Žinių radijo laidoje „Sveikatos laikas“ P. Gradauskas pasakojo, kas vyksta užspringimo metu. Pasak gydytojo, tokiu atveju žmogus staiga pasikeičia.

„Bendravome, kalbėjome, staiga jis pradėjo kosėti, mėlynuoti, nebegali įkvėpti, bando keltis nuo stalo, blaškosi. Yra tarptautinis ženklas, kurį rodo springstantis žmogus, tai kai delną uždedi ant gerklės, tarsi rodydamas, kad kažkas smaugia. Žmogus sąmoningas, bet negali nieko pasakyti“, – sakė P. Gradauskas.

Pamačius, kad žmogus springsta, jam reikia atlikti Heimlicho metodą. Taip gali būti išgelbėta gyvybė.

Užspringimas

„Prieiname iš nugaros, apkabiname, sudedame rankas žemiau krūtinkaulio ir staigiu judesiu paspaudžiame pilvo ertmę. Staiga suspaustas pilvas pakelia slėgį krūtinės ląstoje, tuo metu suspaudžia plaučius, ir didelė tikimybė, kad toks slėgis išstums svetimkūnį“, – kalbėjo gydytojas.

Net jei iš pradžių tai nepavyksta, reikia kartoti šį metodą tol, kol svetimkūnis pašalinamas. Taip pat nepamiršti kuo skubiau kviesti greitąją pagalbą.

„Jei žmogus praranda sąmonę, nenuleiskite rankų. Yra tam tikrų atvejų, kai praradusio sąmonę žmogaus kūnas labiau atsipalaiduoja, tada Heimlicho metodas gali būti efektyvesnis“, – patarė P. Gradauskas.

Galvoja, kad mirė nuo infarkto, nors iš tiesų užspringo

Pasak gydytojo, užspringimas kartais gali būti nepastebėtas, pavyzdžiui, bare, kai aplink daug žmonių ir triukšmo.

„Jei vienas žmogus pakeičia spalvą ir niekas to nepastebi, gali jau būti per vėlu, taip įvyksta mirtys dėl užspringimo“, – sakė Žinių radijo pašnekovas.

Užspringimas

Gydytojo teigimu, kartais užspringimas klaidingai palaikomas miokardo infarktu.

„Kartais būna ir taip, kad užspringimas supainiojamas su miokardo infarktu. Žmogus miršta ir visi galvoja, kad mirė nuo infarkto, o po mirties randama, kad iš tiesų mirtį sukėlė mėsos gabalas“, – kalbėjo P. Gradauskas.

Dažniausi pacientai, kalbant apie suaugusius, kurie susiduria su svetimkūniais stemplėse, yra senjorai, užspringę blogai sukramtytu maistu. Springstama neretai būtent dėl mėsos, mat vis dar pasitaiko atvejų, kai dėl prastų gyvenimo sąlygų vyresni žmonės nebeturi dantų ar gerų protezų, todėl negali tinkamai sukramtyti maisto.

Viktorija Jefremovaitė

„Kalbant apie kurioziškiausius atvejus, ką esame šalinę iš bronchų, tai buvo odontologų naudojamas grąžtelis, kuris naudojamas traukti nervui iš šaknies. Ar pacientas sujudėjo, ar odontologas kažką paleido, ir grąžtelis įkrito labai giliai, pašalinti jį buvo nelengva. Tą grąžtelį vis dar turiu savo spintoje kaip eksponatą“, – nusišypsojo gydytojas.

Pasitaiko ir tokių atvejų, kai menininkai praryja smeigtukus, statybininkai vinis. Taip pat pasitaiko iš kvėpavimo takų traukiamų dantų protezų, nulūžusių dantų.

„Plomba nulūžusi neįstrigs, bet jei tai būna kelių dantų ir vielų junginys, jis įstringa stemplėje, ją žaloja, kartais tenka pavargti, kad tai pašalintume. Kvėpavimo takuose dantų irgi būna, ypač protezų“, – sakė gydytojas.

Kaip padėti užspringusiam: pagrindinės taisyklės

„Delfi“ primena, kad be deguonies žmogus gali išbūti viso labo 6 minutes, po jų praranda sąmonę. Būtent per šias auksines minutes galima padėti užspringusiajam ir išgelbėti gyvybę.

Kiek anksčiau „Delfi“ buvo rašoma, kaip suteikti pirmą pagalbą užspringusiam žmogui. Primename svarbiausias taisykles.

Visų pirma, svarbu žinoti, kad užspringimai yra dviejų tipų – dalinis ir pilnas. Nuo to priklauso ir pagalba.

Dalinis patiriamas dažniau, žmogus tokiu atveju gali kalbėti ir kvėpuoti bei pats sau padeda, tai yra pradeda kosėti. Tuo metu, kai patiriamas pilnas užspringimas, žmogus nebegali nei kalbėti, nei kvėpuoti.

Kai žmogus užspringsta būdamas vienas namuose, apima didelė panika. Tokiu atveju reikia iškart ieškoti stataus kampo ir negailėti savęs – kristi į jį pilvu, kad kampas atsidurtų tarp bambos ir diafragmos. Kartais žmonės patys sau atlieka Heimlicho manevrą.

