Nacionalinis transplantacijos biuras prie Sveikatos apsaugos ministerijos praneša, kad šią savaitę Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninėje Kauno klinikose (LSMUL KK) ir Respublikinėje Vilniaus universitetinėje ligoninėje (RVUL) buvo užregistruota po vieną efektyvų organų donorą.

Respublikinėje Vilniaus universitetinėje ligoninėje mirusio žmogaus artimieji netekties akimirką nusprendė padėti sunkiai sergantiems pacientams ir pritarė organų donorystei. Po atliktų tyrimų buvo nustatyta, kad gali būti transplantuojamas vienas Donoro inkstas, abi ragenos ir kraujagyslinis audinys.

Inksto transplantacija buvo atlikta Vilniaus universiteto ligoninėje Santaros klinikose. Ragenos ir kraujagyslinis audinys buvo perduoti saugoti LSMUL KK Audinių bankui.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninėje Kauno klinikose priimtas Donoro artimųjų sprendimas į pilnavertį gyvenimą sugrąžins dar tris sunkiai sergančius recipientus. Atlikus tyrimus paaiškėjo, kad transplantacijai tinkami Donoro inkstai ir kepenys. Transplantacijos buvo atliktos Kauno klinikose.

Organo persodinimo operacija.

Transplantacijų laukia šimtai

Apie galimybę donuoti mirusio žmogaus organus artimieji išgirsta pačiu sunkiausiu metu. Netekties skausmas ir liūdesys apsunkina sprendimo, ar pritarti organų donorystei, priėmimą.

Artimiesiems sutikus padovanoti organus, gavus kraujo tyrimų rezultatus ir gydytojams įvertinus organų būklę – pradedama komunikacija su potencialiais recipientais.

Per gana trumpą laiką jie turi apsispręsti ar galės atvykti transplantacijai į Kauno arba Santaros klinikas. Atvykus jiems taip pat yra atliekami įvairūs tyrimai, siekiant įvertinti ar donoro organas tikrai jiems tinka.

Į Vilnių atskraidinta donoro širdis

Vienas efektyvus organų ir audinių donoras galėtų padėti daugiau nei 7 žmonėms. Inkstų laukiantiems recipientams transplantacija reiškia išsilaisvinimą iš gydymo procedūrų ir gyvenimo kokybės pagerinimą, ragenų laukiantiems – vėl leistų praregėti, o kitiems – tai vienintelė likusi viltis gyventi.

Šiuo metu Lietuvoje transplantacijos laukia 321 žmogus*: 74 laukia inksto, 35 širdies, 8 plaučių, 5 širdies-plaučių komplekso, 51 kepenų, 148 ragenų transplantacijos. Iš jų – 4 vaikai. Šių žmonių sveikata priklauso tik nuo kitų žmonių gerumo ir pasiryžimo padovanoti savo organus po mirties.

Kviečiame išreikšti pritarimą organų donorystei – tai padaryti galite užpildę prašymą internetu ntb.lt svetainėje arba bet kurioje „Camelia“, „Eurovaistinės“ arba „Gintarinės vaistinės“ vaistinėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją