Klinikos, kurioje leidžiamos vitaminų lašinės, vadovė neabejojo jų nauda.

„Populiariausios lašinės yra vadinamos vitaminų bombos, bet labai dažnai lašiname aminorūgštis, nes labai geras poveikis, ir geležies atstatymo. Ne visur jas daro. Mūsų klinikoje tai atliekame.

Kalbant apie gydymą, tai gydo įvairias ligas: COVID-19, gripą, migreną, nugaros skausmus.

Manau, kad infuzijų terapija su vaistais padeda nuo labai daug ligų. Taip pat galima pastiprinti imunitetą, sumažinti nervinį stresą, papildyti elektrolitų“, – LNK laidai „Labas vakaras, Lietuva“ komentavo klinikos „P9 Klinika“ vadovė Violeta Semenovič.

Paklausta, ar jos ištirtos mokslo, laidos pašnekovė teigė: „Mes remiamės visais moksliniais darbais, bendradarbiaujame ir nuvažiuojame į kitas šalis, tokias, kaip Japonija, Šveicarija, Vokietija, Ispanija. Tikrai remiamės moksliniais darbais“.

Vis tik Šeimos gydytojų asociacijos vadovas profesorius Julius Kalibatas apie vitaminų lašines buvo kitos nuomonės.

Lašelinė

„Šeimos gydytojus gąsdina pasipylusios reklamos apie stebuklingą vitaminų, mikroelementų, aminorūgščių kokteilių poveikį“, – neslėpė profesorius J. Kalibatas.

V. Semenovič patikino, kad tiems, kuriems jos vadovaujamojo klinikoje lašinamos vitaminų lašinės, atliekami ir tyrimai.

„Jeigu žmogus serga, būtina atlikti tyrimus, nes pagal tai matome, kuo serga, kokie yra tyrimai ir kokius reikia lašinti vaistus.

Jeigu šnekame apie vitaminų infuzijas, yra profilaktinės dozės, kurios tikrai nekenkia. Jas mes tiesiog galime sulašinti pirmą kartą atėjusiems pacientams, bet vis tiek tuo metu padarome tyrimus, kad galėtume individualiai paskirti vitaminų terapiją“, – sakė laidos pašnekovė.

Julius Kalibatas

J. Kalbitas vis tik įspėjo: „Nereikia galvoti, kad vitaminai ir mikroelementai yra absoliučiai nekenksmingi dalykai. Peržiūrėjus įvairių firmų pasiūlymus tik vienoje suradau įspėjimą apie galimą pašalinį poveikį. Visos kitos firmos apie tai – nė žodžio.

Mažai moterų gali atsilaikyti prieš tokį pavadinimą, kaip „antisenatvinis eliksyras“ arba „prabangi karališka terapija vos ne nuo visų ligų“. Teisingiau tai būtų įvardinti kokteiliu „žydrojo asiliuko svajone“.

Reikia padaryti tyrimus visus, ar tikrai jums yra šių medžiagų trūkumas. Jeigu trūkumo nėra, nemėtykite tuščiai pinigų. Panaudokite tuos pinigus geresnei mitybai, sportui. Elkitės protingai ir sutaupysite ir pinigus, ir sveikatą“.

Pasidomėjus, ar būta nusiskundimų dėl vadinamųjų vitaminų lašinių, Vartotojų teisių apsaugos tarnybos atstovė Inga Grinevičienė atsakė: „Vartotojų teisių apsaugos tarnyba yra gavusi keletą vartotojų ir kitų bendrovių pranešimų dėl sveikatos priežiūros paslaugų reklamos, tačiau šiek tiek kitu kampu: tuo, kad Reklamos įstatymas draudžia sveikatos priežiūros paslaugų ir medicinos prietaisų reklamoje naudoti paciento įvaizdį, jo nuomonę bei remtis rekomendacijomis“.

Chemoterapija

Paklausta, ar buvo skirta dėl to nuobaudų, I. Grinevičienė atsakė, kad kol kas ne.

„Beje, praeitais metais vykdėme sveikatos priežiūros paslaugų reklamos stebėseną. Tikrinome 24 bendroves, kaip skleidžia tokią reklamą. Deja, bet daugelis jų nesilaikė Reklamos įstatymo nuostatų ir skleidė netinkamą reklamą.

Šiuo atveju buvo teikiamos bendrovės rekomendacijos pašalinti, tikslinti tokią reklamą. Nevykdant institucijos reikalavimų, imamasi kitų priemonių“.

I. Grinevičienė priminė, kad vitaminų lašines giriantys nuomonės formuotojai yra reklamos skleidėjai ir jų skleidžiama informacija yra reklama.

„Jeigu asmuo susiduria su kažkokiais sveikatos negalavimais, visų pirma reikėtų kreiptis į gydytoją ir pačiam neužsiimti savigyda“, – rekomendavo specialistė.

Visą LNK laidos reportažą galite pamatyti čia: