LPI dažniausiai užsikrečiama visų tipų – vaginalinių, oralinių arba analinių lytinių santykių metu. Žmogaus papilomos virusu (ŽPV) galima užsikrėsti visų rūšių ne tik lytinių santykių metu, bet ir bet kokio kontakto su užsikrėtusio žmogaus lyties organais metu, pvz., turint manualinį–genitalinį kontaktą. Kontaktiniu būdu per odą bei gleivinių mikrotraumas.

Užsikrėtus LPI, ligos požymiai ne visada atsiranda iš karto. Kartais jie pasireiškia po savaitės, mėnesio ar ilgesnio laiko, o kartais požymių visai nebūna, kas kelia didžiausia nerimą, todėl, kad besimptomės lytiškai plintančios ligos gali būti sėkmingai platinamos.

Dauguma LPI (sifilis, gonorėja, chlamidiozė ir kt.) yra pagydomos. Virusų sukeliamos infekcijos (ŽIV infekcija, herpesas, genitalijų karpos ir kt.) yra lėtinės ir neišgydomos, tačiau jų eigą galima kontroliuoti.

Pagrindiniai LPI simptomai:

– Išskyros iš šlapimo takų ar lyties organų.
– Išskyrų spalva įvairi – nuo geltonai žalsvos iki permatomos.
– Skausmingas, dažnesnis šlapinimasis.
– Baltos apnašos varpoje, makštyje ar burnoje.
– Išbėrimai lyties organų srityje.
– Padidėję kirkšnių limfmazgiai.
– Skausmas kapšelyje, pilvo apačioje.
– Kraujo pasirodymas lytinių santykių metu ar po jų, mėnesinių ciklo viduryje.
– Išeinamosios angos skausmas, perštėjimas.
– Anogenitalinės karpos.
– Sąnarių skausmai.

Sifilis

Atsiradus šiems simptomams arba kitiems neįprastiems reiškiniams, privaloma nedelsiant kreiptis į gydytojus, kad būtų atlikti tyrimai, diagnozuota LPI ir skiriamas gydymas. Pradėtą gydymo kursą visada reikia pabaigti, nors susirgimo simptomai gali išnykti anksčiau.

Nepamirškite, kad iš pradžių dažnai gali ir nebūti simptomų, todėl tik pajutus rekomenduojama susilaikyti nuo lytinių santykių. LPI gydymas gali būti sėkmingas tik kartu gydant lytinį partnerį, todėl jį taip pat reikia informuoti apie susirgimą.

Asmenys, kurie įtaria, kad galėjo užsikrėsti ar jau turi LPI simptomų, turėtų kuo skubiau kreiptis į gydytoją dermatovenerologą. Šios srities specialisto konsultacijai šeimos gydytojo siuntimas nereikalingas. Dėl LPI pasitikrinti galima anonimiškai, o tai palengvina paciento ir mediko kontaktą.

Žmogaus papilomos virusas

Patikimiausias būdas išvengti lytiškai plintančių infekcijų – tai susilaikyti nuo atsitiktinių lytinių santykių ir turėti ilgalaikius abipusiai monogaminius lytinius santykius su asmeniu, kuris žino, kad nėra infekuotas. Riziką užsikrėsti lytiškai plintančiomis infekcijomis sumažina prezervatyvų naudojimas lytinių santykių (vaginalinių, oralinių, analinių) metu.

Svarbu atminti, kad ši barjerinė priemonė nesuteikia 100 proc. apsaugos nuo visų LPI, todėl labai svarbu atsakingai rinktis lytinį partnerį. Hormoninė kontracepcija (peroraliniai kontraceptikai, hormoninė spiralė ir pan.) neapsaugo nuo lytiškai plintančių infekcijų. Neskiepytiems rekomenduojama pasiskiepyti nuo virusinių infekcijų (hepatito A ir B, žmogaus papilomos viruso).

Pagal Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenis (ULAC) informaciją parengė Šiaulių miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistė, vykdanti visuomenės sveikatos stiprinimą, Monika Juknytė

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją