Turint nusiskundimų dėl išsiplėtusių kojų venų, visų pirmą reikia kreiptis į savo šeimos gydytoją.

„Šeimos gydytojas, pasižiūrėjęs kokia žmogaus sveikatos būklė, padarys tyrimus arba duos siuntimą pas gydytoją specialistą“, – pataria J. Normantienė. Tik su gydytojo specialisto pagalba galima nuspręsti, ar tokia operacija yra reikalinga, ar ne. Gydytojas taip pat turėtų pasiūlyti žmogui bent tris įstaigas, kur jis galėtų atlikti kojų venų operacijas.

Valstybinės ligonių kasos atstovė pabrėžia: „Žmogus, kuris yra apsidraudęs privalomuoju sveikatos draudimu, turi žinoti, kad ši paslauga įstaigoje, kuri yra sudariusi su teritorine ligonių kasa sutartį, jam yra nemokama“.

Nesvarbu, kokiu metodu operacija būtų padaryta – ar chirurginiu, ar lazeriniu, ar kitu – kojų venų operacijos pacientams yra apmokamos iš privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto.

828,85 euro – vidutinė tokios operacijos kaina. Tai yra bazinis paketas, į kurį įeina operacija, vaistai bei specialiosios medicinos priemonės. J. Normantienės teigimu, tokio bazinio paketo žmogui tikrai užtenka, tačiau „jeigu siūlomos papildomos komforto paslaugos, tai tiesiog yra kiekvienu atveju paciento ir gydymo įstaigos susitarimo reikalas ir gydymo įstaiga turi gauti sutikimą dėl šių papildomų paslaugų apmokėjimo“.

Siūlomas komforto paslaugas reikėtų gerai apsvarstyti ir įvertinti jų poreikį, pasitariant su gydytoju. Pacientui pasirinkus komforto paslaugas, „įstaiga turi pacientui labai aiškiai pasakyti, kad jis turės susimokėti skirtumą tarp įstaigos nurodytos kainos ir bazinės kainos, kurią apmoka privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžetas“, – teigia valstybinės ligonių kasos atstovė.

Tai reiškia, kad net ir tokiu atveju pacientui neteks sumokėti visos operacijos sumos – jam reikės sumokėti skirtumą tarp dviejų kainų.

Kojų venų operacija yra dienos chirurgijos paslauga. Operacija netrunka ilgai, procesas nėra sudėtingas, todėl, dažnu atveju, pacientas jau tą pačią dieną gali vykti į namus. J. Normantienės teigimu, operacijos įvairiais metodais atliekamos ne tik viešosiose įstaigose: „teritorinės ligonių kasos dėl atitinkamų paslaugų sudaro sutartis ne tik su viešosiomis įstaigomis, bet ir su privačiomis įstaigomis“. Vadinasi, ši operacija privalo būti finansuojama ir tokiu atveju, jei pacientas pasirenka privačios klinikos paslaugas.

Nepamirškite, kojų venų operacijos bazinis paketas, į kurį įeina viskas, ko reikia, yra apmokamas valstybinės ligonių kasos fondo lėšomis.

Visa LNK laidos siužetą galite pamatyti čia: