Daugiau kaip pusė praėjusiais metais įvertintų paraiškų buvo vaistų, skirtų gydyti onkologines ligas.

Svarbu paminėti ir tai, kad siekiant paspartinti paraiškų vertinimo procesą, 2022 metais buvo nuveikti šie darbai:

Patobulintas paraiškų įrašyti vaistinius preparatus į kompensavimo sąrašus vertinimo tvarką nustatantis teisės aktas – tai leis Tarnybai vertinti vaistų, skirtų gydyti ligai, kuriai šiuo metu netaikomas etiologinis ar patogenezinis gydymas iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto kompensuojamuoju vaistiniu preparatu, įrašytu į kompensavimo sąrašus ar į Labai retoms būklėms gydyti skirtų vaistinių preparatų sąrašą, paraiškas pirmumo tvarka. Paprasčiau kalbant, tai pagerins vaistų prieinamumą pacientams, sergantiems sunkiomis ligomis, kurioms šiuo metu netaikomas ligos priežastį ar ligos eigą keičiantis gydymas kompensuojamu vaistu. Teisės akto pokyčiai įsigaliojo nuo 2023 metų sausio 1 dienos. Šiuo metu yra baigiamas detalus paraiškų vertinimas 2 vaistams, skirtiems gydyti cistinę fibrozę ir 2 vaistams, skirtiems gydyti raumenų atrofiją. Pažymėtina, kad paraiškų vertinimo procesas yra sudėtingas ir ilgai trunkantis. Todėl tikimasi minėtų vaistų vertinimą baigti ir rekomendacijas vaistų kompensavimo komisijai pateikti vasaros pradžioje.

Pakeista darbo organizavimo tvarka Tarnybos viduje.

Parengtos naujos vertinimo protokolų ir rekomendacijų formos.

Pagaliau buvo gautas finansavimas skyriui – tai leido užtikrinti sklandžią tolimesnę skyriaus veiklą bei planuoti būsimus darbus.

Pasirašyta bendradarbiavimo sutartis su Lenkijos Sveikatos technologijų vertinimo ir tarifų sistemos agentūra. Šalys sutarė dalintis gerąja vaistinių preparatų sveikatos technologijų vertinimo praktika, keistis moksline bei metodine informacija, organizuoti bendrus ekspertų mokymus, rengti trumpalaikes bendradarbiavimo programas.

Atkreipiame dėmesį, kad Tarnyba, įvertinusi paraiškas įrašyti vaistus į kompensavimo sąrašus, kitaip tariant, atlikusi visapusišką ir išsamų jų vertinimą, atsižvelgiant į klinikinį jų efektyvumą, kaštus bei pacientų poreikius, visą turimą vieningą informaciją bei savo rekomendacijas pateikia vaistų kompensavimo komisijai, kuri, laikydamasi savo vidinių tvarkų ir procedūrų, priima galutinį sprendimą kompensuoti konkretų vaistą ar ne.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją