Atėjus rudeniui – pats metas pasitikrinti dėl šių nemalonių ligų, mat iš smagių atostogų galėjote parsivežti ne tik magnetukus ant šaldytuvo. Apie lytiškai plintančias infekcijas (LPI) papasakojo Medicinos diagnostikos ir gydymo centro gydytoja dermatovenerologė Agnė Bartkevičiūtė.

Kai kuriems rizika užsikrėsti didesnė

Venerinėmis ligos arba lytiškai plintančiomis infekcijomis (LPI), kaip pasakoja gydytoja, užsikrečiama lytinių santykių metu. Ši ligų grupė sezoniškumo neturi, nebent vasara siejama su atostogomis, kelionėmis, naujomis pažintimis ir atsitiktiniais lytiniais santykiais.

„Todėl prasidėjęs ruduo yra puikus laikas pasitikrinti po vasaros nuotykių ar profilaktiškai“, – sakė gydytoja.

Kai kurie žmonės turi didesnę riziką užsikrėsti šiomis ligomis nei kiti. Tai dažniausiai yra jauni žmonės, kurie turi didesnį lytinį aktyvumą, dažnesnę partnerių kaitą, nenaudoja barjerinių apsaugos priemonių sekso metu, dažniau vartoja alkoholį ar kitas svaiginančias medžiagas, bijo kreiptis tyrimams.

Neigiamą poveikį ir didesnę riziką sudaro ir prastas lytinis švietimas ar tiesiog žinių stoka. Padėties negerina silpnai vykdoma profilaktika dėl LPI, neatliekami arba netikslūs laboratoriniai tyrimai dėl LPI, sunkiai prieinama konsultacinė pagalba, sergančiųjų LPI kontaktinių asmenų neišaiškinimas, pavėluota diagnostika ir gydymas.

Norint apsisaugoti nuo venerinių ligų, dažniausiai rekomenduojama naudoti prezervatyvus. Tačiau net ir sąžiningai juos naudojant, ne visada galite būti tikri, kad apsisaugosite.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)