Kaip rodo nuolat Saulės aktyvumo duomenis pateikiantis interneto puslapis „Meteoagent“, 7 balų Saulės audrų indeksas bus kovo 26 dieną, o kovo 27-ąją jis sieks 6 balus.

Gydytojai yra pastebėję, kad geomagnetinės audros neigiamai veikia kai kurių žmonių sveikatą. Ypač jų poveikis pasireiškia sergantiems širdies ligomis. Paprastai per magnetinių audrų aktyvumą stebimi ir pacientų gydymo įstaigose antplūdžiai.

Vilniaus miesto klinikinės ligoninės kardiologas daktaras Mykolas Biliukas LNK laidai „Vidurdienio žinios“ pasakojo, kad vienas pagrindinių simptomų, kuriuos pajaučia žmonės dėl magnetinių audrų, yra silpnumas.

Mykolas Biliukas

„Pakerta kojas. Tas dienas traukia pacientus lova, ima tingėjimas, sutrinka miegas, atsiranda nervingumas, muša prakaitas.

Pirmoji įsijungia neurologinė simptomatika. Po to seka širdies ir kraujagyslių sistemos bėdos: trinka ritmas – ilgą laiką buvęs normalus staiga jis išsimuša. O kai sutrinka širdies ritmas, žmonės sako: „Netraukia variklis. Ten, kur užlipdavau neuždusęs, nebegaliu – reikia pakeliui pastovėti“.

Ir tie tokie atkaklūs ritmo sutrikimai, gydyti tam tikrais vaistais, kad būtų normalus tas ritmas, staiga nei iš šio, nei iš to išsiderina. O, kai sutrinka širdies ritmas, padaroma klaida, kad paskui pablogėjusią sveikatą neseka gydymo pakoregavimas – geria vaistus, kaip gėrė iki šiol, o tada padaugėja trombinių komplikacijų, sustiprėja dusuliai, sutinsta kojos. <...>

Jautresnės nervų sistemos sveikesni žmonės irgi į tai reaguoja“, – vardijo M. Biliukas.

Gydytojas patarė tomis dienomis, kai Žemę veikia geomagnetinės audros, vengti stresų, būti ramesniems. labai padeda ir vanduo, nes pagyvėja medžiagų apykaita, veikia simpatinė nervų sistema. Visą pokalbį su gydytoju rasite čia.

Kaip „Žinių radijo“ laidoje „Ryto espresso“ yra pasakojęs „Vilnius Tech“ fotoelektros technologijų laboratorijos vadovas profesorius Artūras Jukna, magnetinės audros kyla dėl kosminės spinduliuotės sąveikos su Žemės atmosfera.

Artūras Jukna

„Pati kosminė spinduliuotė yra sudėtingas reiškinys, nes mus labiausiai veikia Saulės spinduliuotė – tai yra šviesulys, kuris arčiausiai Žemės rutulio. Tačiau kartu su Saulės spinduliuote veikia ir kitų žvaigždžių spinduliuotės, kurios gali būti rezonanse su Saulės spinduliuote. Tai bendru atveju poveikį, kurį jaučia Žemės gyventojai, gali sukurti visi šviesuliai, visos žvaigždės, kurios imituoja tiek fotonus, tai yra šviesos daleles, tiek ir sunkesnes daleles, kurios vadinamos protonais – tai yra elektringas daleles. Tokių elektringų dalelių judėjimas sukuria elektros srovę. Panašiai taip teka laidais elektros srovė, kuomet elektronai, veikiami elektrinio lauko, juda laidu ir tas judėjimas mūsų suprantamas, suvokiamas, išmatuojamas kaip elektros srovė. O elektros srovė turi aplink save kuriamą magnetinį lauką“, – paaiškino mokslininkas.

Platesnį mokslininko pasakojimą apie geomagnetines audras galite paskaityti čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)