Vaistininkė pabrėžė, kad labai svarbu šiuo stresiniu laikotarpiu rasti laiko atsipūsti.

„Jeigu mes intensyviai dirbame, mažiau pamiegame, dar prasideda visokie renginiai vaikų darželiuose, reikia visko daug suspėti ir, jeigu mažiau pavalgome, mažiau pamiegame, galime pastebėti, kad ir kažkokia infekcija prie mūsų kabinasi, ypatingai šiuo metu, kai sergančių skaičius yra didelis“, – įspėjo G. Tautkevičienė.

Jeigu po dienos darbų jaučiate didelę įtampą, specialistė rekomendavo vakare išgerti puodelį šiltos arbatos.

„Ypatingai tiktų ramunėlių arbata, nes ji tinkama nerimui malšinti. Jeigu atsiranda skrandžio sudirginimas, ji paramintų ir sudirgusį skrandį.

Labai tinka ir pipirmėčių arbata bendram nerimo lygiui ir visiems virškinimo negalavimams sumažinti.

Galima būtų pasidaryti ritualą, kad vakare visi šeimos nariai susėstų, išgertų po arbatos puodelį, aptartų, kaip praėjo diena.

Labai dažnai mes ruošiamės šventėms, bet, atėjus joms, pradedame nebejausti to kalėdinio džiugesio, nes per darbus, rūpesčius pasimiršta tuo pasimėgauti. Tai tas arbatos vakare puodelis tikrai labai padėtų“, – neabejojo G. Tautkevičienė.

„Gintarinės vaistinės“ vaistininkė atkreipė dėmesį ir į mitybą, mat, nes, jeigu įtampos vis tiek labai daug, galbūt tiesiog nervų sistema išnaudojo B grupės vitaminus. Jų atsargas galima papildyti su maistu.

G. Tautkevičienė siūlė šiuo metu daugiau valgyti jautienos – ji turi nemažai B grupės vitaminų, kepenėlių, lapinių daržovių, ypatingai žalių. Tai gali pagerinti savijautą.

Jautienos kumpis

Atsipalaiduoti padėtų ir maudynės karštoje vonioje, įsilašinus šiek tiek eterinio levandų aliejaus, arba pastovėjimas po karštu dušu.

„O jeigu matote, kad visai prastai ir miegas išsibalansavęs, galima ateiti į vaistinę ir surasti preparatą, kuris tam momentui padėtų“, – sakė laidos viešnia.

Paklausta, kas gresia, jeigu į stresą numosime ranka ir nieko dėl to nedarysime, G. Tautkevičienė vardijo: „Tai gali sukelti įvairių dirglumų, kai kartais neadekvačiai sureaguojame į visiškai paprastą situaciją. Tai gali nulemti daugiau pykčių, sukelti miego sutrikimų, kai arba sunku užmigti, arba užmiegama lengvai, bet labai prabudinėjama, kamuoja košmarai.

Mažiau pailsėję, kai bandome tai kompensuoti, galime pradėti daugiau valgyti negu įprastai, tada stoja skrandis.

Gali atsirasti ir nerimas, nerimo atakos.

Sergant tokiomis lėtinėmis ligomis, kaip cukrinis diabetas, padidėjęs kraujo spaudimas, jų būklės natūraliai, kai streso yra daugiau, labai išsibalansuoja, spaudimas, cukrus pradeda šokinėti.

Mūsų emocinė sveikata labai susijusi su tuo, kaip mūsų kūnas ir mes patys jaučiamės kiekvieną dieną“.

Taip pat vaistininkė patarė: jeigu nespėjame atlikti visų darbų prieš šventes, gal galime dalį jų deleguoti kažkam kitam arba paklausti savęs, ar tikrai nutiks labai didelė tragedija, jeigu tai nebus padaryta iki Kalėdų.

„Reikėtų šiek tiek persirikiuoti darbus, kad šventės būtų džiugios ir išsimiegota, kad būtų smagu susitikti su artimaisiais ir turėti smagų, produktyvų bendravimą“, – patarė vaistininkė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)