Persirgusieji infarktu sau skiria per mažai dėmesio

Šalyje bemaž kas 9 pacientas po gydomųjų ūminio miokardo infarkto procedūrų nukreipiamas tolimesnei reabilitacijai, padedančiai naujai adaptuotis gyvenimui. Tyrimai, rodo, kad, deja, baigus reabilitaciją:

  • tik kas 6 pacientas tęsia reguliarų kasdienį fizinį aktyvumą, t. y. reguliariai sportuoja ar skiria bent 30 min. vidutinio intensyvumo pasivaikščiojimui;
  • dalis pacientų ilgainiui nustoja vartoti vaistus ar koreguoja jų dozes. Pavyzdžiui, tik kas dešimtam pacientui pavyksta koreguoti cholesterolio koncentraciją iki reikiamos normos. Tai labai svarbu, ne tik apsaugoti pacientus nuo naujos aterosklerotinės plokštelės susidarymo. Beje, pacientui implantuojamas stentas išpučiamas pripučiamu balionėliu iki 10 – 20, o esant lėtiniam susirgimui neretai ir daugiau, atmosferų! Palyginimui, pripūstos lengvojo automobilio padangos slėgis siekia ~ 2 atmosferas, autobuso iki 9 atmosferų. Taip išplėstas stentas prie sienelės prispaudžia esančias aterosklerotines plokšteles ir atkuria susiaurėjusį spindį. Tai kartu rodo, kad liga vystosi palaipsniui, o patį procesą kruopščiai turime kontroliuoti.
  • Aspiriną ir kitus trombocitų agregaciją veikiančius vaistus, betablokatorius bei kitus širdies ir kraujagyslių sistemą veikiančius medikamentus būtina vartoti iki gyvenimo pabaigos.
  • Kruopščiai kontroliuoti ŠKL rizikos veiksnius – pulsą, arterinį kraujospūdį, mažinti cholesterolio kiekį, iš esmės keisti gyvenseną: atsisakyti riebaus, sūraus ar sočiosiomis riebalų rūgštimis praturtinto maisto. Atminkime, kad bet koks teigiamai šeimos vertinamas Jūsų elgsenos pokytis sustiprins sveikatą.

Ko nedaryti persirgusiam miokardo infarktu?

  • Esant nekomplikuotam miokardo infarktui bent 4 sekančias savaites būtinas poilsis nuo darbų ar profesinės veiklos. Nesant kontraindikacijų ar kitų ligos eigą sunkinančių aplinkybių, po mėnesio laiko galima sugrįžti į visas veiklas, įskaitant ir imtymias.
Širdis
  • Gydytojo paskirtus vaistus nekeisti jokiais maisto papildais, nes nėra įrodytas gydomasis pastarųjų poveikis.
  • Nerūkyti, įskaitant ir elektronines cigaretes. Įrodyta, kad rūkymo metimas, net septyniasdešimtmečiams nuo kartotino infarkto išsivystymo apsaugo labiau nei kai kurie vaistai nuo širdies.
  • Nenusiminti. Aktyvi socializacija, kasdienių tikslų turėjimas, įsitraukimas į savo ligos valdymą apsaugo nuo depresinės nuotaikos. Beje, lengvos depresijos korekcijai taip pat papildomai rekomenduojamas kasdienis bent 30 min fizinis aktyvumas.
  • Nesikliaukite ne medikų patarimais, bet kurį iškilusį klausimą aptarkite su gydytoju.

Koks reabilitacijos tikslas?

Reabilitacijos tikslas – naujai įvertinti jau sergančios širdies funkciją ir pajėgumus, savotiškai perlavinti širdį: suaktyvinti ir sustiprinti kūno, ypač kojų, skersaruožių raumenis, kad jie susitraukdami padėtų širdžiai užtikrinti reikiamą kraujotakos tūrį.

Pasivaikščiojimas

Raumenų aktyvinimas, sportavimas ir ilgalaikis fizinis aktyvumas kompensuoja širdies raumens susilpnėjimą po patirto infarkto. Širdis turi nepaprastas galias: netgi visiškai nusilpusią širdies funkciją galima tinkamai kompensuoti aktyvinant kūno skersaruožį raumenyną.

Daug tiesos slypi teiginyje – širdies nepakankamumas – tai susilpnėjusių kūno skersaruožių raumenų funkcijos išdava. Po pilnavertės reabilitacijos ir kelių savaičių atokvėpio pacientas gali grįžti visas sau įprastas veiklas. Kartais pacientai klausia, ar jie gali vairuoti automobilį, lankytis pirtyje, keliauti ir kt. Viskas su reikalinga atsarga yra leidžiama.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)