Prof. Rasa Ugenskienė, Kauno klinikų Genetikos ir molekulinės medicinos klinikos vadovė ir viena iš projekto dalyvių, teigia, kad sukūrus šią platformą, atsiras galimybė genominius duomenis sistemingai ir unifikuotai kaupti, dalintis ir panaudoti įvairių ligų diagnostikoje. „Dalyvaudami genominių duomenų infrastruktūros projekte, žengiame koja kojon su kitomis šalimis ir jų institucijomis, kuriant platformą genetinių duomenų kaupimui ir saugojimui ir dalijimuisi, o tai ateityje sudarys sąlygas plėtoti mokslinius ir klinikinius tyrimus genomikos srityje“, – aiškina prof. R. Ugenskienė.

Sėkmingas „GDI“ projekto ir su juo susijusių iniciatyvų įgyvendinimas sukurs galimybę plėtoti reikšmingus genominius mokslinius tyrimus. „Sukauptos žinos ir įgūdžiai bus naudingi ateityje, nes tikimasi, kad genomo sekoskaitą bus galima pritaikyti diagnostikoje“, – pažymi profesorė.

Ketverius metus trunkančio projekto metu kuriamas genomo duomenų tinklas bus susietas su papildančiais fenotipiniais ir klinikiniais duomenimis. Naudojant šiuos duomenis, būtų galima vykdyti biomedicininius ir individualizuotus medicinos tyrimus, kurie bus naudingi visiems Europos piliečiams. Prof. R. Ugenskienė priduria, kad sukurta platforma suteiks prieigą prie duomenų tinklo, talpinančio daugiau nei milijoną genomo sekų, skirtų moksliniams tyrimams ir klinikinei informacijai.

„Tokiu būdu sukursime precedento neturinčias galimybes plėtoti individualizuotos medicinos tyrimus, – sako ji. – Sukauptos žinios genomikos srityje padės tiksliau ir greičiau priimti klinikinius sprendimus diagnostikos, gydymo ir personalizuotos medicinos srityse.“

Genominių duomenų infrastruktūros projektas vienija gyvybės mokslų, medicinos, informatikos, etikos ir teisės ekspertus iš 54 projekto partnerių, įsikūrusių 20-yje Europos valstybių ir dviejų infrastruktūros organizacijų. Sukurta duomenų prieigos infrastruktūra bus saugi, tvari ir atitiks Europos bei nacionalinius įstatymus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją