare gydomi 30 tūkst. ligonių, atliekama 21 tūkst. operacijų. Didžiuojamės atsinaujinančiais Likėnais, kurie garsėja dviem mineralinio vandens „Likėnai“ ir „Aukštaitija“ šaltiniais. Negaliu nepaminėti dviejų Lietuvos rekordų, kuriuos registravo agentūra „Factum“, – pasakojo A. Skorupskas ir paaiškino, kokie diplomai įteikti.

„Lietuvos rekordus registruojanti agentūra „Factum“ įteikė du diplomus Likėnų reabilitacijos ligoninei, liudijančius apie jos didžiuosius pasiekimus. Smardonės šaltinis, tekantis per Likėnų reabilitacijos ligoninės parką, pripažintas didžiausia karstinė versme, o iš gręžinio „Aukštaitija“ išgaunamas mineralinis vanduo – didžiausios mineralizacijos“, – pristatė rekordus Panevėžio ligoninės vadovas.

Du nauji projektai

Pasak ligoninės direktoriaus, istorinė atmintis – puikus dalykas, bet svarbiausia – šiuolaikinės technologijos ir naujos paslaugos Panevėžio ligoninėje.

„Planuose – pati naujausia ir moderni įranga, kuri padės pacientams nustatyti ligas, o tirtis nebereikės važiuoti į Vilnių arba Kauną. Turime pačią naujausią aparatūrą, kuria atliekamos ne tik hibridinės operacijos, bet ir nustatomi ligos šaltiniai. Per kelerius metus įgyvendinome 22 projektus, kurių vertė beveik 58 mln. eurų. Patys naujausi projektai – Infekcinių ligų klinikos ir Priėmimo-Skubios pagalbos skyriaus pastatai“, – pasakojo A. Skorupskas ir aiškino, kad šie du projektai – labai svarbūs šiuolaikiniame gyvenime.

Pastatys modernius pastatus

„Nors naujų pastatų projektams įgyvendinti prireiks nemažai laiko – iki trejų metų, turėsime du šiuolaikiškus ir modernius pastatus, kuriuose bus teikiama pasaulinio lygio medicininė pagalba. Naujas Infekcinių ligų klinikos pastatas bus statomas netoli pagrindinio ligoninės pastato, o Priėmimo-Skubios pagalbos – jungiamas prie dabartinio Priėmimo skyriaus patalpų iš Smėlynės gatvės pusės. Pastačius naują Infekcinių ligų kliniką, išsaugosime medicinos reikmėms pastatus Ramygalos gatvėje. Turime net tris panaudojimo variantus“, – didžiavosi naujienomis Panevėžio ligoninės vadovas.

Projektuotojai su iššūkiu susidorojo

UAB „Maspro“ vadovas Irmantas Alaburda paaiškino, kad firma projektavo naująjį Infekcinių ligų klinikos pastatą.

„Sudėtingas projektas, nes pastatas projektuojamas trijų dabartinių pastatų vietoje. Todėl buvo iškart užduota vieta ir būsimo pastato kontūrai bei galimybės. Turėjome išspręsti reljefo ir susisiekimo klausimus. Šis pastatas yra tikslios pagalbos ir infekcinių ligų korpusas, todėl reikia užtikrinti medicininių automobilių privažiavimo klausimus ir infekuotų žmonių saugų patekimą į pastatą ir srautų atskyrimą pačiame pastate ir prie pastato. Todėl iššūkių buvo ir ne vienas, bet su jais susitvarkėme“, – pasakojo I. Alaburda ir sakė, kad projektas parengtas per metus.

Tarėsi su vadovais

UAB „IN ace“ firma rengė Panevėžio ligoninės Priėmimo-Skubios pagalbos skyriaus pastato projektą, kuris yra daugiau rekonstrukcija.

„Projektuoti nebuvo lengva ir užtrukome ne vieną mėnesį. Bendravome su užsakovais ir sprendėme visas problemas, kad būsimas pastatas tiktų šiuolaikiniame ligonių priėmimui ir skubiai pagalbai suteikti. Rengdami projektą tarėmės su ligoninės vadovais ir skyrių vedėjais. Jie investavo nemažai savo laiko, nes teko važiuoti į vietą ir įvertinti esamą situaciją, ką galima pritaikyti ir ką reikia keisti. Išspręsti visi variantai, nes Priėmimo skyriuje bus du srautai – suaugusiųjų ir vaikų“, – aiškino projekto autorius Jokūbas Augutis.