Maisto mados ateina ir praeina, tačiau kai kurie mitybos planai nusipelno dėmesio, nes tikrai gali prisidėti prie gyvenimo kokybės gerinimo. Naujas tyrimas pristato vieną iš geriausių. Ir galimas dalykas, kad apie jį jau būsite girdėję.

Naujas tyrimas, kuriame dalyvavo daugiau nei 722 tūkst. moterų, padėjo nustatyti, kad visiems puikiai žinoma Viduržemio dieta 24 proc. sumažina moterų riziką mirti nuo širdies ligų, o pirmalaikės mirties pavojų sumenkina 23 proc.

„Viduržemio dieta jau seniai žinoma dėl naudų sveikatai, ypač širdies sveikatai, tačiau dauguma tyrimų dėl palankaus jos poveikio širdies ligų prevencijai buvo daryti daugiausia su vyrais“, - sako Sidnėjaus universiteto Westmead taikomųjų tyrimų centro mokslų kandidatas Anushriya Pant, kuris ir vadovavo šiam tyrimui.

Viduržemio jūros dieta

„Dabar mes patvirtinome, kad tokią pačią naudą toks mitybos planas turi ir moterims. Tai dar vienas įrodymas, kokia Viduržemio dieta naudinga širdies sveikatai“, - teigia jis.

Specializuotame leidinyje „Heart“ skelbiamose tyrimo išvadose taip pat teigiama, kad moterims, kurios maitinasi pagal Viduržemio dietos principus, sumažėja ir insulto rizika, o tai reiškia, kad tokia mityba padeda išvengti net dviejų sveikatos problemų.

„Tinkama mityba yra labai svarbi užkardant širdies problemas“, - sako Sidnėjaus universiteto Westmead taikomųjų tyrimų centro profesorė Sarah Zaman.

Nors mokslininkai negali konkrečiai įvardyti, kaip tiksliai Viduržemio dieta apsaugo širdį, tikina, kad tai lūžis moterų širdies ir kraujagyslių ligų prevencijoje.

„Tik moterims būdingi širdies bei kraujagyslių rizikos veiksniai, įskaitant ankstyvą menopauzę, preeklampsiją ir gestacinį nėščiųjų diabetą, reikalauja atitinkamos prevencijos. Viena iš tokios prevencijos rūšių gali būti ir Viduržemio dieta, kuri slopina uždegiminius procesus ir širdies bei kraujagyslių ligų rizikos veiksnius. Ji moterų sveikatai palanki kitais būdais nei vyrams“, - sako S. Zaman.

Kaip prisijaukinti Viduržemio dietą?

Turint omenyje, kad, pavyzdžiui, Australijoje vos kas dešimta moteris per dieną suvalgo tiek vaisių ir daržovių, kiek rekomenduojama (mažiausiai dvi porcijas vaisių ir penkias porcijas daržovių kiekvieną dieną), Viduržemio mityba, kurią dėl naudų sveikatai gydytojai rekomenduoja jau seniai, būtų puikus pasirinkimas.

Viduržemio jūros dieta

Viduržemio dieta nereikalauja nei skaičiuoti kalorijų, nei atsisakyti angliavandenių. Tai tiesiog bandymas maitinis panašiai, kaip kad apie 1960 metus valgė Graikijos ir pietinės Italijos gyventojai, kai regionas galėjo pasigirti ilgiausia gyventojų gyvenimo trukme ir mažiausiais lėtinių ligų skaičiais. O tam lėkštėje tereikia daug vaisių ir daržovių, viso grūdo produktų, sveikųjų riebalų (puikiai tinka tyras alyvuogių aliejus ir riešutai) bei nuosaikaus kiekio jūros gėrybių ir liesų baltymų.

Ir jeigu šių mokslinių duomenų nepakanka įrodyti, kad verta išbandyti Viduržemio dietą, štai jums paskutinis argumentas: tokia mityba palanki ir žarnyno mikrobiomai, ji lėtina senėjimo procesus, mažina depresijos riziką, padeda numesti svorio, o būsimoms mamoms sumažina gestacinio diabeto riziką.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)