Koks Jūsų darbo credo?

– „Nenustok daryti gero, sustosi – nuodėmė laukia už nugaros“ („Jobo knyga“).

Kas Jus įkvepia siekti daugiau?

– Pirmiausia, tai gyvenimo prasmės samprata – padėti sergantiems ir kenčiantiems žmonėms. Todėl man sunku sutikti su visuomenėje propaguojamu požiūriu, kad medikas yra tik „paslaugos teikėjas“, o žmogus, kenčiantis dėl sveikatos problemų, lig šiol vadintas pacientu, dabar tampa „klientu“.

Manau, kad tai demoralizuojantis požiūris į sergantį žmogų, kuris tikrai iš pagrindų skiriasi nuo sveiko žmogaus, besikreipiančio į banką arba valyklą. Stengiuosi dar daugiau, kai matau, paciento savijauta pagerėja, jis tampa saugesnis, ramesnis dėl savo sveikatos, pagerėja jo gyvenimo kokybė – tada ir man „saulė šviečia skaisčiau“.

Jūratė Barysienė

Taip pat labai džiaugiuosi, kad turėjau puikius gydytojus mentorius – prof. V. Žvironaitę, akad. A. Laucevičių, prof. A. Aidietį, doc. R. Steponėnienę, doc. B. Petrauskienę, išmokiusius ir parodžiusius man tikro gydytojo pavyzdį – empatiško, pasiaukojančio, atsakingo, išmintingo, su giliu, nuolat tobulinamu žinių bagažu. Visada norėjau ir tebenoriu būti panaši į juos. Labai džiugina darbas su studentais, jaunaisiais kolegomis gydytojais-rezidentais. Tai ne tik galimybė perduoti savo patirtį, bet ir galimybė pažinti tuos puikius žmones. Turime gerą jaunų gydytojų kartą, kurią turėtumėme labai branginti ir vertinti. Tai jauni žmonės, kurie pasiryžę padėti kenčiančiam žmogui – kas gali būti kilniau?

Siekti daugiau skatina ir darbo įvertinimas. Džiugu, kai tavo darbą pastebi ir įvertina kolegos, pacientai, valstybės institucijos, tačiau puikiai suvokiu ir suprantu, kad gydytojas niekada nedirba vienas, ir jei pasiekiamas geras rezultatas, tai grupės žmonių darbo rezultatas – kitų kolegų gydytojų, slaugytojų, slaugytojų padėjėjų, registratorių, pagaliau pačių pacientų, kurie tiki ir pasitiki mūsų, gydytojų darbu ir žiniomis.

Širdis

Kaip vertintumėte padėtį Lietuvos kardiologijos srityje – medicininių paslaugų teikimo, mokslo ir visuomenės elgesio atžvilgiu? Situacija gerėja ar blogėja?

– Medicinos lygis Lietuvoje tikrai ženkliai ir nuolatos gerėja, turime daug aukštos kvalifikacijos gydytojų, sugebančių suteikti tinkamą, šiuolaikinę medicininę pagalbą. Tačiau egzistuoja ir akivaizdus neatitikimas tarp medicinos darbuotojų poreikio, jiems keliamų (kartais perteklinių) reikalavimų ir realių galimybių. Jis atsiranda todėl, kad išlieka nesusikalbėjimas tarp medikų, valstybės institucijų, politikų. Pacientams žadama viskas, neatsižvelgiant į turimus žmogiškuosius ir tyrimų resursus. O reikėtų išmokti gyventi pagal turimas galimybes. Džiugina ir teikia vilčių tai, kad dabartinis Sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys ir jo suburta profesionalų komanda ieško išeičių ir kartu su medikais bando išspręsti susikaupusias problemas, kurias dar labiau išryškino ir situaciją medicinoje pablogino COVID-19 pandemija.

Kalbant apie visuomenės požiūrį į medikus, tenka konstatuoti, kad Lietuvoje dar niekada nebuvo tokios blogos situacijos kaip dabar, nebuvo tiek daug neapykantos, nepasitikėjimo, net fizinės agresijos medikų atžvilgiu. Tai tikrai nepadeda nei pacientams, nei medikams. Geram rezultatui pasiekti būtina abipusė pagarba ir pasitikėjimas.

Kraujagyslė

Kaip manote, kokie dabar yra pagrindiniai Lietuvos kardiologų iššūkiai?

– ie nekinta jau kelis dešimtmečius – sumažinti sergamumą ir mirštamumą nuo širdies ir kraujagyslių ligų, kurios išlieka pagrindine mirties priežastimi Lietuvoje.

Vyrų ir moterų širdžių ypatumai. Ar, kardiologiniu požiūriu, mūsų širdys skiriasi?

– Atsižvelgiant į tą ypatumą, kad moteris turi galimybę išnešioti ir pagimdyti kūdikį, jos organizmas produktyviuoju periodu yra žymiai geriau prisitaikęs prie pavojų ir apsaugotas nuo vyrams būdingų širdies ir kraujagyslių ligų, nors kai kurių širdies ligų rizika moterims yra didesnė nei vyrams. O sulaukus vyresniojo amžiaus, širdies ir kraujagyslių ligų rizika tarp lyčių susilygina.

Ko savo širdies labui niekada nedarytų joks kardiologas?

– Nerūkytų, nepersivalgytų, „nepiktnaudžiautų“ sportu, neužsiimtų savigyda.

Koks būtų Geriausios metų kardiologės doc. Jūratės Barysienės sveikos širdies receptas?

– Yra penki paprasti, visiems lengvai prieinami kasdieniniai dalykai, kurie pagerins jūsų širdies būklę. Tai gera nuotaika, visavertis miegas, pozityvus požiūris į gyvenimą, adekvatus fizinis aktyvumas, hobis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją