Pasak T. Raudonio, estetinės dermatologijos procedūras visada turi atlikti tik kvalifikuoti specialistai, tačiau šiuo metu rinka yra iškreipta, o pacientui joje atsirinkti tinkamus specialistus – labai sunku.

Norint gauti estetinės dermatologijos procedūras, pasak T. Raudonio, reikėtų kreiptis į gydytoją dermatovenerologą arba plastinės rekonstruckijos chirurgą.

„Tai yra dvi pagrindinės specialybės, kurios gali teikti tokias paslaugas. Besirenkant kliniką pravartu atsidaryti Valstybinės akreditacijos tarnybos puslapį ir pasitikrinti gydytoją, kokią kvalifikaciją jis turi.

Visiems gydytojams pasitaiko komplikacijų ar nepageidaujamų reiškinių, tai yra medicina. Tačiau kvalifikuoti specialistai turi prisiimti atsakomybę už komplikacijas ir gebėti su jomis tvarkytis ar nukreipti į kitą įstaigą, kuri jais pasirūpins“, – sakė T. Raudonis.

Tadas Raudonis

Tuo metu kosmetologai, pasak gydytojo, turėtų užsiimti procedūromis, kuriose nenaudojamos adatos. Tai yra veido valymai, šveitimai, cheminiai šveitimai, pigmentą šalinančios procedūros, poras atveriančios procedūros, kurios padeda išvalyti veidą, kosmetikos parinkimai.

„Kai specialistas laiko adatą su švirkštu, visa tai turi būti priskiriama gydytojui dermatovenerologui. Kai adata leidžiama tik į paviršinį odos sluoksnį, procedūros rizika yra gana menka, blogiausiu atveju veide bus tik mėlynė. Tokių paviršinių procedūrų tikslas yra pagerinti paviršinę odos struktūrą, užpildyti labai mažas paviršines raukšleles, mažinti pigmentą.

Giliau leidžiamos procedūros gali būti su botulino toksinu, kad būtų atpalaiduoti mimikos raumenys, taip pat botulino toksinas gali būti leidžiamas gydyti dantų griežimui. Dar giliau į odą leidžiama hialurono rūgštis“, – sakė T. Raudonis.

Grožio injekcijos

Tokias procedūras, pasak gydytojo, jau reikėtų vadinti medicininiais implantais, mat tai medžiagos, kurios sukuria tūrį audiniuose, gali keisti jų formą.

Medicininiai implantai yra viena rizikingesnių procedūrų, ypač, jei leidžiama aplink nosį, akis. Neteisingai jas suleidus, gresia apakimas ribotam laikui, gali susidaryti odos nekrozė, randai. Dėl šios priežasties reikia labai atsargiai rinktis, pas ką tokios procedūros atliekamos.

Dar viena itin populiari sritis dermatologijoje – lazerinės procedūros.

„Mažesnio galingumo prietaisai skirti kosmetologams, bet medicininės paskirties įrenginiai turėtų būti naudojami tik gydytojų dermatovenerologų. Su jais gali grėsti odos nudegimai, randai, pacientai gali likti su duobėmis veide, kitose kūno vietose, taip pat su visam laikui išnykusiu ar pakitusiu pigmentu. Dėl to svarbu, kad žmogus žinotų, ką dirba, ir kad turėtų patirties“, – kalbėjo gydytojas.

T. Raudonio teigimu, atėjus pas kosmetologę neturėtumėte matyti adatų, o pati procedūra turi būti paviršinė.

Grožio injekcijos

„Kosmetologai gali valyti poras, naudoti ultragarsą, kitas priemones, kur nenaudojami aštrūs instrumentai. Kai kuriems spuogams išvalyti reikia pradurti odą, bet preparatų suleidimo atlikti negalima. Tuo metu gydytojai dermatologai gali atlikti labai platų spektrą procedūrų“, – sakė T. Raudonis.

Deja, tačiau vis labiau populiarėjant estetinei dermatologijai, daugėja ir nukentėjusių pacientų. Taip nutinka dėl to, kad daugybė procedūrų atliekama žmonių, kurie nė neturi teisės jų daryti. Tuo metu patys pacientai į nelegalias klinikas eina dėl to, kad kainos jose daug mažesnės.

„Nukentėję pacientai dažnai yra užtildomi, jiems grąžinami pinigai, pasiūlomos nemokamos procedūros, kad žmogus niekur nesikreiptų.

Estetinės dermatologijos paslaugos Lietuvoje nėra kompensuojamos, nes jos priskiriamos estetikai. Kompensuojama plastinė chirurgija po krūties pašalinimo dėl vėžio, gali būti kompensuojama akių vokų operacija, kai trukdo paciento regėjimui. Visgi, jei žmogus kreipiasi dėl komplikacijų, jų šalinimas yra apmokamas valstybės. Neseniai turėjome pacientei nosyje ir ant kaktos susidariusias granuliomas, kai buvo leistas hialuronas tarp antakių. Į šią zoną jis išvis neturėtų būti leidžiamas, nes kyla labai didelė rizika, kad pacientas taps aklas“, – pasakojo gydytojas.

T. Raudonis pabrėžia, kad estetinės dermatologijos procedūroms taupyti nereikėtų ir negalima, nes rizikuojate savo sveikata ir veidu.

Kokios procedūros – pavojingiausios?

Gydytojas dermatovenerologas konferencijoje išvardijo procedūras, kurios kelia itin didelę riziką. Visų pirma, didelis pavojus kyla tada, kai leidžiami hialurono užpildai į kaktą, siekiant pakeisti kaktos kontūrą, lyginti raukšles.

Veido valymas

„Tai yra ta zona, kur hialurono užpildai neturėtų būti leidžiami, nes arti kaulo yra daug kraujagyslių. Taip pat jų negalima leisti į zoną tarp antakių.

Kita labai baisi procedūra, kuria nereikėtų rizikuoti, yra nosies korekcija užpildais. Kai kurie atlieka injekcijas į nosį, kai norima panaikinti nosies kuprelę, pariesti nosį į viršų. Nosis turbūt yra pati rizikingiausia vieta veide. Galima jos nebejausti išvis arba ją pradeda labai skaudėti“, – sakė T. Raudonis.

Hialuronas neturėtų būti leidžiamas į paakius – tai itin arti akies, todėl labai pavojinga.

„Į lūpas dažniausiai leidžiama hialurono rūgštis, tačiau čia reikia turėti saiką. Lūpose yra labai daug kraujagyslių, į jas lengva pataikyti. Kai hialurono rūgštis suleidžiama į kraujagyslę, ji užsikemša, o kraujotaka toje vietoje sustoja. Jei laiku nebus suteikta pagalba, galima netekti dalies lūpos. Tokiu atveju pagalbos reikia kreiptis per pirmas 24 valandas, po to jau per vėlu.

Be to, kai lūpos per daug pripūstos, išsitempia audiniai ir pačios lūpos gali likti subliuškusios, būna atvejai, kai lūpos nebesusičiaupia, tai kenkia visai gleivinei“, – kalbėjo gydytojas.

Botulinas

Kartais aplink lūpas leidžiamas ir botulino toksinas. Tačiau, jei bus neteisingai pataikyta, gali atsirasti lūpų asimetrija, o žmogus atrodys kaip po insulto.

„Yra ir naujų procedūrų, pavyzdžiui, aukšto dažnio ultragarsas. Jo kaina klinikoje gali siekti iki 2 tūkstančių eurų, bet neteisingai ją atlikus gali sunykti riebalinis audinys, jo nebesugrąžinsime.

Permanentinis makiažas taip pat gali kelti pavojų, jei dažai nekokybiški. Gali prasidėti herpes infekcijos, antakių pigmento pokyčiai. Teko matyti pacientę, kuriai iš juodos spalvos antakiai tapo oranžiniai“, – pavojingas procedūras vardijo gydytojas.

T. Raudonis taip pat pabrėžė, kad atėjus pas meistrę visada reikia pažiūrėti, ar naudojama adata yra išpakuojama iš sterilios naujos pakuotės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją