Kokios komplikacijos gresia nekvalifikuotai atliekant grožio procedūras, Žinių radijo laidoje „Sveikatos laikas“ pasakojo gydytoja dermatovenerologė, estetinės medicinos gydytoja Greta Valančienė.

Blogai atliktos procedūros pasekmės – labai liūdnos

Kaip pasakojo G. Valančienė, kol kas Lietuvoje nėra oficialiai pavadintos estetinės medicinos gydytojų specialybės. Visgi, taip vadinasi gydytojai, užsienyje atliekantys grožio injekcijas, tad ir mūsų šalyje jau galima pamatyti medikų su tokiomis pareigomis. G. Valančienės teigimu, daugumą grožio injekcijų legaliai atlikti gali tik gydytojai.

„Pavyzdžiui, raukšlių užpildus gali leisti tik gydytojai dermatovenerologai, plastikos chirurgai ir veido žandikaulio chirurgai. Neseniai šis sąrašas buvo prailgintas ir dabar tai galės daryti daugiau skirtingų gydytojų.

Visgi galvoju, kad jie turėtų baigti tam tikrus kursus, jei nori atlikti procedūras su oda. Kitos specialybės gydytojai gali nemokėti įvertinti odos pokyčių. Estetinė medicina nėra vien verslas, tai yra ir žmogus, ir jo sveikata, jo grožis“, – sakė G. Valančienė.

Gydytoja dermatologė Greta Valančienė

Grožio injekcijų paklausa vis auga, todėl atsiranda daugiau darbuotojų, kurios tokias paslaugas atlieka.

„Dažnai kosmetologės pyksta, kad joms neleidžia atlikti šių procedūrų. Tačiau daug jų vis tiek jas daro ir ta rinka tik auganti. Medicinos slaugytoja gali daryti injekcijas, bet tik su gydytojo paskyrimu. Tačiau kai kurios, baigusios kosmetologiją ir slaugą, daro ir injekcijas, nors jokio gydytojo paskyrimo nėra.

Šios procedūros nėra tokios paprastos, kaip visi galvoja. Pavyzdžiui, botulino toksinas yra vaistas. Jei nesigilinsi, viskas atrodo paprasta, nusipirkau švirkštų, adatų, iš interneto preparatų. Jei viskas suveikia, tai gerai, bet kas bus, jei įvyks komplikacija?“, – kalbėjo laidos pašnekovė.

Botulino toksinas yra leidžiamas į raumenį kaktoje ir prie akių. Tačiau net ir ši, rodos, nekalta procedūra, gali turėti pasekmių. Botulino toksino injekcijų komplikacijos gali būti akių vokų užkritimas, susiformavusios grimasos, kreivi antakiai.

„Antakiai gali užkristi, tačiau po kurio laiko tai praeina. Baisiausia komplikacija yra tada, kai leidžiami hialurono rūgšties užpildai, jie yra geliniai ir leidžiami prie stambiųjų kraujagyslių. Jie gali užspausti kraujagyslę, tada pradeda vystytis audinių nekrozė, pasireiškianti kaip herpes infekcija. Tokią situaciją reikia spręsti kuo greičiau, nes prasideda kraujotakos sutrikimai“, – pasakojo gydytoja.

Grožio injekcijos

Be to, kai kuriomis ligomis sergantiems žmonėms injekcijų atlikti negalima, tačiau nelegaliose vietose dažnai nė nepasidomima kontraindikacijomis.

„Įvykus komplikacijoms jos nusiplauna rankas ir neprisipažįsta, kad kažką darė, arba sako, kad leido tik mezoterapiją, ką gali daryti. Be to, jos neturi licencijų, todėl neturi, ko prarasti.

Dabar įvairių komplikacijų vis daugiau. Yra buvę tokių pavyzdžių, kad penktadienio vakaras, skambina kosmetologė ir sako, kad kažkas įvyko mano draugei. Atsiunčia nuotrauką, o ten tipinis nekrozės vaizdas, tarp pykčio raukšlių, kur hialurono užpildų nerekomenduojama leisti. Pasakau, kad kuo greičiau reikia leisti medikamentus, kurie ištirpdo gelį. Nuvažiuoja į priėmimą, ten gydytojai nežino, kas yra, niekas nieko nepadaro. Tada teko šią situaciją spręsti mano kolegei, nes tiesiog gaila žmogaus“, – apie liūdną patirtį pasakojo pašnekovė.

Pasak G. Valančienės, ji šioje srityje dirba jau 15 metų, tačiau tik po pirmų 2 metų nuolatinio darbo gali pradėti jaustis šiek tiek komfortiškiau. Tad prieš einant atlikti injekcijas, itin svarbu pasidomėti specialistu ir produktu.

Gydytoja pastebi, kad sunkiausiai senėjimo procesus priima tos moterys, kurios jaunystėje buvo labai žavios.

Grožio injekcijos

„Kuo gražesnė moteris, tuo sunkiau ji priima senėjimą, nes ji buvo tobula. Ir tas tobulumo siekimas dažniausiai niekur nenuveda, nes prasideda įvairios korekcijos, ne tik injekcijomis, bet ir plastinėmis operacijomis. Žinau keletą atvejų, kai susibjauroja buvęs labai gražus žmogus, nes jau per daug visko buvo padaryta“, – sakė gydytoja.

Tačiau grožio injekcijos – ne visam gyvenimui. Štai botulinas veikia apie pusmetį, hialurono rūgšties užpildai nuo metų iki dviejų metų.

Kai kurių lytiškai plintančių infekcijų – itin daug

Įdomu tai, kad odos gydytojai dažniausiai turi dvigubą specialybę – dermatovenerologiją. Tad gydytojams dermatovenerologams tenka gydyti ne tik odos ligas, bet ir lytiniu keliu plintančias infekcijas. Laidoje G. Valančienė pasakojo, kad kai kurių lytiškai plintančių infekcijų, tokių kaip sifilio, yra mažiau, tačiau kitų, pavyzdžiui, chlamidijų, ureaplazminės infekcijos atvejų yra labai daug. Tai lemia ir nesaugus seksualinis elgesys tarp jaunimo.

Chlamidiozė yra bakterinė liga, kuri gali sukelti išskyras, deginimą šlapinantis, primena šlapimo takų infekciją. Kartais šią infekciją sunku nustatyti ir ji tampa lėtine. Infekcija gali komplikuotis ir sukelti ne tik išorinių lytinių organų pažeidimą, bet nueina iki kiaušidžių ir panašiai. Dažniausiai dermatovenerologai nustato, o vėliau žmogus siunčiamas pas ginekologus ar urologus.

Chlamidiozė

Nemažai atvejų yra ir gonorėjos. Tačiau yra vaistai, kurių užtenka vienos dozės, kad liga būtų pagydyta. Simptomai yra išreikšti, greitai atsiranda pūlingos išskyros iš lytinių organų, ypač vyrams, jie labai greitai kreipiasi dėl šios ligos, gauna gydymą ir tai padeda. Moterims simptomai neatsiranda taip greitai, todėl atsiranda rizika, kad liga gali komplikuotis“, – sakė gydytoja.

Tad svarbu naudoti ne tik hormonines, bet ir barjerines apsaugos priemones, tokias kaip prezervatyvus.

Laidoje gydytoja priminė ir apie itin paplitusį žmogaus papilomos virusą (ŽPV).

„Kai žmogus turi papilomas ant kūno, tai reiškia, kad jis turi iš žmogaus papilomos virusą. Gali būti, kad žmogus turi ŽPV, bet papilomų nėra, jos atsiranda tik nusilpus imuninei sistemai. Tačiau sunku pasakyti, kas nuo ko užsikrečia, ypač, jei yra didelė partnerių kaita. Didelė partnerių kaita laikoma tada, kai žmogus per metus turi daugiau nei 3–4 partnerius“, – kalbėjo pašnekovė.