Užspringimas

Labai dažnai artimieji norėdami padėti užspringusiam žmogui, pradeda bet kaip trankyti jo nugarą. To daryti griežtai negalima. Taip pat nereikia duoti atsigerti vandens ar kito gėrimo, nes tai – nepadės. Esant daliniui užspringimui, organizmas kosėjant pats pašalina svetimkūnį. Tad šalia esantys žmonės turi skatinti užspringusį kosėti ir stebėti.

Jei žmogus staiga nustoja kosėti ar randame jį susigriebusį už gerklės, vadinasi, svetimkūnis nusistūmė dar toliau ir jis nebegali nei kalbėti, nei kvėpuoti. Tai – pilnas užspringimas. Tokiu atveju reikia imtis veiksmų. Užspringus pilnai, kvėpavimas tampa tarsi švilpiantis, įkvėpti dar būna įmanoma, tačiau iškvėpti nebe. Kvėpavimo nepakankamumas didėja, veidas mėlsta ir, jei tuo metu nespėjame suteikti pagalbos, žmogus praranda sąmonę.

Užspringus pilnai, kuo greičiau padėkite šalia esančiam. Visų pirma – 5 patrankymai į tarpumentę. Tačiau jie turi būti atliekami tiksliai.

Įvykus visiškam užspringimui, kol žmogus dar nėra praradęs sąmonės, reikia springstantįjį apkabinti, vieną ranką kišti po pažastimi, kad, praradęs sąmonę, jis nenukristų, pražiodyti paėmus už smakro ir 5 kartus delno pagrindu stipriai suduoti į tarpumentę. Tada pažiūrėti, ar į burną kas nors iškrito, ar ne.

Jei svetimkūnis neiškrito, reikia atlikti Heimlicho metodą.

Viktorija Jefremovaitė

Atsistojame už nugaros, vieną koją pastatome tarp springstančio žmogaus kojų. Rankas reikia įkišti po pažastimis. Susirandame tašką, kuriame darysime paspaudimus – tarp bambos ir šonkaulių. Padarome kumštį, ant jo viršaus sulenkiame tos pačios rankos nykštį, kad sulenktas nykštys padarytų statų kampą. Sukabiname abi savo rankas ir spaudžiame ne į vidų, o į išorę, tarsi norėtume staigiai pakelti žmogų.

Šį manevrą galima atlikti ir sėdinčiam žmogui: palenkę 5 kartus suduodame į tarpumentę ir stebime, ar burnoje neiškrito svetimkūnis. Heimlicho manevrą galima atlikti pasinaudojus kėdės atlošu.

Stambų žmogų, jei jis stovi ant kojų, reikia stengtis pristumti prie sienos ir uždėjus rankas ant krūtinkaulio paspausti 5 kartus.

Jei po šio metodo žmogus vis dar neatsigauna, dažniausiai būna prarandama sąmonę ir jį reikia pradėti gaivinti.

1. Jei užspringimas dalinis, stebime žmogų ir skatiname jį kosėti. Bet koks trankymas per nugarą ar vandens gėrimas – nepadės.

2. Jei iškosėti svetimkūnio nepavyksta ir užspringimas pilnas, atlikite 5 tikslius smūgius delnu į tarpumentę. Kvieskite greitąją pagalbą.

3. Jei smūgiai į tarpumentę nepadėjo, atlikite Heimlicho metodą.

4. Žmogui praradus sąmonę, pradėkite gaivinimą.

Užspringimas

Kūdikio gaivinimas nėra toks pat, kaip suaugusiojo žmogaus, taip pat labai svarbu jokiu būdu jo nekratyti aukštyn galva.

Jei kūdikis tokio dydžio, jog telpa ant dilbio, priklausomai nuo to, žmogus kairiarankis ar dešiniarankis, reikia jį pasiguldyti ant savo rankos pilvu į apačią. Ranką reikėtų padėti ant šlaunies ar stabilaus paviršiaus.

Pasiguldžius, 5 kartus stipriai trenkti delno pagrindu kūdikiui tarp menčių. Jokiu būdu kūdikio negalima kratyti, purtyti, imti už kojų ir kelti žemyn galva, nes mažyliui labai lengva sukelti smegenų sukrėtimo sindromą ar kaklo lūžį.

Jei paguldžius ant rankos kūdikiui padėti vis dėlto nepavyksta, jį reikia apversti ir paguldyti ant nugaros, tada 5 kartus 2 pirštais staigiai spaudžiame krūtinkaulį ties spenelius jungiančia linija. Paspaudimų gylis turėtų būti apie 1,5–2 cm. Galva turi būti šiek tiek žemiau, bet jei laikome mažylį pasidėję ant šlaunies, padėtis tokia ir būna.

Tokius veiksmus reikia kartoti tol, kol kūdikis pradeda verkti. Jei jis praranda sąmonę, pradedamas gaivinimas. Kūdikis gaivinti pradedamas nuo įpūtimų, kurių turi būti 5.