Vienas iš skaitytojų pasakojo, kad jam buvo diagnozuota gastroezofaginio refliukso liga (GERL), dėl kurios dvi savaites teko gerti vaistus. Tarp jų – ir antibiotikus. Visgi praėjus 2 mėn. po vaistų vartojimo žmogus vis tiek jaučia refliuksas, bet skrandžio skausmas dingęs. Skaitytojas klausė, ar tai reiškia, kad Helicobacter pylori bakterija neišnyko.

Pasak B. Kurlinkaus, gydytojas įtarė, kad GERL provokuoja lėtinis gastritas, kurį sukelia skrandžio infekcija su H. pylori bakterijomis.

„Jums skirtas gydymas dažniausiai šias bakterijas sunaikina, dėl to skrandžio skausmas ir išnyko. Jeigu refliukso jutimas išlieka po skirto gydymo, tikriausiai GERL Jūsų atveju provokuoja ir kiti veiksniai. Tai gali būti tabako rūkymas, tam tikri maisto produktai, kava, alkoholis, antsvoris, stresas) Dėl to jų reikėtų vengti. Jeigu juos jau eliminavote, bet vis tiek jaučiate GERL simptomus, reikėtų kreiptis į gyd. gastroenterologą, kuris įvertins ar tikrai sergate GERL, paskirs papildomus tyrimus ir rekomenduos ilgalaikį gydymą“, – patarė B. Kurlinkus.

Benediktas Kurlinkus

Kitas skaitytojas domėjosi, ką daryti, jei jį dažnai kamuoja rėmens graužimas, skauda skrandžio duobutę, taip pat dažnai jaučiamas skrandžio turinys burnoje.

Gydytojo gastroenterologo teigimu, panašu, kad žmogus turi gastroezofaginio refliukso ligą.

„Tai vienas dažniausių gastroenterologinių susirgimų. Liga pasireiškia dėl susilpnėjusio raumeninio žiedo, kuris skiria stemplę nuo skrandžio. Dėl to rūgštus skrandžio turinys dažnai patenka į stemplę bei burnos ertmę ir sukelia šiuos nusiskundimus“, – pasakojo B. Kurlinkus.

Gydymui visų pirma skiriama gyvenimo būdo korekcija, rekomenduojama atsisakyti ligą provokuojančių veiksnių: tabako, tam tikrų maisto produktų, kavos, alkoholio, atsikratyti antsvorio, vengti streso. Jei visi šie patarimai nepadeda, reikėtų kreiptis į gyd. gastroenterologą, kuris įvertins, ar reikalingi tyrimai, ir paskirs medikamentinį gydymą.

Gastritas

Paskutinis skaitytojo klausimas buvo apie gurguliuojantį pilvą.

Skaitytojas klausė, ką daryti, jei labai dažnai gurguliuoja pilvas. Ar tai normalu ir ar reikia susirūpinti?

Pilvo gurguliavimas, pasak B. Kurlinkaus, jeigu tai yra vienintelis simptomas, įprastai nėra ligos požymis.

Žarnyno judesiai, kuriuos žmogus jaučia per labiau ar mažiau išreikštą pilvo gurguliavimą, yra normalu. Tai yra virškinimo proceso dalis, žarnyno raumenys susitraukinėja, kad maisto turinys galėtų juo slinkti toliau. Kiekvieno žmogaus jautrumas ir žarnyno įnervacija yra individuali. Kai kuriais atvejais gurguliavimas gali atrodyti labiau išreikštas negu pas kitus. Jeigu kartu nėra stiprių pilvo skausmų, viduriavimo, kūno masės mažėjimo, kraujo išmatose, sunerimti reikalo nėra“, – sakė gydytojas.

Taip pat B. Kurlinkus patarė, jog savijauta gali pagerėti vartojant gerąsias bakterijas, sureguliavus darbo, poilsio, miego režimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją