10 nitrozaminų, kurie nėra dedami į maistą sąmoningai, bet gali susidaryti jį ruošiant ir apdorojant, yra kancerogeniški ir genotoksiški, t. y. gali pažeisti DNR, teigiama naujame ES agentūros atliktame tyrime.

„Mūsų vertinime padaryta išvada, kad visose ES gyventojų amžiaus grupėse nitrozaminų kiekis maiste kelia susirūpinimą sveikata“, – sakė EFSA maisto grandinės teršalų grupės pirmininkas Dieteris Schrenkas.

Nitrozaminų aptikta tokiuose maisto produktuose kaip rūkyta mėsa, perdirbta žuvis, kakava, alus ir kiti alkoholiniai gėrimai, teigė EFSA. Agentūros teigimu, „svarbiausia maisto produktų grupė“, sukelianti nitrozaminų poveikį, yra mėsa.

Parduotuvėje

D. Schrenkas sakė, kad tyrime buvo panaudotas „blogiausias scenarijus“, darant prielaidą, kad visi maiste aptikti nitrozaminai gali sukelti vėžį, t. y. kaip žalingiausia junginio forma, „nors tai mažai tikėtina“.

EFSA pridūrė, kad yra „žinių spragų“ apie nitrozaminų buvimą kai kuriose maisto produktų grupėse. Agentūra pataria laikytis subalansuotos mitybos su įvairiais maisto produktais, kad būtų sumažintas nitrozaminų suvartojimas.

Asociatyvioji nuotrauka

Pasak EFSA, jos nuomonė bus perduota Europos Komisijai, kuri savo ruožtu aptars galimas rizikos valdymo priemones su 27 valstybių bloko narėmis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)