Tačiau neseniai vienoje feisbuko grupėje mergina pasidalino savo istorija, kuri sukėlė nerimą kitoms moterims.

Saulė grupėje rašė: „Buvo laikas, kai dariausi lazerinį plaukų šalinimą. Dabar atsirado apgamas, ištyrė, o ten, pasirodo, melanoma. Buvo išsiųstas mėginys patikrinti, kas galėjo sukelti, kadangi daug variantų nebuvo, paaiškėjo, kad nuo lazerio atsirado. Kažkoks ten specifinis ląstelių pakitimas matosi“.

Taip pat mergina klausė, ar yra daugiau susidūrusių su šia situacija, ir perspėjo kitas pagalvoti prieš atliekant tokią depiliaciją.

Depiliacija lazeriu

Tad ar iš tiesų lazerinė depiliacija gali sukelti odos vėžį? Kiek tokia procedūra gali būti rizikinga, aiškinomės su dviem skirtingais pašnekovais.

Vienas ženklas parodo, kad procedūra buvo atlikta netinkamai

Fizinių ir technologijų mokslų centro Inovacijų ir projektų vadovas Karolis Stašys papasakojo, kaip veikia pati lazerinė depiliacija. Pasak jo, pagrindinis lazerio tikslas yra panaikinti plauko folikulą. Folikulas yra odoje esantis darinys, iš kurio formuojasi ir išauga plaukas.

„Buvo atrasta, kad naudojant tam tikrus bangos ilgius jį galima paveikti. Bangos ilgis, vaizdžiai tariant, nusako bangos spalvą. Naudojama nuo 694 nanometrų iki 1200 nanometrų. Tai labai raudona šviesa“, – sakė K. Stašys.

Karolis Stašys

Pagrindinė tokios šviesos savybė yra tai, kad ji gali giliai įsiskverbti į odą ir pasiekti plauko folikulą. Intensyvus šviesos poveikis sustabdo folikulo vystymąsi, jį tarsi išjungia, ir plaukas iškrenta. O tada galima džiaugtis, kad nebereikia skustis.

„Pati tecnologija yra gana sena, bet prieinama tapo tik pastaruosius 10–20 metų, nes atpigo lazeriai, galintys tai daryti, taip pat praeiti visi sertifikavimo darbai, užtikrinantys procedūros saugumą“, – kalbėjo pašnekovas.

Visgi vėžio, pasak K. Stašio, tokia technologija sukelti negali.

„Šitoks bangos ilgis yra nejonizuojantis, tai reiškia, kad šviesa, jos nešama fotono energija negali pažeisti DNR. Kai naudojama sertifikuota įranga, naudojami tik saugūs bangos ilgiai, ji neturi jokių šansų sukelti odos vėžį, nes neužteks nešamos energijos pažeisti ląstelių DNR“, – sakė K. Stašys.

Odos vėžys

Tačiau tai galioja tik sertifikuotai įrangai, kuri yra tikrai saugi.

„Aišku, įranga turi būti prižiūrima ir veikti tinkamai. Jei įranga yra nesertifikuota, kurta trečiųjų šalių, pigus lazeris, tai gali sukelti terminį pažeidimą, nudeginti odą. Tiesiogiai tai vėžio nesukelia, bet visokie tokie nudeginimai, jei jau yra koks apgamas, jis gali suvėžėti. Taip pat, kaip įpjovus apgamą jis gali tapti piktybinis. Tai netiesioginis lazerio poveikis“, – kalbėjo pašnekovas.

Deja, tačiau pačiam klientui vizualiai, be dokumentų atskirti neįmanoma, ar įranga saugi, ar ne.

„Bet, kai einama į gydymo įstaigas, kai daromos procedūros butuose, čekių nėra, kyla rizika. Patvirtintos medicinos įstaigos dažniausiai turi tikrai sertifikuotą įrangą“, – sakė pašnekovas.

Depiliacija lazeriu

Tiesa, yra vienas ženklas, kuris gali išduoti, jog su įranga buvo kažkas tikrai negerai.

„Tai kai po tokios procedūros atsiranda pūslelės, jaučiamas nudegimas. Vadinasi, įranga nebuvo veikianti gerai. Į tokią įstaigą nereikėtų daugiau eiti ir būtų verta apsilankyti pas gydytoją. Jei žmogus turi apgamą ir jis buvo padegintas, tokiu atveju reikėtų stebėti. Jei oda sveika, apgamų nėra, giminėje susirgimų nebuvo, lazerinė spinduliuotė iš saugaus prietaiso neturi jokių galimybių sukelti vėžį“, – sakė K. Stašys.

Apgamus verčiau pasaugoti

Inovatyvios dermatologijos centro gydytoja dermatovenerologė Milda Krivickaitė taip pat pritaria, jog nėra tokių duomenų, kad lazerinis plaukų šalinimas galėtų sukelti vėžį.

„Lazeris veikia tik plaukų folikulą, tai nejonizuojanti spinduliuotė, ji nepažeidžia ląstelių DNR ir dėl to negali sukelti vėžinių pakitimų.

Manau, kad ta istorija yra tam tikras sutapimas. Galbūt vėžys buvo atsiradęs jau iki depiliacijos, tik vėliau jį pastebėjo. Niekas netrukdo odos vėžiui atsirasti bet kur kūno odoje, netikiu, kad lazeris galėjo jį išprovokuoti“, – sakė M. Krivickaitė.

Melanoma

Visgi apgamus reikėtų saugoti nuo lazerio poveikio.

„Jei su lazeriu einama ant apgamo, jis gali sugerti lazerio spindulį. Tada įvyksta tarsi apgamo nudegimas, patamsėjimas. Dėl to visą laiką rekomenduojame šalinant plaukus lazeriu virš apgamų, juos apeiti arba vengti kontakto apgamo su lazeriu, nes ta vieta gali nudegti. Bet tai nedaro įtakos onkologiniams pakitimams“, – kalbėjo gydytoja.

Visgi puslapyje cancer.org minima, kad ilgalaikis lazerio terapijos poveikis, įskaitant vėžio rizikos padidėjimo galimybę, netirtas.

„Kai kurie mokslininkai pastebėjo netipinių apgamų pokyčius po plaukų šalinimo lazeriu. Todėl jie siūlo atsargiai naudoti kosmetinę lazerio terapiją žmonėms, kurių asmeninėje ar šeimos istorijoje kas nors sirgo odos vėžiu ar netipiniais apgamais, kol tolesniais tyrimais bus nustatyta, ar šie pokyčiai gali būti piktybiniai, ar ne“, – rašoma portale.

Daugiau įdomių ir vertingų sveikatos naujienų – mūsų „Facebook“ paskyroje. Prisijunk ir apie viską sužinok pirmas!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją